Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Jednorázové kávové kapsle jsou překvapivě ekologičtější než jiné metody přípravy kávy, zjistila studie

Vědci z Quebecké univerzity přišli s novou studií, která zkoumá ekologické dopady přípravy kávy. Jednorázové kapsle jsou na tom mnohem lépe než ostatní metody přípravy kávy. Co má hlavní vliv na uhlíkovou stopu kávy?

Kvůli hromadám vyhozených kapslí jsou jednorázové kávové kapsle již dlouho považovány za ekologickou katastrofu. Podle nové studie vědců z Quebecké univerzity v kanadském Chicoutimi však mohou být emise při přípravě šálku kávy ve starém filtrovacím kávovaru 112krát vyšší než při použití kávových kapslí. Studie doplňuje rostoucí počet důkazů o tom, že emise skleníkových plynů z kávy jsou většinou spojeny s energií potřebnou k její přípravě, nikoli s jejím balením, píše The Washington Post.

(Ne)udržitelná móda. H&M půjde před soud kvůli greenwashingu

@_kajina

Studie zjistila, že při použití potřebného množství vody a kávy se zdá, že instantní káva uvolňuje nejmenší množství emisí. Je to proto, že instantní káva se obvykle užívá v malém množství na každý šálek a vaření vody v rychlovarné konvici vyžaduje méně elektrické energie než běžný kávovar. Při této metodě navíc nevzniká kávová sedlina, kterou by bylo třeba likvidovat.

Naproti tomu tradiční filtrovaná káva má nejvyšší uhlíkovou stopu kvůli použití většího množství mletých zrn k výrobě stejného objemu kávy. Podle odborníků tato technologie také spotřebuje více elektřiny na ohřev a udržování teploty vody.

Na úrovni spotřebitelů je nejúčinnějším způsobem, jak snížit uhlíkovou stopu způsobenou spotřebou kávy, zamezení plýtvání kávou a vodou.
Luciano Rodrigues Viana, doktorand environmentálních věd

Amazonský prales mele z posledního, blíži se k "bodu zlomu". Co to pro nás znamená?

@yanhoechka

Ve srovnání s běžnou filtrovanou kávou se při vypití zhruba jednoho šálku uvařeného z kapsle podle studie ušetří 11 až 13 gramů kávy. Výhody kapslí však mohou být znehodnoceny, pokud jejich snadné použití vede k tomu, že jednotlivci vypijí dva šálky místo jednoho.

Mezi další faktory, které je třeba zvážit, patří způsob výroby elektřiny, který je podle Rodriguese Viany zásadní. Tvrdí, že šálek běžné filtrované kávy vyrobený pomocí energie, která je většinou dodávána z fosilních paliv, může vyprodukovat přibližně 48 gramů ekvivalentu CO2. Naproti tomu šálek kávy vyrobený převážně z obnovitelných zdrojů energie může vypustit přibližně 2 gramy ekvivalentu CO2.

Studie také dokázala, že z životního cyklu kávy produkuje nejvíce emisí skleníkových plynů právě fáze výroby kávy. Je zodpovědná za 40 až 80 % celkových emisí.

Pozvi mě na pivo🍻

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.