Soup season is still here!
Umět udělat pořádný vývar nikdy nebude zbytečný skill. Je super sám o sobě, ale můžeš ho použít do jiných polévek nebo jídel místo bujónu, spotřebuješ do něj zbytky, a navíc ho můžeš udělat jednou za čas ve velkém a skladovat ho v mrazáku.
Ingredience:
Postup:
Disclaimer: Jestli chceš dělat jenom čistý vývar, tak do něj nepřidávej sůl ani další koření, otherwise go for it.
Kuřecí kosti ani maso nemusíš nijak čistit, stačí dát všechno do hrnce s vodou a přivést skoro k varu - vývar se ti ale nikdy nesmí začít úplně vařit, ideální teplota je tak 90 stupňů, když hezky probublává. Během první hodiny vaření se z masa oddělí nečistoty - pěna, která vyplave na povrch. Stačí když ji postupně sesbíráš lžící nebo menším sítkem. Dělat to nemusíš, vývar je pak ale čistší.
Zeleninu krájet nemusíš, stačí ji očistit. Cibuli ani nemusíš nutně loupat, protože slupky dodají vývaru tu hezkou nazlátlou barvu a nakonec vývar stejně přecedíš. Já dávám zeleninu hned ze začátku, ale stačí, když ji přidáš až po dvou hodinách vaření.
K dobrému vývaru ti úplně stačí tři hoďky. Když ho dovaříš, přeceď ho opatrně přes jemnější sítko a uvařené maso a zeleninu nech vychladnout. V téhle fázi máš čistý vývar, který se dá použít do ostatních jídel, jestli chceš full on soup, tak přidej sůl, pepř a bylinky podle chuti, nakrájej uvařenou zeleninu (když ji uvaříš celou, lépe se vybírá), ober zbytky kuřete z kostí and ur done. Dobrou chuť.
Tip: Polívku si můžeš upravovat podle sebe, třeba přidat vajíčko nebo nudle.
Nebudu lhát, french onion soup je spíš pro ty trpělivější z nás, ale když zvládneš krájet kila cibule a čekat, tak to bude stát za to.
Ingredience:
Postup:
První step je oloupat a hodně najemno nakrájet všechny cibule. Ve větším hrnci na mírném ohni si pak rozpustíš máslo, přidáš cibuli a pořádně všechno zamícháš. Cibule musí zkaramelizovat aka dostat tu hezkou hnědou barvu, ale pozor, nesmíš ji připálit, měla by pořád být hezky průhledná. Celý proces bude trvat přiližně 30-40 minut a cibuli musíš zhruba každé tři minuty míchat. Kdyby se začala připalovat, můžeš do hrnce po troškách přidat trochu bílého vína.
Když se cibule zkaramelizuje, přidáš česnek a po chvilce trochu mouky, kterou se polévka zahustí. Po minutě přilej zbytek vína a pořádně seškrábej cokoliv, co se přilepilo na dno hrnce. Pak přidáš vývar, Worcester a koření a zhruba deset minut spolu všechno povaříš. Nezapomeň pak vyndat bobkový list!
A pak už ti zbývá jenom ta fun part, kterou ale můžeš klidně vynechat. Předehřej si troubu na 200 stupňů a připrav si nádoby, které jsou oven safe. Mezitím opeč nahrájenou bagetu, polévku přendej do nádob, přidej bagetu a navrch spoustu nakrájeného nebo strouhaného sýra. To všechno zapečeš zhruba 6-8 minut.
Tohle je tak trochu polívka spojená s jídlem, ale to jsou podle mě ty nejlepší soups ever. Vypadá sice komplikovaně, ale je hrozně jednoduchá, rychlá a hlavně výborná.
Ingredience:
Postup:
Věř nebo ne, ale trik na dobrou rajčatovou polívku spočívá v pečení. Je jedno, jestli použiješ čerstvá nakrájená rajčata, nebo ta z plechovky, důležité je nechat je v troubě opéct cca 30 minut na 200°C s balzamikovým octem, olivovým olejem, cukrem a solí. Že jsou hotová, poznáš podle toho, že změknou a začnou se díky cukru karamelizovat.
Ve vetěším hrnci si mezitím osmažíš cibuli na trošce oliváče, přidáš bazalku a česnek a po chvilce i pečená rajčata a rajčatovou pastu. Hrnec přiklop pokličkou, směs nech zhruba deset minut povařit na mírném ohni a pak sporák vypni. Na další krok potřebuješ tyčový mixér, kterým rajčatovou směs do hladka rozmixuješ, a pak už jenom přidáš smetanu.
Grilled cheese už je taková třešnička na dortu, která z obyčejné rajské dělá fancy jídlo. Na něj potřebuješ dva plátky chleba, které pořádně pomažeš máslem a mezi ně vložíš všechen sýr, jako když děláš toast. Opéct ho můžeš na pánvi z obou stran nebo v toustovači.