Plýtvání jídlem je v dnešní době mnohem větší problém, než si spousta lidí uvědomuje. Téměř jedna třetina všech vyrobených potravin se totiž vyhodí. To odpovídá zhruba 1,3 miliardám tun jídla ročně.
Není překvapivé, že jídlem mnohem více plýtvají průmyslové země, jako například Spojené státy, než země rozvojové. Vyhazování jídla není jen o vyhazování peněz, takové potraviny totiž putují na skládky, kde jejich hnitím vzniká metan, který je nejčastějším skleníkovým plynem. Jednoduše řečeno – vyhazování jídla vůbec nepřispívá ke změně klimatu.
Nakupuj chytře
Většina lidí dělá tu stejnou chybu, a to sice takovou, že nakupují mnohem více potravin, než potřebují. Nakupování ve velkém se může zdát jako mnohem pohodlnější a časově úspornější varianta, ale vede jenom k většímu plýtvání potravin.
Proto je lepší do obchodu chodit každých pár dní a nákup dělat vždy menší místo nakupování jednou týdně ve velkém. Také je dobré jít na nákup až ve chvíli, kdy je spotřebované veškeré netrvanlivé jídlo z minulého nákupu. Často po koupi nového ovoce nebo zeleniny na tu z minule už nesáhneš.
Také je důležité dělat si na každý nákup seznam věcí, které opravdu potřebuješ. To pomůže omezit impulzivní, nezorganizované nákupy a tudíž také omezí plýtvání potravin.
Skladuj potraviny správně
Nesprávné skladování potravin je také problém a často vede k obrovskému množství potravinového odpadu. Podle Natural Resource Defense Council jsou dvě třetiny odpadu z domácností tvořeny právě kažením potravin.
Nejčastějších chyb ve skladování potravin se lidé dopouštějí u ovoce a zeleniny. Například rajčata, brambory, cibule, okurky nebo česnek by nikdy neměly být v lednici, měly by se skladovat při pokojové teplotě.
Co ti může pomoci, je oddělení potravin produkujících ethylenový plyn, který podporuje zrání. Potraviny, které ho tolik nepotřebují, by se v blízkosti potravin s větším množstvím tohoto plynu mohly rychle zkazit.
Mezi potraviny, které produkují ethylen, patří například avokádo, banány, hrušky, broskve nebo rajčata, a měly by se tak držet dál od brambor, paprik, jablek nebo listové zeleniny.
Nebuď perfekcionista
I pouhé prohrabování krabicí jablek, než najdeš nějaké hezké, přispívá k plýtvání jídla. „Ošklivé“ ovoce a zeleninu si koupí jen málokdo, přestože jsou to stále často kousky, které jsou naprosto v pořádku.
Poptávka spotřebitelů po bezchybném ovoci a zelenině vedla velkoobchody k tomu, aby od svých dodavatelů požadovaly pouze produkty, které vypadají bezchybně. Pár řetězců začalo na protest nabízet „ošklivé“ ovoce a zeleninu se slevou ve snaze snížit odpad.
Udržuj svou lednici zorganizovanou
Určitě se ti někdy stalo, že jsi u zadní strany lednice objevil/a potravinu, která tam byla už nějakou dobu, jen jsi na ni zapomněl/a. „Sejde z očí, sejde z mysli“ platí zejména, pokud jde o jídlo.
Chytře plná lednice je skvělá věc, ale příliš naplněná a neuspořádaná lednice jen otevírá dveře k vyhození potravin. Proto se v ní snaž udržovat pořádek, ať neustále víš, co tam máš. Nejlepší metodou je metoda FIFO, která se také aplikuje v kavárnách a restauracích. Znamená to „first in, first out“ a v praxi to znamená, že pokud si koupíš nové balení jogurtů, dáš ho až za to, které už v lednici máš. To pomáhá zajistit, že starší potraviny budou využity, nikoli plýtvány.
Nauč se zpracovat potraviny
Sem můžeš zařadit nakládání, zavařování, sušení, zamrazování a další konzervovací metody, díky kterým mohou potraviny vydržet mnohem déle. Tyto metody nejen ušetří spoustu peněz, ale také sníží uhlíkovou stopu.