Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Tohle je tvoje znamení, že si máš připravit congee

Congee je ultimátní comfort food - a navíc prospěšné pro trávení. Uspokojíš chuťové buňky, zklidníš podrážděný žaludek a doplníš živiny. Let’s go.

Co je vlastně congee?

Congee je rýžová kaše, která se jí napříč Asií a má své místo i v tradiční čínské medicíně. Dej si ji kdykoliv, když potřebuješ zahřát, nakopnout nebo se dát dohromady při nachlazení. Stačí ti pár základních surovin, je levná a snadno ji připravíš ve veganské i masové verzi.

Já o ní nemůžu přestat mluvit — málokdy je totiž něco takhle chutného zároveň šetrné k žaludku. Congee si ráda uvařím dopředu a během týdne jen přidávám různé druhy zeleniny. Plus je to za mě jedno z nejfotogeničtějších jídel vůbec.

Toto je základní recept na congee, který je vždy stejný. A pak už záleží na tobě, jaké toppingy si k němu přidáš, abys vytvořil*a vlastní verzi.

Ingredience na základ (na 4 porce)

  • 200 g jasmínové rýže
  • 2 l vody
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky soli (dle chuti)
  • 1 lžička sezamového oleje + extra na servírování
  • 1/2 lžičky mletého pepře

Postup

  1. Propláchni rýži v jemném sítu pod studenou vodou, dokud není voda téměř čirá. Dej ji do velkého hrnce a zalij vodou. Přiveď k varu na středně vysokém plameni.
  2. Mezitím omyj a na tenké plátky nakrájej zázvor (nemusíš ho loupat, uchováš tak hodně živin) a česnek. Jarní cibulku nakrájej našikmo na tenké plátky.
  3. Jakmile začne congee vařit, stáhni trochu plamen a přidej zázvor, česnek a bílou část jarní cibulky. Občas zamíchej a vař bez pokličky, dokud směs nezhoustne a nebude krémová, cca 40 minut.
  4. Jakmile je kaše hotová, vmíchej sójovou omáčku, sůl, sezamový olej a pepř. Ochutnej a případně dochuť solí.
  5. Kaši podávej s jarní cibulkou navrch a zakápnutou sezamovým olejem. Toppingy můžeš přidávat podle toho, co máš rád*a.

Toppingy

Tady už můžeš experimentovat a přidávat různé ingredience, jak se ti zrovna zachce - to je na congee nejzábavnější. Já mám například ráda:

Zelenina a bylinky:

  • Kadeřávek 
  • Jarní cibulka 
  • Koriandr 
  • Zázvor 
Bílkoviny a tuky:
  • Tofu 
  • Kuřecí maso 
  • Avokádo 
  • Vajíčko 
Dochucovadla, oříšky a semínka:
  • Arašídy 
  • Bílá sezamová semínka
  • Sójová omáčka 
  • Chilli olej 

Můj tip

Congee ráda dělám z mixu hnědé rýže a červené čočky – získám tak víc bílkovin a vlákniny.

Pokud máš rád*a pálivý, přidej na konec chilli olej. Můj personal fav je arašídový chilli olej - určitě se po něm porozhlídni v asijských potravináchDokonale tak dochutíš každé jídlo.

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe