Taky si miluješ dávat focacciu v restauracích? Už nemusíš, protože udělat si ji doma není vůbec těžký!
Focaccia, tedy italský slaný chléb, je klasika kuchyně z jihu Evropy, kterou všichni milujeme. A recept vlastně není ani tak těžký, jak se může zdát. Gró tohoto receptu je vlastně jen kynutí těsta, a pokud to vychytáš, máš vyhráno!
Nejprve si připravíš takzvaný kvásek za pomocí kvasnic, cukru a vody. Smícháš si kvasnice s teplou vodou a lžící cukru a mícháš, dokud se ti vše nerozpustí a nespojí. Pak necháš 10 - 15 minut na teplém místě.
Hotový kvásek smícháš se všemi zbylými ingrediencemi - moukou, olivovým olejem, solí a vodou. Následně si těsto vypracuješ buď rukou, nebo v kuchyňském robotu.
Těsto necháš vykynout. Maximálně 60 minut do zdvojnásobení hmoty. Zase na teplém místě (stačí ale v pokojové teplotě).
Pak rozdělíš do forem na 2 - 3 plechy, uvidíš podle velikosti. Plechy si ale prvně nezapomeň vytřít olivovým olejem! Já jsem třeba použila ten ze sušených rajčat, abych do focacci dostala lepší chuť.
Mokrýma rukama roztaháš po celé ploše a prsty vytvoříš typické dolíčky.
Pak ozdobíš, čím budeš chtít. Potřela jsem olivovým olejem spolu s čenekem, dala jsem ještě dovnitř sušený rajčata a navrch rozmarýn a cibuli.
Necháš ještě 15 minut kynout a hodíš do trouby.
Pečeš na 190 - 200 stupňů do zlatova. A voilááá, máš hotovo!
Nejlépe chutná ještě teplá spolu s olivovým olejem, sýrem nebo prosciuttem! Můžeš ale podávat třeba k rajčatové polévce nebo pro twist chutí můžeš zkusit s humusem.