Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

RECEPT: Mrkvový dort, který zvládne každý

Chceš kamarádstvu upéct dort k narozeninám, ale nechceš u toho strávit půl dne v kuchyni? Mrkváč is the answer! Je vláčný, voňavý, podzimní (kořenová zelenina v hlavní roli) zvládneš ho, i když nejsi v kuchyni extra master.

Mrkvový dort je skvělá volba dezertu, která nikoho neurazí. Zákusek s mrkví vznikl už během 2. světové války, kdy byl cukr nedostatkové zboží a mrkev ho skvěle nahrazovala. Od té doby se ho už nikdo nevzdal.

RECEPT: Tiramisu (dezert, co tě zvedne ze židle - a to doslova)

@petrovamagdalena

RECEPT:

INGREDIENCE

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 340 g třtinového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 380 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 330 ml rostlinného oleje
  • 8 velkých mrkví - nahrubo nastrouhaných
  • 400 g vlašských ořechů (hlavně kvalitní, ať nechutnají hořce)

Krém:

  • 500 g krémového sýra (Philadelphia, Gervais, Lučina...)
  • 2 lžíce změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • Šťáva z jednoho citronu

RECEPT: Cinnamon Rolls Glow-Up

@petrovamagdalena

POSTUP

  • Předehřej troubu na 175 stupňů. Dortovou formu vylož pečicím papírem a boky lehce vymaž máslem.
  • V míse prošlehej vejce, cukr a med. Ať je směs nadýchaná a světlejší.
  • Do další mísy prosej všechny suché ingredience (zbavíš se hrudek a těsto bude overall jemnější).
  • Spoj obě směsi a přilij olej. Míchej, ale nepřeháněj to - stačí, aby se všechno spojilo.
  • Přidej nastrouhanou mrkev a ořechy. Tohle dělá ten korpus tím, čím je.
  • Přesuň těsto do formy a peč cca 55-65 minut. Špejlový test = když je čistá, máš hotovo.
  • Nech korpus úplně vychladnout a rozkroj ho napůl.
  • Teď jdeme na krém: vyšlehej cream cheese, máslo, cukr a citronovou šťávu. Můžeš přidat i trochu vanilky pro výraznější chuť.
  • Spodní část potři třetinou krému, přiklop a ozdob zbytkem. Boky posyp ořechy - vypadá to fancy bez práce. (my tip: potři nejdřív boky, pak až vršek)
  • Dej dortu min. 2-3 hodiny v lednici. Nejlepší je ale po noci uležený. Trust me.

Kde ochutnat nejlepší carrot cake v Praze?

Pokud chceš porovnávat svůj homemade masterpiece s těmi nejlepšími nebo prostě nemáš čas péct:

Cukrárna Myšák 

Bistro & Café Laskavá (Vinohrady)

Bakeshop 

Nejhezčí na tomhle dortu je, že vypadá ambiciózně, ale nepotřebuješ žádné extra skills. Když k němu přidáš malou květinu nebo marcipánové mrkvičky máš jeden z nejmilejších DIY dárků ever.