Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

10 potravin, po kterých nebudeš bloated

Trápí tě časté nadýmání skoro po každém jídle? Zkus do svého jídelníčku zařadit tyto potraviny a pozoruj úlevu.

Nadýmání může mít spoustu příčin, ale může být i zcela normální reakcí na trávení. Pojďme se podívat na typ nadýmání, který je opravdu nepříjemný a častý.

Obvykle je takové nadýmání až bolestivé, může zahrnovat průjem nebo zácpu a nastává minimálně jednou týdně. Zní ti to povědomě? Všechny tyto příznaky naznačují, že bys mohl/a mít syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo nesnášenlivost laktózy, která způsobuje nadýmání, případně nějakou jinou intoleranci. V takovém případě bys určitě měl/a zajít k lékaři.

Některé potraviny mohou potenciálně zhoršovat nadýmání kvůli vysokému obsahu tzv. FODMAP, což je zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, což jsou sacharidy s krátkým řetězcem – jinak řečeno cukry, které tenké střevo špatně vstřebává. Jedná se o potraviny s velkým obsahem cukru a potraviny obsahující lepek, jmenovitě poté o potraviny, jako jsou jablka, cibule, fazole, mléčné výrobky nebo třeba brokolice a květák.

Teď se pojďme podívat na potraviny s nízkým obsahem FODMAP, které obecně nezpůsobují nadýmání, a také na několik potravin, které by mohly příznakům skutečně pomoci.

Kam v Praze na nutričně vyvážené jídlo: Bibimbap

@karolinacechovaa

1. Bílý jogurt

Jogurt může být nápomocný při nadýmání, protože probiotika vyživují střeva, ale také „předtráví“ některé cukry v mléce, které ulehčují střevům. Pokud jsi alergický/á na mléko, jogurt na bázi mléka bude no-go, ale pokud jsi jen intolerantní, měl/a bys být v pořádku. Mléčný cukr laktóza, který je viníkem laktózové intolerance, se ve fermentovaných mléčných výrobcích, jako je jogurt, rozkládá na nízké množství.

2. Zázvor

Zázvor pomáhá snižovat plynatost trávicího systému a přináší úlevu. Žvýkej krystalický zázvor, uvař si z něj čaj nebo ho přidávej do jídla jako koření.

3. Mandle

Mandle prospívají střevům. V jedné hrsti se nachází 4 gramy vlákniny (14 % doporučené denní hodnoty), což může významně přispět ke zdravému trávicímu traktu. Doporučené množství mandlí je cca 10 kusů, případně je můžeš nahradit lžící mandlového másla.

3 airfryer recepty, které bys měl/a znát

@terezasvehlova

4. Borůvky

Borůvky mají nízký FODMAP, vysoký obsah vitaminu C a vitaminu K a mohou pomoci chránit zdraví našeho srdce.

5. Mrkev

Mrkev je bohatá na betakaroten, vlákninu, vitamin K1 a také draslík. Je také spojována s nižším cholesterolem.

6. Kuřecí maso

Chceš do sebe dostat nějaké bílkoviny? Kuřecí maso je skvělou volbou, která nezpůsobí nepříjemné nadýmání. Vyhni se ale nugetkám a smaženému masu, pšeničná mouka ti nemusí dělat dobře na žaludek a hodně oleje jakbysmet. Přírodní kuřecí prso by mělo být safe option.

7. Ovesná kaše

Pokud se snažíš dodržovat nízkofodmapové stravování, dej si namísto avokádového toastu misku ovesné kaše.

8. Vejce

Vejce jsou dalším snadným způsobem, jak do sebe dostat bílkoviny bez následného nadýmání.

3 zdravé recepty, které miluju!

@adelakutilova

9. Ryby

Klidně si dej tolik lososa nebo tuňáka, kolik chceš. Ryby jsou plné bílkovin a jsou výbornou volbou mezi potravinami s nízkým obsahem FODMAP.

10. Kimchi

Tato korejská pochoutka je plná probiotik, která pomáhají udržovat zdravá střeva. Zkus ji přidat do rýže nebo polévky.

Další potraviny, po kterých bys neměl/a být bloated:

  • Některé sýry, jako je brie, camembert, čedar a feta
  • Mandlové mléko
  • Obiloviny jako rýže, quinoa a oves
  • Zelenina jako lilek, brambory, rajčata, okurky a cukety, chřest
  • Ovoce, jako jsou hrozny, pomeranče, jahody, borůvky a ananas
  • Máta, heřmánek, kurkuma, skořice

Jakých potravin se vyvarovat?

Potraviny, které často stojí za nadýmáním, jsou: brokolice, zelí a kapusta, luštěniny, mléčné výrobky, jablka, slané potraviny, cibule a česnek, meloun, pšenice.

Článek má pouze informační charakter, o výrazných změnách v jídelníčku se vždy poraď s odborníkem.