Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Recepty na letní grilovačku pro vegetariány*ky a vegany*ky

Jsi vegeterián*ka nebo vegan*ka a cítíš se na grilovačkách trochu zapomenutý*á? Tyhle recepty si zamiluješ.

Květákový steak

Ideální příloha k bramborám, salátku nebo zelenině. Jednoduchý, rychlý a chutný. V létě se u nás dělá minimálně dvakrát!

Ingredience:

  • květák (velikost podle požadovaných porcí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • kůra a šťáva z citrónu
  • med, čekankový nebo agávový sirup
  • sůl a pepř
  • koření (doporučuji na gyros, sladkou papriku nebo italskou směs)
  • koriandr nebo petrželku na posyp

Postup:

  1. Květák očisti a nakrájej na cca 1 až 2 cm vysoké plátky (jako na obrázku).
  2. V misce smíchej ingredience na marinádu - olej, česnek, citrónovou kůru a šťávu, sladidlo a koření.
  3. Nažhav gril (pokud máš chytrý gril, předehřej ho na cca 180 stupňů).
  4. Květákové stejky z jedné strany lehce osol a opepři, druhou stranu namaž marinádou. Na gril je pokládej nejdřív stranou bez marinády.
  5. Griluj, dokud květák nezměkne a průběžně ho otáčej a opakovaně potírej marinádou.
  6. Steaky servíruj posypané koriandrem. Jako dip můžeš použít rajčatovou salsu nebo zakysanou smetanu.
Zdroj: Pinterest
Už jsi četl*a tohle?

Tvůj ultimátní letní fashion guide

@adelakutilova

Žampiónové špízy

Strašně easy, ale výborný! Pokud jsi milovník nebo milovnice hub, tak si tuto pochoutku náramně užiješ. Žampióny skvěle vsáknou marinádu a budou tak plné chuti.

Ingredience:

  • žampióny (použít ale můžeš i jiné houby)
  • sůl a pepř
  • olivový olej (pokud chceš být fancy použij avokádový olej)
  • tamari nebo sójová omáčka
  • čerstvá petržel
  • stroužek česneku
  • špejle
  • zelenina (paprika, cibule,...)

Postup:

  1. Žampióny očisti a osuš ubrouskem. Pokud jsou některé větší, nakrájej je na půlky nebo čtvrtky. Všechny kousky by ale měly být stejně velké.
  2. Ve vedlejší míse si nachystej marinádu z oleje, sójovky, česneku, koření a nasekané petrželky. Ochutnávej a poměry si přizpůsob vlastní chuti.
  3. Žampióny přidej k marinádě a pořádně je rukama promíchej. Nech je marinovat v lednici minimálně 2 hodiny.
  4. Sestav si špízy klasicky na špejli, mezi houby přidej jakoukoliv zeleninu, kterou máš rád*a.
  5. Griluj zhruba 10 minut a každé 2 minuty otáčej (pokud máš chytrý gril, předehřej ho na cca 200 stupňů).
  6. Po ugrilování můžeš špízy ještě polít zbylou šťávou z marinády.
Stojí za přečtení:

Komunity očima těch, kdo je tvoří. Jak přemýšlí o blízkosti, sdílení, a co je drží pohromadě?

@mayakovacevic
Zdroj: Pinterest

Ananasové špízy s tofu

Tenhle recept je pro všechny fans pizzy Hawaii! Pokud chceš překvapit netradičním pokrmem, this is it.

Ingredience:

  • půlka středně velkého ananasu nakrájeného na kostičky (vyjde na cca 6 až 8 špízů)
  • 1 blok klasického tofu nakrájeného na centimetrové kostičky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnečku limetkové nebo citrónové šťávy
  • stroužek česneku
  • 1 lžička uzené červené papriky
  • 2 lžíce koriandru
  • sůl a pepř
  • špejle (cca 6 až 8)
  • chilli (pokud preferujete ostřejší chuť)

Postup:

  1. V míse smíchej olivový olej, limetkovou nebo citrónovou šťávu, česnek, koriandr, papriku a sůl s pepřem (popřípadě i chilli).
  2. Do marinády nalož tofu a dej si pozor, aby byly kostičky obaleny ze všech stran. Marináduj alespoň hodinu, ale nejlepší je přes noc.
  3. Nažhav gril.
  4. Na špejle dávej ananas a tofu na střídačku. Pokud ti zbyde marináda, můžeš jí potřít i ananas.
  5. Griluj, dokud tofu není do zlatova opečené. Můžeš podávat k přílohám, salátům nebo i samostatně například s ananasovým jogurtem s limetou.
Zdroj: Pinterest
Mohlo by tě zajímat:

3 fancy saláty, které budou star of the show na tvé letní grilovačce

@_00_3_12

Cukety s parmezánem

Recept, se kterým nešlápneš vedle. Ideální, pokud nesneseš těžká jídla, ale pořád si chceš užít spoustu chutí.

Ingredience:

  • 4 středně velké cukety
  • 1 hrnek parmezánu
  • 1 hrnek strouhanky (panko je nejlepší volba, můžeš použít i lahůdkové droždí)
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku sušeného tymiánu (nebo jiné preferované bylinky)
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Předehřej si gril (pokud máš chytrý, nastav ho na střední stupeň).
  2. Omyj cukety a rozkroj je na půl. Střed cuket vydlabej, čímž vytvoříš místo na náplň.
  3. Náplň uděláš smícháním strouhanky, parmezánu, česneku, olivového oleje, tymiánu a solí s pepřem.
  4. Rovnoměrně naplň cukety - neboj se toho, ale náplň by neměla přetékat.
  5. Cukety dej na gril naplněnou částí nahoru (obvi) a zavři ho. Griluj cca 10 až 15 minut, dokud náplň není zlatavá a cukety měkké.
  6. Až budou hotové, nech je chvíli odstát. Pokud jsi gurmán*ka, pokapej je citrónem!
Zdroj: Pinterest
Možná by tě mohlo zajímat:

Veganská jídla, která jsou plná chuti. Jak na to?

@mayakovacevic

Burgery z řepy a fety

S touto pochoutkou mě seznámil brácha před pár lety na jedné z jeho summer parties. Jedinečná chuť a super alternativa k hovězímu burgeru.

Ingredience:

  • 400 g syrové řepy (oloupané a nastrouhané nahrubo)
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce pšeničné mouky
  • 1 svazek máty (nasekané)
  • 1 svazek jarní cibulky (najemno nakrájené)
  • citrónová kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 200 g fety (rozdrobeného)
  • 5 lžic olivového oleje
  • 200 g salátu
  • 4 hamburgerové bulky

Postup:

  1. Nastrouhanou řepu vlož do utěrky a vymačkej z ní co nejvíce vody.
  2. V míse ji smíchej s cibulkou, česnekem, mátou, citrónovou kůrou a půlkou citrónové šťávy. Poté přidej mouku, vejce, pepř a sůl a důkladně promíchej.
  3. Postupně a zlehka do směsi přimíchávej feta sýr.
  4. Z těsta vytvaruj čtyři placky a lehce je obal v mouce.
  5. U tohoto receptu je potřeba grilovat na rovné ploše potřené olivovým olejem. Griluj na vyšším stupni z každé strany cca 4 až 7 minut.
  6. Na oleji, který zbyl po grilování, osmahni rozkrojené bulky.
  7. Burgery naplň řepovou plackou a salátkem. Můžeš ale přidat i sýr, rajčata, okurky nebo cokoliv jiného, co máš na svých burgerech rád*a. Osobně doporučuju majonézu nebo jinou omáčku.
Zdroj: Pinterest