Připrav si menu, neboj se být při prostírání kreativní a pozvi všechny známé i neznámé lidi z okolí. Očekávej zážitky, nová přátelství a skvělý pocit, že tvoříš komunitu. Já osobně bych začala takhle...
Co se týče obsahu, jídlo a restaurace jsou to, co sleduju snad nejvíc na sociálních sítích. Na Netflixu se s food dokumenty roztrhnul pytel (i když ten patos kolem nich mě baví asi ze všeho nejmíň) a zdá se, že každý druhý je certifikovaný foodie. And as we should.
Jídlo je totiž zábava a jeden z nejpřirozenějších způsobů, jak se potkávat s ostatními. Hezky u jednoho stolu nebo klidně jen u stánku na pop-upu toho kamaráda, co se rozhodl prorazit se svým smaženým kuřetem.
To hlavní kouzlo za mě tkví v opravdovosti. Nemusí to být naleštěný, nemusíš mít ty nejdražší suroviny, který ani neumíš pojmenovat. Stačí, když to bude dobrý. A snad i trochu vtipný nebo nápaditý.
Pokud tě proto vaření aspoň trochu baví a chceš přispět svou troškou do mlýna a udělat kamarádstvu hezkej večer, here’s what to do.
Pokud nemáš zkušenosti s vařením pro víc lidí, ta nejlepší rada zní: začni jednoduše a z pozvolna. Žádný pětichodový menu, vsaď na to, co umíš.
Znáš někoho, kdo miluje interiérový design nebo pracuje se světlem? Přizvi ho*ji. Čím víc lidí do toho zapojíš, tím víc nápadů a radosti vznikne.
Místo určuje atmosféru a často i počet hostů. V 1+kk to jde taky, jen půjde o komornější akci. Pokud už máš pár neformálních večeří za sebou a cítíš, že to chceš posunout, zkus oslovit nějaký zajímavý prostor. Můžeš se pak od místa odpíchnout i tematicky!
V kuchařkách, ve filmech, všude kolem sebe. Zkus do toho dát něco svého, co tě definuje. To si totiž tvoji hosté nakonec zapamatují nejvíc. Tohle je ta část, kdy můžeš být nejvíc kreativní a fakt si to užít.
Nejuniverzálnější tip je: vyber si jednu sezónní surovinu a kolem ní postav celé menu. Chřest na jaře, rajčata v létě, dýně na podzim, kořenovka a fermentovaný dobroty v zimě.
Celkově dej na sezónnost. Nepřipravuj v zimě salát z rajčat, které stejně budou bez chuti. Když budeš vařit z toho, co je právě dostupné a čerstvé, jídlo bude chutnat líp.
Určitě mysli i na to, zda je někdo z hostů vegan, má nějaké alergie nebo intolerance. Ať se vyhneš potížím.
Nechceš, aby jídlo bylo těžké a uspávací, takže se radši zaměř na víc chodů, ale menší porce. Tady je jednoduchá struktura pro představu, klidně ale můžeš spojit první a druhý chod dohromady - je to na tobě.
Welcome drink
Hned po příchodu nabídni hostům a hostkám welcome drink (alko či nealko). Uvolní to atmosféru, lidi mají co držet v ruce a ty získáš čas v kuchyni.
První chod: studený salát nebo předkrm
Něco lehkého a čerstvého, čím celou hostinu uvedeš.
Druhý chod: polévka nebo pasta
Třetí chod: menší hlavní jídlo
Dezert
Dezert klidně může přinést i někdo jiný - zapojí se do toho víc lidí a bude to spíš o komunitě a sdílení.
Kouzlo je v detailech, we know. Svíčky, tlumená světla, tematický playlist, zajímavý ubrus, květiny. Nebo klidně ta nejdivnější socha, kterou jsi ulovil*a na blešáku. Bude z ní skvělý conversation starter.
PS: Budeš toho mít nad hlavu, nezapomeň ale fotit! Takovou hostinu chceš mít zachycenou a pochubit se s ní.
Jídlo je důležitý, ale nezapomeň, že konverzace a trávení času s přáteli nebo tvoření komunity is the whole point. Chcete se mít dobře, prohloubit vztahy a dobře se najíst.
Připrav si téma, otázky nebo dej na stůl konverzační kartičky. Rozděl role - někdo může nalévat víno, jiný krájet chleba. Zapojíš tak všechny a atmosféra se sama rozvine. Záleží, jaký typ supper clubu chystáš.
Důležitý je vytvořit bezpečný prostor, kde hosté chtějí zůstat i po dezertu.
– Založ si group chat nebo newsletter, kde budeš oznamovat další termíny.
– Sbírej zpětnou vazbu - co chutnalo, co by příště chtěli jinak. Můžeš vytvořit vlastní guestbook.
– Dokumentuj - foť, piš si poznámky, sbírej recepty.
Za supper cluby je sice spousta práce, ale vrátí se ti to stokrát víc. Myslím, že bychom měli tvořit víc společných zážitků a dělat si to celkově hezčí. Tak se těším, na jakou hostinu mě příště pozvete!