Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Zkouším notoricky difficult recepty: Croissanty

Pečení on hard mode but make it fun. Tentokrát jsme zkusily croissanty a spoiler alert: povedly se!

Každý recept je trošku jiný, já jsem vycházela z tohohle.

Co budeš potřebovat?

  • 350 ml mléka
  • 50 g třtinového cukru (funguje i normální)
  • 14 g instantního droždí
  • 440 g hladké mouky
  • lžíce mořské soli
  • 340 g másla
  • 1 vejce

Zkouším zdravou verzi nachos!

@karolinacechovaa

Postup:

Osobně jsem vždycky měla představu, že jsou croissanty hodně složité, ale vlastně vůbec nejsou - jenom časově náročné. Většina receptů ti řekne, že zaberou zhruba 12 hodin, takže je potřeba si čas rozvrhnout. Můžeš buď 1) začít ráno a večer mít upečeno nebo 2) všechno připravit odpoledne a péct druhý den ráno. My zvolily druhou variantu, protože fresh croissanty ke snídani, duh.

Začneš přípravou kynutého těsta. Na něj smícháš vlažné mléko s cukrem a droždím. Vznikne ti kvásek, který necháš někde v teple vzejít, a pak ho přimícháš do mouky se solí a ideálně v robotovi vymícháš zhruba 10 minut. Vznikne ti hodně lepivé těsto, které zpracuješ rukama - v téhle fázi se ti bude lepit úplně všude a budeš muset přidat extra mouku, ale don't worry, děláš to správně. Pak si z něj vyválíš obdélník silný přibližně 3 až 4 cm, zabalíš do potravinářské fólie a dáš na hodinu do lednice.

Zkouším notoricky difficult recepty: Čokoládové eclairs

@_00_3_12

Mezitím si můžeš připravit máslovou vrstvu - jednoduše si máslo vyválíš mezi dvěma pečícími papíry do podobně velkého obdélníku jako těsto a dáš taky chladit do lednice, stačí na 10 až 20 minut.

Pak přichází fáze válení a překládání. Nelekej se, až vytáhneš těsto z ledničky, protože i v ní ti ještě dost nakyne, my byly docela surprised, ale má to tak vypadat. Těsto vyválíš na obdélníkový plát cca dvakrát větší, než byl ten původní (než šel do lednice) a úhlopříčně na střed umístíš máslovou vrstvu, kterou zabalíš jako do obálky. Pak všechno vyválíš, přeložíš na třetiny, dáš do fólie a znova na hodinu do lednice.

Tohle opakuješ celkem třikrát a mezi každým válením a překládáním necháváš těsto hodinu v lednici. Díky tomu vzniknou ty bomba vrstvy, které by správný croissant měl mít. Po posledním rozválení je potřeba těsto nechat v lednici zhruba 8 hodin nebo přes noc.

Zdroj: kitchenette.cz

Zbytek už je easy. Ráno vyndáš těsto a zase vyválíš (už naposled, i swear), tentokrát na úzký, ale dlouhý pruh, ze kterého vykrájíš trojúhelníky. Ty už pak jenom zamotáš do malých rohlíčků a dáš na plech vyložený pečícím papírem. Mysli na to, že se během pečení croissanty dost zvětší, takže je potřeba, aby mezi nimi bylo dost místa.

Než půjdou do trouby, je potřeba je potřít vajíčkem a nechat tak hodinu a půl znovu kynout (also už naposledy). Pečou se cca 20 minut na 200°C. Croissantů budeš mít alespoň dva plechy a oba můžeš péct zároveň - dáš je do horní a spodní třetiny trouby a po 10 minutách je prohodíš. Řídila bych se hlavně barvou croissantů, na naší troubě byla kombinace 200°C a 20 minut hodně, takže vylezly trochu připečenější. Ale jinak moc dobrý!

Dej nám vědět, jestli je zkusíš a jestli tě zajímá, jak to dopadlo, mrkni na videjko! 👇

Podpoř FOMO team 👀🤍

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.