Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Proteinová mánie - proč do všeho přidáváme protein a je to vůbec zdravé?

Protein se ve výživě řešil vždycky a vždycky se řešit bude. Poslední dobou ale produktů, kde je obsažený, přibývá. Co stojí za novou obsesí?

Pokud si do hledání na Googlu či jakékoliv jiné platformě zadáš „protein“ nebo „protein diet“, můžeš se velmi rychle dostat do rozsáhlé rabbit hole, ze které vzejde jediné: jíš málo proteinu.

Ale není to nutně pravda. Naše společnost (nebo alespoň její bohatší část, která má privilegium investovat více do svého zdraví) jsme posedlá proteinem, ale to neznamená, že ho potřebujeme více. Podle studií většina z nás jí více proteinu, než je třeba. Průměrný*á Američan*ka sní 90 gramů proteinu za den a průměrný*á Evropan*ka 85 gramů denně. Obecné doporučení je konzumovat zhruba 0,8 gramů na jedno kilo tvé tělesné váhy za den.

I přesto se ale až 60 procent lidí v Americe (odkud průzkum pochází) snaží jíst proteinu ještě více a kde je poptávka, tam je i nabídka. Z proteinu se díky tomu stal sexy marketingový buzzword, který se dá nalepit na obal skoro jakéhokoliv produktu - ať už to je zmrzlina, chipsy, cereálie, mléko nebo jogurty. Na americkém trhu dokonce najdeš třeba proteinovou minerálku a proteinové pivo s nízkými kaloriemi, které jsou zaměřené na gym rats.

A ne, to že jíš více proteinu hned neznamená, že jíš zdravěji. Řada z těchto produktů je ve finále jen ultra zpracovaná, navíc obsahuje whey protein (česky syrovátkový protein), který si sportovci*sportovkyně oblíbili*y, protože podporuje růst svalů a je rychle vstřebatelný. Jedná se o odpadní produkt z výroby sýra a dříve byl používán na výkrm prasat.

Problém jsou i naše návyky v konzumování těchto proteinových pochoutek, jelikož je často zaměňujeme za „lepší“, respektive nutričně bohatší možnosti, jako je ovoce nebo zelenina. Tyto snacky taky často mají jen zdravě vypadající obal, ale ve skutečnosti jsou plné prázdných kalorií.

Mnozí lékaři*lékařky zároveň varují, že jíst moc proteinu s sebou nese i jistá rizika. Nadměrná konzumace může poškozovat játra a ledviny. Zároveň zvyšuje hladinu močoviny v tělu, protože tvoje tělo zkrátka nemůže všechen protein ukládat a jeho vylučování si na těle taky bere daň (proto se často po sportovním výkonu můžeš cítit unaveněji).

Pokud ale i přesto chceš do své diety předat protein, je fajn podívat se na rostlinné proteiny, kterých naopak stále nekonzumujeme tolik, kolik bychom mohli. Fazole, čočka, hrách, oříšky nebo sója jsou stále často vnímané jako méně hodnotný zdroj proteinu, ale třeba Američanům*Američankám by jejich konzumace prospěla, protože obsahují i vlákninu, kterou v dostatečném množství konzumuje jenom 7 procent americké populace.

Přehnané upřednostňování proteinu může dle odborníků*odbornic vést také k hlubšímu problému nutriční nerovnováhy nebo dokonce poruše příjmu potravy.

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe