Vítej u Meal prepping, co tě nebude sr*t, part 2. Dneska se podíváme na to, co z nakoupených potravin vařím a jak jídlo vypadá.
Meal prepping dělám už měsíc a za tu dobu jsem nastřádala plno rad a tipů, jak si udělat život jednodušší. Takže pokud nejsi cooking expert, tak čti dál.
Než se vrhneš na samotné vaření, tak se ujisti, že máš doma safe space, kde nebudeš mít žádný stresy. Vaření pro mě není povinnost a dělám všechno pro to, abych si to co nejvíce užila.
Vařím pro dva a pouze obědy. Ty nám doma totiž dělají největší problém, protože oba pracujeme. Večeře si většinou vaříme v ten den podle toho, na co máme chuť, ale určitě se dá navařit větší porce, aby zbylo i na véču. Prep potravin do ledničky si dělám max na 4 dny (ideálně pouze na 3), protože mám strach, že se jídlo zkazí a ohřívané jídlo může uvolňovat histaminy, což ani pro jednoho z nás není good thing. Jak to teda děláme zbytek týdne? Čti dál.
Nejprve se podíváme na jídla, která krabičkuju do ledničky.
PROTEIN: kuřecí karbanátky (prep time: 5 min, cook time: 15-20 min)
Masový karbanátky jsou inspirovaný receptem ve videjku, ale já si ho upravuju tak, jak se mi to zrovna hodí. Kuřecí mletý maso bylo ve slevě a doma mám skvělý koření z Egypta, takže yeaaah, that's that. Karbanátky jsem hodila do airfryeru a hotovo. Dělala jsem si on the side i jogurtový dip a bylo to skvělý.
PROTEIN: mleté maso (prep time: 0 min, cook time: 10-15 min)
Zase...mleté bylo prostě ve slevě, takže jsem ho jen orestovala na pánvičce a přidala všechno možný koření, protože mletý má takovou specifickou chuť, kterou moc nemusím. Ráda přidávám i trochu sójovky, aby přebila tu pachuť, ale pořád to mělo umami. A jestli máš čas, tak maso namarinuj dopředu, já jsem ale často lazy a kořením až přímo v pánvičce.
PŘÍLOHA: pečené brambory (prep time: 10 min, cook time: 30-40 min)
Pro mě už pečený brambory nejsou žádný náročný vaření. Brambory nakrájím, uvařím, okořením v hrnci a hodím na plech, trouba už se pak postará o zbytek. Ale pokud máš rád*a vychytávky, tak doporučuju airfryer, it changed my life a brambory jsou skvělé i třetí den.
PŘÍLOHA: šťouchané brambory (prep time: 10 min, cook time: 15 min)
Štouchačky jsou moje fav brambory! Uvařené brambory (stejně jsem je vařila na ty pečený) dám stranou do mísy, okořením a přidám osmahlou slaninu a cibulku (if you're lazy nemusíš smažit, jen přijdeš o tu extra chuť) a trochu rozštouchám vidličkou. DONE, a máš přílohu.
SIDE DISH: pečená zelenina (prep time: 10 min, cook time: 30-40 min)
Jsem queen of multitasking, takže když už do trouby dávám brambory, tak k nim rovnou hodím i zeleninu - rajčata, paprika, lilek nebo cuketa... Často se mi doma objeví zelenina, co není úplně fresh, ale pečená bude furt skvělá.
SIDE DISH: fresh zelenina (prep time: 10 min)
Hele...fakt to neoverthinkuj, jestli máš vaření plný kecky a tohle je tvůj první meal prep a vaření brambor a dělání karbánátků feels like a chore, tak si prostě jen nakrájej zeleninku a hoď ji do krabičky.
A co jíme zbytek týdne?
Tohle pro tebe možná nebude úplně udržitelný, ale já občas meal preppuju dvakrát týdně. Moje práce a lifestyle mi to dovoluje, a proto místo toto, abych na konci týdne jedla trošku jetý jídlo, tak si ho udělám v týdnu pořádně. Jsou ale týdny, kdy jsem tak busy, že to prostě nejde a na tyhle chvíle si dělám mrazákový meal prep. Do teď jsme dělali meal prep jen do ledničky, ale prep do mrazáku zajistí, že jídlo vydrží dýl fresh.
Něco, co u mě v mrazáku teď najdeš, je naložený maso. Když jsou kuřecí prsa ve slevě, nakoupím je ve velkým, nakrájím na plátky (můžeš ale na jakýkoliv tvar, klidně hvězdičky) a namarinuju. Jsem crazyna, takže dělám tři různé marinády, ale klidně si ji kup předdělanou v obchodě.
PRO TIP: do mrazáku dávej maso po porcích, tj. tolik, kolik sníš (cca 2-3 plátky).
PRO TIP no. 2: NEMUCHLEJ HO, snaž se maso do pytlíku dát pěkně rovně, ať se tak i zmrazí a až přijde jídlová krize, tak ho jen vyndáš, hodíš do airfryeru nebo trouby a máš jídlo bez starostí.
No a pak si podle času nakrájím zeleninu, udělám přílohu, as always - neoverthinkuj to.
Celý prep mi trval 2 hodinky + hodinka nákup (započítala jsem ale i cook time, a to, že byla trouba zapnutá 30 minut, ale já scrollovala TikTok). Na to, že jsme z toho doma jedli 3 až 4 dny, tak to fakt nevadí. V pondělí jsem si pochutnala na bowl s bramborami, mletým masem, pečenou zeleninou a jogurtovým dipem. V úterý jsem měla šťouchačky s karbanátkama. Ve středu jsem neměla moc hlad, tak jsem si dala trochu pečený zeleniny a mletýho masa. A ve čtvrtek jsme dojídali zbytky.
Přístě se podíváme na moje fav recepty, které vařím furt dokola a jsou ideální na meal prepping, takže see you soon.