Pečení on hard mode but make it fun. Dneska jsme se pustili do francouzských eclairs, které jsme nikdy předtím nedělali, a taky to tak vypadalo. Recept najdeš v článku a jak to nakonec dopadlo, můžeš vidět ve videjku.
Použila jsem tenhle recept.
Těsto:
Náplň:
Poleva:
Tip: Doporučuju náplní začít, jelikož má být 8 hodin v lednici.
Budeš potřebovat plátkovou želatinu, kterou namočíš do studené vody a necháš nabobtnat. Potom si zahřeješ mléko k bodu varu, vypneš plamen a necháš v něm rozpustit želatinu. Zároveň si rozpustíš čokoládu a mléko s želatinou do ní nadvakrát naliješ a vždycky dobře promícháš. Potom je směs potřeba chvíli vyšlehat ručním mixérem, přidat studenou smetanu a znova mixovat. Pak si ji přeliješ do misky a zakryješ potravinářskou fólií. Ta se musí dotýkat povrchu náplně.
Nelekej se, že ti z toho vznikne tekutá náplň – po osmi hodinách v lednici ztuhne. My jsme byli trošku v časovém presu, takže tam byla tři hodiny a nebylo to ono.
Pak se můžeš vrhnout na tzv. odpalované těsto. Do hrnce dáš mléko, vodu, máslo, sůl a cukr a přivedeš k varu. Když je směs zahřátá, sundáš ji pryč z plamenu, přidáš prosátou mouku a mícháš. Pak ji vrátíš zpátky na oheň a mícháš again, dokud ti nevznikne tuhá hmota, která se nelepí na hrnec ani na vařečku.
Těsto přendáš do mísy (ideálně do robota), trochu jemně promícháš (cca minutu), aby zchladlo, a nakonec přidáš vajíčka, jedno po druhém. Zase vymícháš, dokud nebudou vajíčka zapracovaná. Těsto by mělo být tuhé, ne borderline liquid, jak jsme ho měli my, lol.
Pak už ho jenom hodíš do sáčku s ozdobnou trubičkou (průměr by měl být 12 mm, ale measure with your heart) a na pečící papír vytvoříš ideálně stejně tvarované banánky.
Pečeš v předehřáté troubě na 190 stupňů 20 minut. Po 20 minutách snížíš teplotu na 170 stupňů a dopečeš dalších 10 minut. Než je budeš plnit, musí být úplně vychladlé. A ideálně by měly být duté, nám se třeba propadly.
Plnění a namáčení v polevě už je easy. Do upečených eclairs si uděláš opatrně díry, náplň si dáš zase do plnícího sáčku a jedeš. Pokud ti z nich vylezly spíš loďky, tak je můžeš otočit a náplň dát na ně. Nevypadá to tak, jak by mělo, ale stejně se to pak sní. Pak je dáš ještě na chvíli chladit do lednice.
Polevu uděláš tak, že horkou smetanu zaliješ čokoládu a vymícháš. Naplněné eclairs v ní pak namočíš a máš hotovo.
Pokud eclairs taky zkusíš, dej nám vědět!