Vánoce jsou krásné období, i když trochu hektické. Je plné lásky a dobrého jídla. Environmentální dopad tohoto období ale bohužel úplně nejlepší není.
Potravinový odpad je jídlo, které je stále vhodné ke spotřebě, ale lidé se ho vědomě zbavují. Tyto velké svátky jsou kvůli tomu velmi nebezpečné. Například v Americe se během Dne díkůvzdání vyplýtvá přes 526 kilogramů jídla.
Je potřeba přemýšlet nad svou spotřebu potravin a nad tím, jak s nimi nakládáme. Jídlo je totiž vzácný zdroj, který vyžaduje spoustu energie. Plýtvání jídlem není pouze ekologický, ale také sociální problém. Nejde jen o plýtvání jídla jako takového, ale také o plýtvání půdou, prací, energií a vodou.
Pokud se jídlo dostane na skládku a začne přirozeně hnít, produkuje metan, který je známý jako škodlivý skleníkový plyn silnější než oxid uhličitý.
Celých 7 % emisí skleníkových plynů způsobených člověkem by mohlo být odstraněno, pokud by se přestalo plýtvat jídlem.