Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Meal prepping Week No. 1 a tipy na vaření, když nesnášíš stát u plotny

Vítej u Meal prepping, co tě nebude sr*t, part 2. Dneska se podíváme na to, co z nakoupených potravin vařím a jak jídlo vypadá.

Meal prepping dělám už měsíc a za tu dobu jsem nastřádala plno rad a tipů, jak si udělat život jednodušší. Takže pokud nejsi cooking expert, tak čti dál.

Jak funguje můj meal prepping?

Meal prepping, co tě nebude sr*t! Part 1

@artsy.quynh

Než se vrhneš na samotné vaření, tak se ujisti, že máš doma safe space, kde nebudeš mít žádný stresy. Vaření pro mě není povinnost a dělám všechno pro to, abych si to co nejvíce užila.

  1. Pusť si oblíbenou hudbu, film nebo seriál.
  2. Nalij si skleničku něčeho dobrého (nebo si jako já udělej čaj/matchu).
  3. Ujisti se, že na vaření budeš mít dost času a nebudeš muset spěchat.
  4. Než začneš bordelařit v kuchyni, tak si udělej pořádek, umyj nádobí/hoď ho do myčky a ukliď věci, co ti budou překážet.

Cooking tips

  1. Připrav si všechno dopředu - předkrájej si všechny ingredience, namarinuj/okořeň si maso.
  2. Uklízej postupně - úklid je největší pain, so be smart. Uklízej po každé fázi vaření a pokud máš koš daleko, nech si na lince pytlík, do kterýho budeš rovnou dávat odřezky.
  3. Snaž se eliminovat nádobí - smaž v jedný pánvi, vař v jednom hrnci...
  4. Měj všechno po ruce - nehrabej ve špajzce koření nebo v šuplíku náčiní, já mám všechno hezky na lince, ať to mám po ruce a nic se mi při hrabání nespálí.
  5. Není to povinnost - jestli tě to nebaví, tak to nedělej, říká se tomu free will. Takže jestli nechceš smažit, nesmaž.
  6. Same, but different - jestli máš doma jen kuře a brambory (nebo rýži a tofu, chápem se), a chceš každý den jiné jídlo, dělej všechno pro to, aby to jídlo chutnalo jinak. Jestli uděláš kuře s grilovacím kořením, tak další kuře dělej na sladko, třeba v medovo-sójové omáčce. V tom je to kouzlo.
  7. Wifikund*ce ti zachrání život - airfryer je můj největší kámoš! Pokud ale třeba nesnášíš krájení cibule, pořiď si sekáček, udělej si to jednoduchý tam, kde můžeš.

Quynh's week no. 1

Vařím pro dva a pouze obědy. Ty nám doma totiž dělají největší problém, protože oba pracujeme. Večeře si většinou vaříme v ten den podle toho, na co máme chuť, ale určitě se dá navařit větší porce, aby zbylo i na véču. Prep potravin do ledničky si dělám max na 4 dny (ideálně pouze na 3), protože mám strach, že se jídlo zkazí a ohřívané jídlo může uvolňovat histaminy, což ani pro jednoho z nás není good thing. Jak to teda děláme zbytek týdne? Čti dál.

Nejprve se podíváme na jídla, která krabičkuju do ledničky.

PROTEIN: kuřecí karbanátky (prep time: 5 min, cook time: 15-20 min)

Masový karbanátky jsou inspirovaný receptem ve videjku, ale já si ho upravuju tak, jak se mi to zrovna hodí. Kuřecí mletý maso bylo ve slevě a doma mám skvělý koření z Egypta, takže yeaaah, that's that. Karbanátky jsem hodila do airfryeru a hotovo. Dělala jsem si on the side i jogurtový dip a bylo to skvělý.

PROTEIN: mleté maso (prep time: 0 min, cook time: 10-15 min)

Zase...mleté bylo prostě ve slevě, takže jsem ho jen orestovala na pánvičce a přidala všechno možný koření, protože mletý má takovou specifickou chuť, kterou moc nemusím. Ráda přidávám i trochu sójovky, aby přebila tu pachuť, ale pořád to mělo umami. A jestli máš čas, tak maso namarinuj dopředu, já jsem ale často lazy a kořením až přímo v pánvičce.

