FoodTok nám neustále přináší nějaké novinky, cucumber guy nebo drahá arabská čokoláda, ale i takové základní potraviny jako pohanka nebo včelí pyl mají extrémní benefity, o kterých bys rozhodně měl*a vědět.
Dovolím si říct, že se v případě pohanky i včelího pylu jedná o superpotraviny, i když jsou to zcela běžné věci, které jde snadno sehnat a nestojí vůbec moc peněz, takže student friendly. Jídlo je celkově velké téma a na sociálních sítích o něm tvoří content stále více lidí.
V záplavě informací je potřeba se orientovat a ověřovat si je, ale někdy tak můžeš objevit skutečné poklady. Dnes se podíváme na dvě potraviny: pohanku - úplně běžnou potravinu, a také včelí pyl, který je míň známý ale za mě neprávem přehlížený.
Pohanka je často označována jako královna nebo dokonce svatý grál zdravé výživy. Na území česka se objevila kolem 12. století, ale lidé ji znali už před 2500 lety.
Semínka pohanky obsahují:
Pohanka je výborným zdrojem vlákniny a je také bezlepková, takže je vhodná i pro lidi s celiakií. Kromě toho, že obsahuje mnoho prospěšných látek, pomáhá se střevní mikroflóřou a celkovým trávením.
V diet culture je oblíbená díky zmíněnému vysokému obsahu vlákniny, která zajišťuje delší pocit sytosti a snižuje chutě na jídlo. Pohanka má navíc nízký glykemický index, což pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi – díky tomu nemáš tolik chuť na sladké. Je také plná antioxidantů, které podporují detoxikační procesy v organismu a pomáhají udržovat zdraví jater.
Pohanka je superpotravina, kterou můžeš snadno zařadit do svého jídelníčku. Může nahradit rýži nebo těstoviny a přinést do tvého stravování větší rozmanitost. Mnoho lidí ji také konzumuje k snídani, jen čistou, uvařenou, například s volským okem.
Disclaimer: Nikdy si nic neodepírej a poslouchej své tělo. Jez pravidelně a dostatečně – toto jsou jen rady a tipy, jak obohatit svůj jídelníček nebo najít nové chutě a v případě pohanky i možnosti přílohy.
O včelím pylu jsem dříve neslyšela, ale na TikToku a sociálních sítích zažívá podobně jako pohanka velký boom. Rozhodně není tak rozšířený a lidé o něm nemají takové povědomí, ale dám ti několik důvodů, proč jej zařadit do jídelníčku, zejména v zimním období.
Včelí pyl obsahuje řadu živin, které jsou nutričně velmi přínosné pro včely, zvířata, a také pro lidi. Mezi tyto živiny patří:
Působí pozitivně na imunitní systém díky vysokému obsahu enzymů a vitamínů. U žen může přispět k harmonizaci hormonálního cyklu, podporuje všechny metabolické funkce těla a zlepšuje vitalitu a odolnost. Zároveň funguje jako antioxidant a může pomoci s nechutenstvím.
Včelí pyl se dá konzumovat jako samotný doplněk stravy nebo jej můžeš přidávat jako posypku do kaše, müsli, jogurtu – zkrátka do čehokoliv, kde ti jeho chuť nebude vadit.
Pozor: Někteří lidé mohou mít na včelí pyl alergii. Pokud o něčem takovém víš nebo si nejsi jistý*á, raději se poraď s lékařem*lékařkou.