Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Letní studentská kuchařka: Od salátů po studené polévky

V tomhle díle Real studentské kuchařky se podíváme na jídla, která zvládneš s minimem času, peněz i surovin. Ať už se chystáš s jídlem na deku, nebo jen potřebuješ něco osvěžujícího mezi koupákem a brigádou, tady najdeš inspiraci, co si uklohnit, aniž by ses při tom přehřál*a.

Bún chay

Jestli jsi někdy ochutnal*a tuhle vietnamskou klasiku, víš, že je osvěžující, voňavá a přitom pořádně sytá. Zvládneš ji za pár minut i bez speciálních surovin.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • rýžové nudle
  • 1 balení tofu (ideálně marinované nebo uzené)
  • 1 mrkev
  • půl salátové okurky
  • koriandr, ledový salát
  • trocha oleje
  • arašídy

Na zálivku:

  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy nebo octa
  • 1 lžička cukru
  • 1 stroužek česneku
  • trocha chilli (volitelné)

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Nudle uvař podle návodu, pak je propláchni studenou vodou.
  2. Tofu nakrájej na menší kostky a osmaž dozlatova.
  3. Mrkev nastrouhej, okurku nakrájej na nudličky, koriandr a salát nasekej.
  4. V misce si smíchej suroviny na zálivku – můžeš si ji přizpůsobit podle chuti (sladší, kyselejší, ostřejší).
  5. Do velké misky dej vrstvu nudlí, na to zeleninu, tofu, posypej oříšky a přelij zálivkou.
  6. Míchej až těsně před jídlem. Dobrou chuť!

Rajčatový salát s cizrnou a fetou

Když máš doma rajčata, plechovku cizrny a chuť na něco fresh, tohle je jasná volba. Sýrová bomba, co tě fakt zasytí.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovku cizrny
  • 3–4 zralá rajčata
  • kousek červené cibule
  • fetu nebo balkán
  • olivový olej
  • sůl, pepř, sušené oregano

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Cizrnu slij a opláchni.
  2. Rajčata nakrájej na kousky, cibuli na tenký měsíčky.
  3. Smíchej se cizrnou, přidej na kostičky nakrájenou fetu.
  4. Zakápni olivovým olejem, dochuť solí, pepřem a oreganem.
  5. Nech chvíli vychladit v lednici.

Bulgurovo quinoový salát s tofu/kuřecím a čerstvou zeleninou

Tohle jídlo jsem vymyslela v nouzi způsobem „co dům dal“, takže ti garantuju, že je fakt dobrý, když si ho vařím dál.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • quinoa&bulgur (já kupuju ready to eat směs v Lidlu, najdeš ji u luštěnin a mají více druhů), NEBO kuskus
  • tofu nebo kuřecí prsa
  • olej
  • paprika, cherry rajčátka, jarní cibulka, okurka... , prostě jakákoliv zelenina, co ti chutná
  • sušená rajčata, když se budeš cítit víc fancy
  • sůl, pepř, grilovací/arabské koření, granulovaný česnek

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Uvař nebo ohřej obilovinu dle tvého výběru.
  2. Tofu nebo kuřecí nakrájej na malé kostičky a osmaž. Osol, opepři, přidej koření (já mám nejradši grilovací a arabskou směs a granulovaný česnek).
  3. Zeleninu nakrájej taky na malé kousky, množství si urči podle sebe.
  4. Vše smíchej dohromady, dobrou chuť!

Tortilly s tofu/kuřecím, zeleninou a tzatziki

O tomhle jídle jsem psala ve svém vůbec prvním dílu Real studentské kuchařky a v tomhle letním speciálu ho nemůžu nezmínit znovu, protože mě stále sytí minimálně jednou do týdne.

Real studentská kuchařka, part 1

@katarinavlckova_

🛒 Co budeš potřebovat:

  • tofu nebo kuřecí prsa
  • olej
  • polovinu salátové okurky
  • cibule, rajče, salát - opět podle tebe
  • bílý jogurt
  • tortilly (druh je čistě na tobě)
  • pepř, sůl, granulovaný česnek, koření dle výběru na tofu/maso (já používám souvlaki nebo arabské)
  • pro gurmány i citron a kopr

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Nastrouhej okurku nahrubo, vymačkej z ní přebytečnou vodu a smíchej ji v misce s jogurtem tak, aby se to tvářilo jako dresing.
  2. Přidej česnek, trochu soli, a pokud chceš, tak i šťávu z citronu a kopr (je to tak správně, ale já je tam ráda nemám).
  3. Tofu nebo maso nakrájej na menší kostičky, osmaž je, osol, opepři a okořeň.
  4. Ohřej tortilly, zabal je s připravenými surovinami do tvaru durumu a znovu neohřívej, teplé tzatziki are not it.
  5. Jestli jsi z Řecka, nežaluj mě, I'm just tryna live.

Studená okurková polévka

Moje oblíbená záchrana do horkých dnů. Je rychlá, osvěžující a hlavně levná.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 velkou salátovou okurku
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • špetku soli a pepře
  • pár kapek citronové šťávy
  • kopr nebo máta (pokud máš)

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Okurku nastrouhej nahrubo.
  2. Vmíchej jogurt a prolisovaný česnek.
  3. Dochuť citronem, solí a pepřem.
  4. Přidej nasekaný kopr nebo mátu.
  5. Dej na chvíli do lednice a servíruj vychlazené.

Melounový salát s balkánem nebo fetou

Sladko-slaná kombinace, se kterou se loni na TikToku a Pinterestu roztrhl pytel. Buďto ji miluješ, nebo nenávidíš. Rozhodně ji ale musíš zkusit!

🛒 Co budeš potřebovat:

  • vodní meloun
  • kousek balkánu nebo fety
  • hrst rukoly nebo polníčku
  • pár kapek citronové šťávy nebo balzamika
  • někdo přidává i okurku a červenou cibuli

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Meloun nakrájej na kostičky.
  2. Přidej natrhaný sýr a trochu zelených listů.
  3. Zakápni citronem nebo balzamikem.
  4. Podávej ledově vychlazené.
  5. Extra tip: přidej pár lístků máty.

Polévka Vichyssoise

Krémová francouzská polévka z pórku, brambor, smetany a vývaru, která se tradičně podává za studena, ale můžeš ji podávat i teplou.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 2 větší brambory
  • půl pórku
  • 1 lžíci másla nebo oleje
  • 300 ml zeleninového vývaru (klidně bujón)
  • 100 ml smetany nebo mléka
  • sůl, pepř

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Brambory oloupej a nakrájej na kousky.
  2. Pórek nasekej na tenké proužky.
  3. Na másle osmahni pórek, pak přidej brambory a zalej vývarem.
  4. Vař do měkka, pak rozmixuj.
  5. Vmíchej smetanu, dochuť, nech vychladit v lednici a servíruj.

Real studentská kuchařka: těstovinový speciál

@katarinavlckova_