Znáš člověka, který může vypít cokoliv, ale ráno se probudí fresh? Je možné, že jde o vědecky řečeno „hangover resistant“ lidi.
Pokud patříš mezi ty šťastlivce, které nerozhodí, když si večer trošku připijou a ráno se cítí fresh a ready na půlmaraton, možná spadáš do skupiny lidí, které označuje vědecký termín „hangover resistant“. A ano, my, co tam nespadáme, ti závidíme!
Vědci a vědkyně se podívali na to, proč někteří lidé snášejí efekty alkoholu lépe než jiní. Jeden ze čtyř lidí tvrdí, že mu alkohol údajně nedělá špatně - a my díky novému výzkumu víme, že se to dá podložit důkazy.
Největší faktor, který v alcohol resistance hraje roli, je samozřejmě genetika, a pojďme si říct, že někteří z nás zkrátka vyhráli genetickou loterii. Někdo má hezké zuby, někdo holt nemívá kocovinu.
Hlavní rozdíl je v tom, že něčí těla jsou schopna produkovat velmi účinné jaterní enzymy, které rychle rozkládají toxiny jako acetaldehyd. To je organická sloučenina, která v těle vzniká při rozkladu ethanolu (alkoholu) a basically způsobuje kocovinu, protože pro tělo je toxický. Člověku způsobuje nevolnost a bolesti hlavy.
Něčí těla jsou zkrátka stavěná k tomu, aby si jejich metabolismus poradil s alkoholem rychleji.
Jak skutečně velkou roli hrají geny, zjišťovali vědci a vědkyně na studiích dvojčat. Zjistili, že genetický rozdíl mezi těmi, kteří mají a nemají kocoviny, je 40-45 % dle pohlaví. Podle všeho také tento gen koluje v rodinách a předává se a podle průzkumů by hangover resistant lidí v populaci mohla být necelá čtvrtina (23 %).
Kromě genetického fungování metabolismu však kocoviny souvisí taky s imunitním systémem. Proč? Vysoká spotřeba alkoholu v nás vyvolává zánětlivou reakci, stejně jako kdybys měl*a nemoc. Jde o přirozenou obrannou reakci imunitního systému, jejímž cílem je zastavit škodlivé patogeny a opravit tkáně.
Že se ti tohle děje často, poznáš ráno třeba podle otoku obličeje nebo tím, že máš tzv. brain fog. Hangover resistant lidi se liší tím, že jejich těla pravděpodobně nemají na alkohol takovou overreaction, co se týče zánětlivosti. Vědci a vědkyně teoretizují, že tedy s kocovinou hraje velkou roli síla nebo naopak citlivost tvého imunitního systému.
Okay, nechci být tvůj rodič, ale ve finále hraje nehledě na geny stejně největší roli zamýšlení nad tím, jak piješ a vyvarování se základním začátečnickým chybám. Těmi jsou třeba:
V neposlední řadě může ale kocoviny ovlivnit i tvoje tolerance na alkohol, která se může s konzumací zvyšovat. Zde ale lékaři a lékařky varují, že jde o red flag, který tě může dohnat ve finále v horších důsledcích než kocovina, protože pro svoje opití potřebuješ více alkoholu. A vliv má také psychika, protože mnohým zhoršuje kocoviny jejich mentální stav, kdy se více neurotičtí nebo úzkostliví lidi alkoholem více stresují - viz populární termín hangxiety.