Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

RECEPT: Vaječňák

Nejlepší (tekutý) dárek, co můžeš udělat na poslední chvíli goes to… Dělaly ho babičky, koluje v cute skleněných lahvičkách a všichni každoročně přísahají, že právě ten jejich je ten nejlepší. A ono na tom něco bude. Domácí vaječný likér chutná prostě jinak - tak si ho pojďme udělat spoluuu (protože přesně tenhle je ten nej, haha).

Vaječňák považuji jako důležitou součást prosincové výbavy každého Čecha ever. Objevuje se sice nenápadně, nejdřív na vánočních trzích, pak u babiček a nakonec doma v lednici klasicky „jen na kapku do kafe“. Původ má v evropských vaječných likérech typu advocaat nebo eggnog, ale český vaječňák si jde svou vlastní cestou (ne jenom kvůli tuzemáku, hehe) - je hutnější, sladší, víc vanilkový a často i poctivě alkoholový. Prostě žádná dietní záležitost.

Recept na tradiční českou vánočku

@annajermanov

Dřív se dělal hlavně proto, že bylo potřeba zpracovat žloutky, cukr a mléko - suroviny, které třeba zbyly z příprav těst na cukroví. Alkohol funguje jako konzervant, takže likér vydrží déle, a navíc krásně zahřeje.

Dneska už vaječňák neděláme z nutnosti, ale z radosti. Jemnější a hlavně bez chemické pachuti. A hlavně - můžeš si ho vylepšit dle svého gusta.

INGREDIENCE:

na cca 800 ml likéru

  • 4-5 žloutků
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka (Salko)
  • 1 vanilkový lusk
  • 350 ml kvalitního rumu (ale tuzemák is totally okay, keep it Czech)

Na servis:

  • skleněné lahvičky (v Ikei poměr cena výkon neeej)
  • jutový provázek
  • jmenovky / lístečky na popisky, let's make it cute

POSTUP:

  1. V hrnci metličkou vyšlehej žloutky s cukrem do světlé pěny.
  2. Přidej mléko, smetanu, kondenzované mléko a vymačkaná semínka z vanilkového lusku.
  3. Směs zahřívej na mírném plameni a neustále míchej. Ideální je teplota cca 80-85 °C - úplně nenechat přivést do varu. Jakmile začne lehce houstnout (řidší než pudink), sundej hrnec z plotny.
  4. Vaječňák rychle zchlaď - ideálně ve studené vodní lázni nebo prostě dej hrnec ven na balkon.
  5. Do studené směsi postupně vmíchej rum. Ochutnávej, upravuj, dolaďuj (to, že jsem napsala 300 ml neznamená, že to bude 100/10 - hlavně ať to chutná tobě).
  6. Nalij do lahví, omotej provázkem a dej do lednice.

TIP NA SERVIS: hotový vaječňák vypadá nádherně v nějaké cute skleničce, zasypaný troškou skořice a fajnšmekři mohou přidat i hvězdičku badyánu :*

Zdroj: Pinterest (@majerovailona25)

RUM VS. TUZEMÁK

Je to tak, kvalitní rum udělá obrovský rozdíl. Je jemnější a nechá vyniknout jak vanilku, tak smetanu. Tuzemák je aromatický, ostřejší a víc „retro“ - takže pokud ho máš rád*a, klidně ho použij, hlavu ti rozhodně neutrhnu. Jen počítej s tím, že výsledek bude víc výrazný a méně elegantní.

VAJEČŇÁK LEVEL-UPS

Jakmile zvládneš základ, můžeš si s tím hrát jak chceš. Matcha vytvoří zajímavý kontrast sladkosti a hořkosti. Pistácie (rozmixované nebo jako infuze) posunou likér směrem k luxusnímu dezertu. Funguje i pomerančová kůra nebo kapka espressa.

TIPS & TRICKS

Vaječňák vydrží v lednici klidně několik týdnů, alkohol ho konzervuje. Čím kvalitnější suroviny použiješ, tím lepší chuť bude mít i po delší době.

HOMEMADE, WHYY?

Protože je to jednoduché. Protože víš, co v něm je. A protože domácí vaječňák má vždycky lepší backstory než ten z obchodu. Je to jeden z těch receptů, které se nepředávají jen kvůli chuti, ale kvůli atmosféře. A přesně o to o Vánocích jde.

Tak si ho udělej, nalij si malou skleničku a ENJOYYYY. <3