Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Recept na tradiční českou vánočku

Co by to bylo za Vánoce bez klasické vánočky? Proto si ji musíš zkusit upéct i ty!

Co budeš potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 100 g zlatých rozinek
  • 30 g žloutků
  • 20 g droždí
  • 5 g soli
  • kůra z jednoho citronu
  • sekané mandle (lupínky)

Vánoční recepty #1: Cookies

by @adelakutilova

Postup

Základem je kvásek! Ten uděláš z droždí, které smícháš s mlékem a vanilkovým cukrem. Následně mísu přikryješ například utěrkou a necháš hodinu kynout.

Poté smícháš všechny zbylé ingredience kromě másla, rozinek a mandlí. Těsto vypracuješ do hladké a nelepivé konzistence. Teprve potom přidáš máslo. Nějakou chvilku potrvá, než máslo přestane lepit. Pak přidáš rozinky, mandle které jen lehce vmícháš. Těsto pak necháš zase zhruba hodinu kynout.

Pak už je těsto ready a můžeš se vrhnout na pletení. To můžeš buď ze čtyř, nebo šesti pramenů, já ale doporučuji čtyři, protože je to jednodušší.

Následně si rozehřej troubu na 200 °C. Hotovou vánočku potři vyšlehaným vejcem a posyp nasekanými mandlemi. Vlož do trouby a teplotu si sniž na 160 °C.

Peč cca 10 minut, dokud se vánočka „nestáhne“, pak ji přikryj pečicím papírem, do kterého zapíchneš špejli, aby vánočka nebyla na povrchu černá.

Celý proces pečení trvá přibližně 30 minut. Na konci pečení odkryj pečicí papír, ať se vánočka udělá hezky dozlatova i na povrchu. Než ji vytáhneš, ujisti se, že je hotová pomocí zapíchnutí špejle. Pokud se ti na ni nebude lepit těsto, vánočka je ready.

Po vychladnutí můžeš pocukrovat a voilà, máš hotovo!

Doporučení: Nejlepší je k snídani s máslem!

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.