Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Recepty na comfort foods

Zima je tady, a tak je přesně čas na to si uvařit tvoje oblíbený comfort foods! Připravila jsem pro tebe krémové polévky nebo mac and cheese. Je to easy, a zvládneš to raz dva. Doufám, že je vyzkoušíš a najdeš si svého favorita.

Domácí Mac and Cheese

Všichni asi známe virální mac and cheese recept od Tini na tiktoku. Jestli ale nemáš tolik času, tak zkus tuhle více simple verzi.

Co budeš potřebovat:

• 200 g těstovin (nejlíp makaróny, ale jakýkoliv jsou v pohodě)

• 150 g čedaru (nebo jakejkoliv, co najdeš v ledničce)

• 200 ml mléka

• 20 g másla

• 1 lžíci hladké mouky

• Špetku soli, pepře a muškátového oříšku

Jak na to:

Těstoviny hoď do osolené vody a uvařte je al dente. V hrnci rozpusť máslo, přidej mouku a míchej, dokud nevznikne hladká jíška. Pomalu přilévej mléko, aby vznikla hladká omáčka, tu pak vař 2–3 minuty. Vmíchej do ní nastrouhaný sýr, a přidej koření. Těstoviny smíchej s omáčkou. Navrch ještě přidej další sýr!

Tady verze podle Tini:

Rajčatová polévka a grilled cheese

Co budeš potřebovat:

• 6 velkých rajčat

• 1 červená paprika

• 1 cibule

• 4 stroužky česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• 500 ml zeleninového vývaru

• Sůl, pepř, bazalka

• Optional: Smetana na vaření

Grilled cheese

• 4 plátky toastového chleba

• 100 g sýru (čedar, gouda nebo cokoliv, co máš právě teď v lednici)

• 2 lžíce másla

Jak na to:

Předehřej troubu na 200 °C. Rajčata, cibuli, česnek a papriku nakrájej na větší kusy a rozlož je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapej je olivovým olejem, osol a opepři. Peč v troubě přibližně 25–30 minut, dokud zelenina nezměkne.

Upečenou zeleninu přendej do hrnce. Přidej k ní zeleninový vývar a vše rozmixuj do hladka. Polévku přiveď k varu a podle potřeby dochuť solí a pepřem. Já někdy ještě přidávám smetanu na zjemnění, ale to nechám na tobě!

A grilled cheese? Na pánvi rozehřej máslo. Mezi dva plátky chleba vlož plátky sýr. Sendvič opékej na pánvi z obou stran, dokud není sýr uvnitř rozpuštěný.

Krémové noky s pestem a parmezánem

Co budeš potřebovat:

• 1 balení gnocchů / noků

• bazalkové pesto (domácí nebo kupované)

• 150 ml smetany na vaření

• 50 g parmezánu

• 1 lžíce másla nebo olivového oleje

• Špetku soli a pepře

• Volitelné: čerstvá bazalka na ozdobu

Jak na to:

Na pánvi rozehřej máslo nebo olivový olej. Přidej noky a opeč je na středním plameni, dokud nezačnou být křupavé na povrchu. Mělo by to trvat asi tak pět minut. Sniž plamen a do pánve přidej smetanu a pesto. Jemně promíchej, aby se všechno spojilo, a přiveď k mírnému varu. Do omáčky nasyp polovinu parmezánu a nech ho rozpustit. Pokud je omáčka příliš hustá, přidej ještě lžíci vody. Vmíchej noky do omáčky a prohřej je, aby se všechny krásně obalily.

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Co budeš potřebovat:

• 1 střední dýně Hokkaido

• 2 střední mrkve

• 1 velká cibule

• 4 stroužky česneku

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 l zeleninového vývaru

• 1 limetka

• 200 ml kokosového mléka

• Čerstvě nastrouhaný zázvor

• Sůl, pepř a kari

Jak na to:

Dýni důkladně omyj, rozkroj a vydlabej semínka. Nemusíš ji loupat, slupka při vaření změkne. Nakrájej ji na menší kousky. To stejný udělej i s mrkví, cibulí a česnekem. V hrnci rozehřej olivový olej na střední teplotu. Přidej nakrájenou cibuli, česnek a pomalu je nech restovat.

Po pár minutách přidej nakrájenou dýni a mrkev a pokračuj v restování několik minut, dokud zelenina mírně nezměkne. Přilij zeleninový vývar, kari, šťávu z limetky a nastrouhaný zázvor. Až veškerá zelenina úplně změkne, tak ji rozmixuj do hladka. Na konec ještě přidej kokosové mléko, a zbytek koření.

Polévku můžeš opět servírovat s grilled cheesem.