Co by to bylo za Vánoce bez klasické vánočky? Proto si ji musíš zkusit upéct i ty!
Co budeš potřebovat?
Postup
Základem je kvásek! Ten uděláš z droždí, které smícháš s mlékem a vanilkovým cukrem. Následně mísu přikryješ například utěrkou a necháš hodinu kynout.
Poté smícháš všechny zbylé ingredience kromě másla, rozinek a mandlí. Těsto vypracuješ do hladké a nelepivé konzistence. Teprve potom přidáš máslo. Nějakou chvilku potrvá, než máslo přestane lepit. Pak přidáš rozinky, mandle které jen lehce vmícháš. Těsto pak necháš zase zhruba hodinu kynout.
Pak už je těsto ready a můžeš se vrhnout na pletení. To můžeš buď ze čtyř, nebo šesti pramenů, já ale doporučuji čtyři, protože je to jednodušší.
Následně si rozehřej troubu na 200 °C. Hotovou vánočku potři vyšlehaným vejcem a posyp nasekanými mandlemi. Vlož do trouby a teplotu si sniž na 160 °C.
Peč cca 10 minut, dokud se vánočka „nestáhne“, pak ji přikryj pečicím papírem, do kterého zapíchneš špejli, aby vánočka nebyla na povrchu černá.
Celý proces pečení trvá přibližně 30 minut. Na konci pečení odkryj pečicí papír, ať se vánočka udělá hezky dozlatova i na povrchu. Než ji vytáhneš, ujisti se, že je hotová pomocí zapíchnutí špejle. Pokud se ti na ni nebude lepit těsto, vánočka je ready.
Po vychladnutí můžeš pocukrovat a voilà, máš hotovo!
Doporučení: Nejlepší je k snídani s máslem!