PŘÍLOHA: pečené brambory (prep time: 10 min, cook time: 30-40 min)

Pro mě už pečený brambory nejsou žádný náročný vaření. Brambory nakrájím, uvařím, okořením v hrnci a hodím na plech, trouba už se pak postará o zbytek. Ale pokud máš rád*a vychytávky, tak doporučuju airfryer, it changed my life a brambory jsou skvělé i třetí den.

PŘÍLOHA: šťouchané brambory (prep time: 10 min, cook time: 15 min)

Štouchačky jsou moje fav brambory! Uvařené brambory (stejně jsem je vařila na ty pečený) dám stranou do mísy, okořením a přidám osmahlou slaninu a cibulku (if you're lazy nemusíš smažit, jen přijdeš o tu extra chuť) a trochu rozštouchám vidličkou. DONE, a máš přílohu.

SIDE DISH: pečená zelenina (prep time: 10 min, cook time: 30-40 min)

Jsem queen of multitasking, takže když už do trouby dávám brambory, tak k nim rovnou hodím i zeleninu - rajčata, paprika, lilek nebo cuketa... Často se mi doma objeví zelenina, co není úplně fresh, ale pečená bude furt skvělá.

Recept: Čokoládové baked oats

@adelakutilova

SIDE DISH: fresh zelenina (prep time: 10 min)

Hele...fakt to neoverthinkuj, jestli máš vaření plný kecky a tohle je tvůj první meal prep a vaření brambor a dělání karbánátků feels like a chore, tak si prostě jen nakrájej zeleninku a hoď ji do krabičky.

A co jíme zbytek týdne?

Tohle pro tebe možná nebude úplně udržitelný, ale já občas meal preppuju dvakrát týdně. Moje práce a lifestyle mi to dovoluje, a proto místo toto, abych na konci týdne jedla trošku jetý jídlo, tak si ho udělám v týdnu pořádně. Jsou ale týdny, kdy jsem tak busy, že to prostě nejde a na tyhle chvíle si dělám mrazákový meal prep. Do teď jsme dělali meal prep jen do ledničky, ale prep do mrazáku zajistí, že jídlo vydrží dýl fresh.

Něco, co u mě v mrazáku teď najdeš, je naložený maso. Když jsou kuřecí prsa ve slevě, nakoupím je ve velkým, nakrájím na plátky (můžeš ale na jakýkoliv tvar, klidně hvězdičky) a namarinuju. Jsem crazyna, takže dělám tři různé marinády, ale klidně si ji kup předdělanou v obchodě.

PRO TIP: do mrazáku dávej maso po porcích, tj. tolik, kolik sníš (cca 2-3 plátky).

PRO TIP no. 2: NEMUCHLEJ HO, snaž se maso do pytlíku dát pěkně rovně, ať se tak i zmrazí a až přijde jídlová krize, tak ho jen vyndáš, hodíš do airfryeru nebo trouby a máš jídlo bez starostí.

No a pak si podle času nakrájím zeleninu, udělám přílohu, as always - neoverthinkuj to.

Recepty na comfort foods

@maru_budinska

Shrnutí

Celý prep mi trval 2 hodinky + hodinka nákup (započítala jsem ale i cook time, a to, že byla trouba zapnutá 30 minut, ale já scrollovala TikTok). Na to, že jsme z toho doma jedli 3 až 4 dny, tak to fakt nevadí. V pondělí jsem si pochutnala na bowl s bramborami, mletým masem, pečenou zeleninou a jogurtovým dipem. V úterý jsem měla šťouchačky s karbanátkama. Ve středu jsem neměla moc hlad, tak jsem si dala trochu pečený zeleniny a mletýho masa. A ve čtvrtek jsme dojídali zbytky.

Přístě se podíváme na moje fav recepty, které vařím furt dokola a jsou ideální na meal prepping, takže see you soon.