Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Recepty na alternativní vánoční večeři

Zapomeň na klasiku a zkus to letos trochu jinak! Připravila jsem pro tebe menu, které je svěží, moderní a plné chutí. Od lehkého předkrmu, přes voňavou polévku, až po hlavní chod s netradiční přílohou. A samozřejmě nesmí chybět sladká tečka na závěr.

Předkrm: Pečená řepa s kozím sýrem a ořechy

Co budeš potřebovat:

• 2 střední červené řepy

• 100 g kozího sýra

• Hrst vlašských ořechů

• Olivový olej

• Balzamikový ocet

• Kapka medu

Postup:

Řepu nakrájej na tenké plátky a rozlož na plech vyložený pečicím papírem. Pokapej olivovým olejem a balzamikovým octem, a dej péct na 200 °C asi 25 minut. Potom nech řepu lehce vychladnout, přendej na talíř a ozdob rukolou, kozím sýrem, nasekanými ořechy a kapkou medu.

Zdroj: Pinterest / Odkaz na avatar uživatele Eat Healthy Recipe Eat Healthy Recipe

Polévka: Hráškový krém s mátou a parmazánovým chipsem

Co budeš potřebovat:

• 400 g mraženého hrášku

• 1 šalotku

• 500 ml zeleninového vývaru

• 100 ml smetany nebo kokosového mléka

• Máslo

• Hrst čerstvé máty

• Parmazán na chipsy

• Kapku citronové šťávy

Jak na to:

Na másle orestuj najemno nakrájenou šalotku, přidej hrášek a zalij zeleninovým vývarem. Vař 10 minut, dokud hrášek nezměkne. Do polévky vmíchej hrst čerstvé máty a vše rozmixuj do hladka. Máta polévce dodá svěží chuť. Pak k tomu přidej smetanu nebo kokosové mléko, dochuť citronovou šťávou, solí a pepřem. Polévku nech ještě chvilku prohřát, ale už nevař.

Parmazánový chips: Na pečicí papír nastrouhej parmazán do malých kopečků a dej je péct na 180 °C asi 5 minut, dokud se neroztečou a nezezlátou. Nech je vychladnout, aby ztuhly. Nalij polévku do talíře, ozdob lístky máty a přidej parmazánový chip.

Zdroj: foodandmood.blog

Hlavní chod: Pečený losos s pomerančovou glazurou

Co budeš potřebovat:

• 4 filety z lososa

• 100 ml pomerančového džusu

• 2 lžíce medu

• 1 lžíce dijonské hořčice

• 2 lžíce sójové omáčky

Postup:

Smíchej pomerančový džus, med, hořčici a sójovou omáčku. Touto směsí potřeme filety lososa a dej je péct na 200 °C na 15–20 minut, dokud se nevytvoří zlatavá glazura.

Zdroj: Pinterest / Soy MéXico

Příloha: Lehký bramborový salát s jogurtem a bylinkami

Co budeš potřebovat:

• 1 kg brambor (varný typ A)

• 150 g bílého jogurtu

• 2 lžíce dijonské hořčice

• Hrst nasekané petrželky

• Hrst nasekané pažitky

• Sůl, pepř, citronová šťáva podle chuti

Postup:

Brambory uvař ve slupce, nech vychladnout, oloupej a nakrájej na menší kousky. V míse smíchej jogurt, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do dresinku přidej nasekanou petrželku a pažitku. Nakrájené brambory promíchej s dresinkem a nech alespoň hodinu odležet v lednici.Před podáváním znovu promíchej a ozdob čerstvými bylinkami.

Zdroj: Pinterest / How Sweet Eats

Dezert: Čokoládový fondant s malinovou omáčkou

Co budeš potřebovat na fondant:

• 100 g hořké čokolády

• 100 g másla

• 50 g hladké mouky

• 50 g moučkového cukru

• 2 vejce

• Malinová omáčka

Postup:

Ve vodní lázni rozehřej čokoládu s máslem. V jiné misce vyšlehej vejce s cukrem, poté přidej mouku a rozpuštěnou čokoládu. Směs nalij do vymazaných formiček a peč na 200 °C asi 7–9 minut. Fondant by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř tekutý. Podávej s malinovou omáčkou a čerstvými malinami.

Zdroj: jamieoliver.com

Co budeš potřebovat na malinovou omáčku:

• 250 g čerstvých nebo mražených malin

• 2 lžíce cukru (můžeš použít moučkový nebo třtinový)

• 1 lžíce citronové šťávy

• 1 lžička škrobu (volitelné pro hustší konzistenci)

Postup:

Do menšího hrnce dej maliny (pokud používáš mražené, nemusíš je předem rozmrazovat) a cukr. Za nízké teploty začni zahřívat, až se maliny rozvaří a pustí šťávu. Přidej citronovou šťávu, která omáčce dodá svěží chuť, a míchej, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku můžeš nechat tak, jak je, nebo ji propasírovat přes jemné sítko, abys odstranil/a semínka.

Tip: Pokud chceš omáčku trochu ozvláštnit, přidej špetku vanilky nebo kapku malinového likéru.

Zdroj: sallysbakingaddiction.com
Další recepty

Recept: Tunacado sandwich

@terezasvehlova