Tuhle otázku jsem položila svému *chef boyfriendovi*, který nad jídlem přemýšlí opravdu do hloubky a věděla jsem, že nám naservíruje ty nejlepší tipy, abychom v kuchyni zářili stejně jako on. On budget, samozřejmě.
O vaření jsem se toho nejvíc naučila, když jsem se začala Nikolasovi dívat pod ruce. To, jak dochucuje především surovinami, nejen kořením, jak si vytváří vlastní ochucovadla… všechno mě to fascinuje do teď.
Vypadá to fancy, ale ve skutečnosti jde o velmi jednoduché věci na přípravu, a hlavně za pár korun. Být kreativní v kuchyni může každý, a je to skvělé, protože:
Nechtěla jsem se tu zaměřovat na techniku, ale na konkrétní ingredience a ochucovadla, která si snadno připravíš doma a budeš je mít vždy po ruce. Tyhle jednoduché přísady dodají tvým zeleninovým jídlům úplně nový rozměr, a věřím, že tě to začne i bavit — hear me out:
Pozvi domů kámošstvo a udělejte si společný večer, kdy si připravíte chilli crunch a každý si odnese svou skleničku domů. So cute.
Tenhle zázrak dodá VŠEM jídlům skvělou texturu a little bit of spiciness. Dáváme si to na všechno, a i ta nejjednodušší zelenina díky tomu chutná skvěle. Pokud nemáš rád*a arašídy, klidně je vyměň za sezamová semínka - bude to ještě víc crunchy.
Ingredience:
Postup:
Směs koření, kterou Japonci většinou sypou na vařenou rýži nebo přidávají do onigiri. Dodá tvým jídlům slanou a mírně oříškovou, zemitou chuť. A každé misce jídla to pak sluší stokrát víc.
Smíchej nadrcené nori řasy, opražená sezamová semínka, trošku MSG, citronovou kůru a chilli flakes, pokud to chceš pálivý. Přidávej na rýži, tofu, nudle… nebo klidně popcorn!
Domácí citrusová sójovka, která rozzáří každé jídlo. Smíchej 200 ml sójové omáčky, šťávu ze 2 citronů (nebo 4 limetek), 30 g cukru a 10 ml rýžového octa. Uchovávej v lednici a používej na saláty, tofu, smaženou rýži i nudle.
Protože proč mít kupovanou, když si to můžeš udělat stokrát líp?
Na 1 malou skleničku (cca 250 ml)
Ingredience:
Postup:
Všechny očištěné a pokrájené suroviny dej do kuchyňského robotu a rozmixuj na hladkou pastu.
Smíchej sójovou omáčku s rozdrceným tofu, přidej nasekané arašídy a opeč je na pánvi. Použij to na cokoliv, čemu chceš dodat větší hloubku a texturu.
Možná to zní až moc exoticky, ale oba tyto produkty najdeš v asijských obchodech a vydrží ti fakt dlouho. Jsou to základy, které dodají nezaměnitelnou chuť – miso do polévek, omáček, dresinků a MSG přidá hloubku, když ti v jídle něco chybí. Takový tajný eso v rukávu.