Congee je ultimátní comfort food - a navíc prospěšné pro trávení. Uspokojíš chuťové buňky, zklidníš podrážděný žaludek a doplníš živiny. Let’s go.
Congee je rýžová kaše, která se jí napříč Asií a má své místo i v tradiční čínské medicíně. Dej si ji kdykoliv, když potřebuješ zahřát, nakopnout nebo se dát dohromady při nachlazení. Stačí ti pár základních surovin, je levná a snadno ji připravíš ve veganské i masové verzi.
Já o ní nemůžu přestat mluvit — málokdy je totiž něco takhle chutného zároveň šetrné k žaludku. Congee si ráda uvařím dopředu a během týdne jen přidávám různé druhy zeleniny. Plus je to za mě jedno z nejfotogeničtějších jídel vůbec.
Toto je základní recept na congee, který je vždy stejný. A pak už záleží na tobě, jaké toppingy si k němu přidáš, abys vytvořil*a vlastní verzi.
Tady už můžeš experimentovat a přidávat různé ingredience, jak se ti zrovna zachce - to je na congee nejzábavnější. Já mám například ráda:
Zelenina a bylinky:
Congee ráda dělám z mixu hnědé rýže a červené čočky – získám tak víc bílkovin a vlákniny.
Pokud máš rád*a pálivý, přidej na konec chilli olej. Můj personal fav je arašídový chilli olej - určitě se po něm porozhlídni v asijských potravinách. Dokonale tak dochutíš každé jídlo.