Chceš se pro jednou vyhnout mouce ve sladkém? Tady mám pro tebe recept na dort, který je jen z vyšlehaných bílků! (videjko na konci článku!).
Máš rád*a pečení a chceš zkusit něco nového? Tenhle dort byl sice velkým trendem pár let nazpátek, ale ani dneska není ke škodě si ho zkusit udělat. Neobsahuje totiž žádný lepek, takže pro všechny gluten-free dietáře je jak dělaný!
Ingredience:
Postup:
Jako první si oddělíš bílky od žloutků. Žloutky dáš stranou a bílky šlehat do robotu nebo ručně, dokud z nich nebudeš mít hmotu připomínající sníh, která se ti bude táhnout. Následně pomalu začneš přisypávat (za stálého míchání) cukr, vliješ ocet a lžičku vanilky. Tento základ pak ještě pomalu spolu mícháš, dej ale pozor, ať se ti to nevymíchá extra.
Následně vytáhneš plech, na které si těsto vyformuješ do tvaru dle chuti (já dělala basic kolečka). Můžeš ale udělat dvě velká kola, která pak složíš na sebe. To vložíš do trouby, kde jej budeš sušit, nikoli péct! Rozehřej si troubu na 115 -120 stupňů, na horkovzuduch. Necháš je tam po dobu 2-3 hodin.
Až budeš mít těsto hotové, začni si připravovat zbytek. V mikrovlnce si rozehřej čokoládu, kterou si pak mini Pavlovy nebo jednu velkou Pavlovu poliješ a dáš do lednice zchladnout.
Pak už jen krém! Na ten vyšleháš samotně šlehačku spolu s citrónovou kůrou a troškou vanilkového cukru, aby krém chytl chuť. Vedle nebo následně vyšleháš samotné mascarpone spolu s javorovým sirupem (dávám cca polévkovou lžíci, dvě). Až budeš mít oboje vyšlehané, opatrně spojíš v jeden krém. Dělá se to zvlášť, jelikož šlehačka má tendence se zcvrknout. PS: Oboje vyšlehávej rovnou potom, co vyndáš z ledničky... jinak se ti to bude blbě dělat.
Až budeš mít tohle hotové, už je čas to jen celé zkompletovat! Na vychlazené Pavlovy s čokoládou jsem si dala krém, na který jsem následně dala ovoce dle chuti - použila jsem ostružiny, jahody a mátu. Můžeš využít ale i třeba mučenku nebo cokoliv dle vlastních chutí!
Nezapomeň je před podáváním dát do lednice... nemají totiž rádi teplo! Dobrou chuť. 🫶🏼