Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

2024 je ve znamení péče o mysl, tělo i duši

Předsevzetí už jsou passé – i tak mnozí z nás vnímají začátek roku jako tlustou čáru, obrácení stránky a příliv nové motivace. Přemýšlíš, co si dáš na letošní bucket list? Nabídnu ti pár pravidelných aktivit, díky kterým si 2024 třeba i užiješ.

Mind, body and soul

Je to obvious, ale dej sám*sama sebe na první místo! Nezapomínej se téhle trojici věnovat a zkus si vyhranit pravidelný čas na psaní do deníčku, lehký pohyb a odpočinek třeba u meditace – stačí i pár minut několikrát do týdne. Pokud jsi vizuální typ, pomůže ti sestavit si vlastní manifestační moodboard.

Udělej si svůj manifestační vision board na rok 2024

@elvihradilkova

Journaling zvládne každý, existují i různé mental health appky, do kterých si můžeš každý den napsat poznámku, jak se zrovna cítíš. Neboj se říct si o pomoc, když máš pocit, že si sám*sama neporadíš – věděl*a jsi, že si přes pojišťovnu můžeš najít terapeuta*terapeutku přímo na míru, a navíc budeš mít velkou slevu na sezeních?

Jak mluvit se svými blízkými o mental health?

@eevelka

Pokud jsi horizontální člověk jako já a těžko hledáš motivaci k fyzické aktivitě, oslov kamarády, aby se k tobě přidali a můžete zkusit a setrvat v něčem novém spolu: jóga, lezení na stěně, plavání nebo třeba delší společné procházky. Takový Yoga Movement na Smíchově nabízí třeba první lekci zdarma.

Nezapomínej odpočívat tělem i myslí. Zkus omezit screen time a dodržovat spánkový režim – řekne se to lehce a je to pěkný klišé, ale dělá divy. Neboj se FOMA a nenuť se do socializace, když máš vybitou baterku – upřednostni svůj klid, slow down. Self care není jen o tom, že se treatneš koupí nové věci a krátkodobě se zaraduješ.

Zdravé návyky aneb jak si zlepšit kvalitu života

@klara_polankova

Zaměstnávej hlavu. Jsme závislí na rychlém přísunu dopaminu z TikToku, ztrácíme pozornost a nezbývá nám kapacita třeba na čtení nebo učení se novým věcem. Nemusí to být nuda! Můžeš zkusit třeba pletení – tutoriálů je všude spousta.

Vyzkoušej edukativní podcasty a audioknihy, pokud se ti nechce do knih. Těch se ale neboj a pokud jsi líný*á se prohrabávat internetovými doporučeními, skoč do nejbližšího knihkupectví a poraď se tam. S přáteli můžete založit svůj book club!

Bookclub: Jak číst knihy Margaret Atwood?

@_00_3_12

Říká se, že si nový zvyk osvojíš již po třech týdnech jeho pravidelného vykonávání, tak s chutí do toho!