Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

TASTE THE SEASON: December Edition

Všichni víme, že prosinec má oproti jiným měsícům úplně jinou atmosféru - takže ještě než se pustíme na vánoční cukroví a svařák, pojďme si uvařit něco, co nám prosinec nadělil sezónně.

WHAT’S THE DECEMBER DEAL?

Prosinec se mi zdá trochu underrated. Všichni řeší cukroví, svařák a řízky, ale přitom tohle období přináší spoustu ingrediencí, které jsou slay, jen jim musíš dát šanci:

  • červená řepa, zelí, celer, kapusta, pórek, houby, cibule, brambory, dýně, tuřín
  • jablka, kaštany, brusinky, kumkvat, hrušky, kdoule
  • bobkový list, čekanka, křen, rozmarýn

Chceš něco rychlého, co tě zahřeje a je trochu fancy, ale přitom to zvládneš i s veškerým stresem z dárků? Tak tady máš tři recepty, které tě vyloženě potěší:

RECEPT: Zimní snídaně aneb krupicová kaše jinak

@petrovamagdalena

1) ŘEPNÉ RIZOTTO (pink insta friendly hehe)

Červená řepa je jeden z největších winter heroes. Je levná a hlavně má tolik benefitů: podporuje krevní oběh, zvyšuje výkon (ano, i při chození po vánočních trzích) a je plná antioxidantů. V obchodech koupíš i předvařenou řepu, takže si v mnoha ohledech ulehčíš práci.

Ingredience:

  • 2 větší červené řepy
  • 1 hrnek rýže arborio
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • parmazán (nebo jakýkoli tvrdý sýr)
  • sůl & pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Řepu upeč v alobalu na 200 °C cca hodinu, dokud nebude měkká (nebo rovnou použij tu předvařenou). Rozmixuj na pyré.
  2. Na oleji osmahni cibuli a česnek.
  3. Vsyp rýži, nechej ji „obalit“ tukem a zalij vínem.
  4. Přidávej vývar po naběračkách - classic rizotto vibes (chceš recept, mrk?)
  5. Když je rýže skoro ready, přidej řepné pyré, máslo a parmazán.
  6. Míchej, míchej, míchej.
  7. Dochuť a podávej - ano, je to hot&pink a ještě jednou ano, fotce se nejspíš nevyhneš.
Zdroj: Pinterest

2) PEČENÉ BRAMBORY S COTTAGE SÝREM, KIMCHI & JARNÍ CIBULKOU

Tohle vzniklo jako „CDD= co dům dal“. A od té doby? Můj instantní comfort food. Zamícháš v míse a okamžitě tomu podlehneš.

Ingredience:

  • 1-3 brambory (podle toho jak moc velký máš hlad)
  • cottage cheese
  • kimchi (já mám nejradši to z Alberta)
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Postup:

  1. Brambory nakrájej na větší kusy, osol, zakápni olejem a dej péct 40–50 min na 200 °C (anebo dej do air fryeru na 12 min).
  2. Upečené brambory dej do misky.
  3. Přidej cottage, lžíci až dvě kimchi a nasekanou jarní cibulku.
  4. Zamíchej. Hotovo.
  5. Je to pikantní, creamy, crispy - prostě all in one.

RECEPT: Ginger Shots Variace aneb jak zůstat fresh celou zimu

@petrovamagdalena

3) KYSELÉ ZELÍ S BRUSINKAMI

Pokud chceš být za hvězdu na rodinné večeři, ale zároveň nechceš trávit dvě hodiny v kuchyni, tohle je ono - cenu za nejlepší side dish k masu vyhrává...

Ingredience:

  • 1 balení kyselého zelí
  • hrst brusinek
  • 1 cibule
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce medu
  • 100 ml červeného vína
  • sůl & pepř

Postup:

  1. Opeč slaninu na pánvi.
  2. Přidej cibuli a nech zesklovatět.
  3. Vmíchej zelí a pod pokličkou nech dusit cca 5 minut.
  4. Přidej med a víno a pokračuj dalších 5 minut.
  5. Vmíchej brusinky a nech 10 min dojít mimo oheň.
  6. Dochuť — ale opatrně, zelí už má svou vlastní osobnost.

Ikdyž prosinec pro mnohé z nás znamená spíš stres a běhání po obchodech, nech si poradit, zpomal a uvař si něco dobrého. Protože to si zasloužíme všichni, povinně!