Zima je tady, a tak je přesně čas na to si uvařit tvoje oblíbený comfort foods! Připravila jsem pro tebe krémové polévky nebo mac and cheese. Je to easy, a zvládneš to raz dva. Doufám, že je vyzkoušíš a najdeš si svého favorita.
Všichni asi známe virální mac and cheese recept od Tini na tiktoku. Jestli ale nemáš tolik času, tak zkus tuhle více simple verzi.
Co budeš potřebovat:
• 200 g těstovin (nejlíp makaróny, ale jakýkoliv jsou v pohodě)
• 150 g čedaru (nebo jakejkoliv, co najdeš v ledničce)
• 200 ml mléka
• 20 g másla
• 1 lžíci hladké mouky
• Špetku soli, pepře a muškátového oříšku
Jak na to:
Těstoviny hoď do osolené vody a uvařte je al dente. V hrnci rozpusť máslo, přidej mouku a míchej, dokud nevznikne hladká jíška. Pomalu přilévej mléko, aby vznikla hladká omáčka, tu pak vař 2–3 minuty. Vmíchej do ní nastrouhaný sýr, a přidej koření. Těstoviny smíchej s omáčkou. Navrch ještě přidej další sýr!
Tady verze podle Tini:
Co budeš potřebovat:
• 6 velkých rajčat
• 1 červená paprika
• 1 cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 500 ml zeleninového vývaru
• Sůl, pepř, bazalka
• Optional: Smetana na vaření
Grilled cheese
• 4 plátky toastového chleba
• 100 g sýru (čedar, gouda nebo cokoliv, co máš právě teď v lednici)
• 2 lžíce másla
Jak na to:
Předehřej troubu na 200 °C. Rajčata, cibuli, česnek a papriku nakrájej na větší kusy a rozlož je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapej je olivovým olejem, osol a opepři. Peč v troubě přibližně 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne.
Upečenou zeleninu přendej do hrnce. Přidej k ní zeleninový vývar a vše rozmixuj do hladka. Polévku přiveď k varu a podle potřeby dochuť solí a pepřem. Já někdy ještě přidávám smetanu na zjemnění, ale to nechám na tobě!
A grilled cheese? Na pánvi rozehřej máslo. Mezi dva plátky chleba vlož plátky sýr. Sendvič opékej na pánvi z obou stran, dokud není sýr uvnitř rozpuštěný.
Co budeš potřebovat:
• 1 balení gnocchů / noků
• bazalkové pesto (domácí nebo kupované)
• 150 ml smetany na vaření
• 50 g parmezánu
• 1 lžíce másla nebo olivového oleje
• Špetku soli a pepře
• Volitelné: čerstvá bazalka na ozdobu
Jak na to:
Na pánvi rozehřej máslo nebo olivový olej. Přidej noky a opeč je na středním plameni, dokud nezačnou být křupavé na povrchu. Mělo by to trvat asi tak pět minut. Sniž plamen a do pánve přidej smetanu a pesto. Jemně promíchej, aby se všechno spojilo, a přiveď k mírnému varu. Do omáčky nasyp polovinu parmezánu a nech ho rozpustit. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej ještě lžíci vody. Vmíchej noky do omáčky a prohřej je, aby se všechny krásně obalily.
Co budeš potřebovat:
• 1 střední dýně Hokkaido
• 2 střední mrkve
• 1 velká cibule
• 4 stroužky česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 limetka
• 200 ml kokosového mléka
• Čerstvě nastrouhaný zázvor
• Sůl, pepř a kari
Jak na to:
Dýni důkladně omyj, rozkroj a vydlabej semínka. Nemusíš ji loupat, slupka při vaření změkne. Nakrájej ji na menší kousky. To stejný udělej i s mrkví, cibulí a česnekem. V hrnci rozehřej olivový olej na střední teplotu. Přidej nakrájenou cibuli, česnek a pomalu je nech restovat.
Po pár minutách přidej nakrájenou dýni a mrkev a pokračuj v restování několik minut, dokud zelenina mírně nezměkne. Přilij zeleninový vývar, kari, šťávu z limetky a nastrouhaný zázvor. Až veškerá zelenina úplně změkne, tak ji rozmixuj do hladka. Na konec ještě přidej kokosové mléko, a zbytek koření.
Polévku můžeš opět servírovat s grilled cheesem.