Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Easy-peasy mrkváč, který musíš na podzim zkusit taky!

Recept pro každého kuchtíka i nekuchtíka na podzimní (spiced) mrkváč! Warming koláč, který si můžeš udělat i v gluten-free / lactose-free verzi!

Celý recept se dá udělat za pár minut, tudíž je super volbou i pro ty, kteří nejsou úplně pečící typ.

Ingredience:

Na těsto:

  • 170 g hladké mouky (můžeš použít i špaldovou nebo mandlovou pro gluten-free variantu)
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje
  • hrnek mléka (já používám mandlové)
  • 6 g kypřicího prášku
  • 3 vejce
  • 200 g nastrouhané mrkve
  • javorový sirup / agáve sirup / med (dle chuti)
  • cukr (dle potřeby)
  • skořice / pumpkin spice koření / perníkové koření
  • oříšky – nejlépe vlašské (ale můžou být různé, dle tvé chuti)
  • kakaové boby / kakaové kousky (dle chuti)

Na krém:

  • 200 g cream cheese (Philadelphia) / crème fraîche / bezlaktózový cream cheese
  • citrónová kůra
  • javorový sirup / med / agáve sirup (dle potřeby)

Recept na matcha cookies

@markysuch

Krok 1:

Troubu rozehřej na 180°C a začni dávat suroviny dohromady. Nejprve smíchej mouku s kypřicím práškem a vzniklou směs přesij. Následně už jen přidej všechny ostatní ingredience a vše smíchej do jedné hmoty. Lehčí už to být nemůže! 😁

Co se týče koření, postačí jen skořice. Pokud ale chceš mít koláč více spiced a podzimní, přidat můžeš i pumpkin spice koření (což je směs skořice, zázvoru, kardamomu, hřebíčku, nového koření a muškátového oříšku) nebo jen to, co ti z jednotlivých složek koření chutná. Reminder: Všeho s mírou, takže opatrně!

Krok 2:

Poté, co máš všechny ingredience smíchané, vytři formu máslem a vysyp moukou nebo vystříkej kokosovým olejem jako já. Následně do formy vlij těsto a dej do trouby. Peč cca 40 minut. Důležité je, aby byl vnitřek udělaný! Jak to poznáš? Vezmeš si špejli nebo párátko a zapíchneš jej do středu koláče. Pokud na něm nezůstává lepkavé tekuté těsto, je hotovo!

Recept na domácí pumpkin spice latte jako ze Starbucks!

@adelakutilova

Krok 3:

Mezitímco se ti koláč peče, si můžeš připravit ten nejlehčí krém, který buď dáš navrch koláče, nebo jako já mezi jednotlivé vrstvy koláče i navrch (jelikož mi korpus v troubě dost vystoupl).

Vezmi si cream cheese, což je třeba Philadelphia nebo crème fraîche, a metličkou nebo robotem vyšlehej do krému (trvá to opravdu minutku). Následně do krému nastrouhej malinko citrónové kůry (dělám podle chuti) a přidej trochu javorového sirupu, agáve sirupu nebo medu. Vše opět podle tvé vlastní chuti a potřeby. Nakonec to celé promíchej a voilà, krém je hotový!

Krok 3:

Než budeš krém dávat na koláč, přesvědči se, že těsto už není horké.

Následně si krémem buď potři vršek (zejména pokud volíš podélnou, dlouhou formu jako na banana bread), nebo korpus rozřízni a krém dej i mezi jednotlivé vrstvy (zejména pokud máš formu kulatou), jako jsem to udělala já.

Nakonec si už dortík ozdob dle potřeby. 😘 Já jsem ho dozdobila sušeným ovocem, jelikož jsem teď v USA a je to jediná věc, kterou tu můžu sehnat. Jinak můžeš přidat i oříšky, rozinky, semínka a podobně.

Ať ti chutná!

((budu dodávat Tiktok))

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.