Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Poprvé zkouším home made focacciu! Jak na tuhle italskou slanou klasiku?

Taky si miluješ dávat focacciu v restauracích? Už nemusíš, protože udělat si ji doma není vůbec těžký!

Focaccia, tedy italský slaný chléb, je klasika kuchyně z jihu Evropy, kterou všichni milujeme. A recept vlastně není ani tak těžký, jak se může zdát. Gró tohoto receptu je vlastně jen kynutí těsta, a pokud to vychytáš, máš vyhráno!

Ingredience:

  • 1 kg hladké mouky (já použila špaldovou)
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžíce soli
  • 700 ml vody
  • droždí (jedno balení, myslím, že má cca 55 gramů)
  • cukr
  • ingredience dle chuti: sušený rajčata, cibule, česnek, tymián

Postup

Nejprve si připravíš takzvaný kvásek za pomocí kvasnic, cukru a vody. Smícháš si kvasnice s teplou vodou a lžící cukru a mícháš, dokud se ti vše nerozpustí a nespojí. Pak necháš 10 - 15 minut na teplém místě.

Hotový kvásek smícháš se všemi zbylými ingrediencemi - moukou, olivovým olejem, solí a vodou. Následně si těsto vypracuješ buď rukou, nebo v kuchyňském robotu.

Těsto necháš vykynout. Maximálně 60 minut do zdvojnásobení hmoty. Zase na teplém místě (stačí ale v pokojové teplotě).

Pak rozdělíš do forem na 2 - 3 plechy, uvidíš podle velikosti. Plechy si ale prvně nezapomeň vytřít olivovým olejem! Já jsem třeba použila ten ze sušených rajčat, abych do focacci dostala lepší chuť.

Mokrýma rukama roztaháš po celé ploše a prsty vytvoříš typické dolíčky.

Pak ozdobíš, čím budeš chtít. Potřela jsem olivovým olejem spolu s čenekem, dala jsem ještě dovnitř sušený rajčata a navrch rozmarýn a cibuli.

Necháš ještě 15 minut kynout a hodíš do trouby.

Pečeš na 190 - 200 stupňů do zlatova. A voilááá, máš hotovo!

Nejlépe chutná ještě teplá spolu s olivovým olejem, sýrem nebo prosciuttem! Můžeš ale podávat třeba k rajčatové polévce nebo pro twist chutí můžeš zkusit s humusem.

Easy peasy bagels, na které budeš potřebovat jen pár ingrediencí!

@annajermanov

Podpoř FOMO team 👀🤍

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.