Zapomeň na klasiku a zkus to letos trochu jinak! Připravila jsem pro tebe menu, které je svěží, moderní a plné chutí. Od lehkého předkrmu, přes voňavou polévku, až po hlavní chod s netradiční přílohou. A samozřejmě nesmí chybět sladká tečka na závěr.
Co budeš potřebovat:
• 2 střední červené řepy
• 100 g kozího sýra
• Hrst vlašských ořechů
• Olivový olej
• Balzamikový ocet
• Kapka medu
Postup:
Řepu nakrájej na tenké plátky a rozlož na plech vyložený pečicím papírem. Pokapej olivovým olejem a balzamikovým octem, a dej péct na 200 °C asi 25 minut. Potom nech řepu lehce vychladnout, přendej na talíř a ozdob rukolou, kozím sýrem, nasekanými ořechy a kapkou medu.
Co budeš potřebovat:
• 400 g mraženého hrášku
• 1 šalotku
• 500 ml zeleninového vývaru
• 100 ml smetany nebo kokosového mléka
• Máslo
• Hrst čerstvé máty
• Parmazán na chipsy
• Kapku citronové šťávy
Jak na to:
Na másle orestuj najemno nakrájenou šalotku, přidej hrášek a zalij zeleninovým vývarem. Vař 10 minut, dokud hrášek nezměkne. Do polévky vmíchej hrst čerstvé máty a vše rozmixuj do hladka. Máta polévce dodá svěží chuť. Pak k tomu přidej smetanu nebo kokosové mléko, dochuť citronovou šťávou, solí a pepřem. Polévku nech ještě chvilku prohřát, ale už nevař.
Parmazánový chips: Na pečicí papír nastrouhej parmazán do malých kopečků a dej je péct na 180 °C asi 5 minut, dokud se neroztečou a nezezlátou. Nech je vychladnout, aby ztuhly. Nalij polévku do talíře, ozdob lístky máty a přidej parmazánový chip.
Co budeš potřebovat:
• 4 filety z lososa
• 100 ml pomerančového džusu
• 2 lžíce medu
• 1 lžíce dijonské hořčice
• 2 lžíce sójové omáčky
Postup:
Smíchej pomerančový džus, med, hořčici a sójovou omáčku. Touto směsí potřeme filety lososa a dej je péct na 200 °C na 15–20 minut, dokud se nevytvoří zlatavá glazura.
Co budeš potřebovat:
• 1 kg brambor (varný typ A)
• 150 g bílého jogurtu
• 2 lžíce dijonské hořčice
• Hrst nasekané petrželky
• Hrst nasekané pažitky
• Sůl, pepř, citronová šťáva podle chuti
Postup:
Brambory uvař ve slupce, nech vychladnout, oloupej a nakrájej na menší kousky. V míse smíchej jogurt, hořčici, citronovou šťávu, sůl a pepř. Do dresinku přidej nasekanou petrželku a pažitku. Nakrájené brambory promíchej s dresinkem a nech alespoň hodinu odležet v lednici.Před podáváním znovu promíchej a ozdob čerstvými bylinkami.
Co budeš potřebovat na fondant:
• 100 g hořké čokolády
• 100 g másla
• 50 g hladké mouky
• 50 g moučkového cukru
• 2 vejce
• Malinová omáčka
Postup:
Ve vodní lázni rozehřej čokoládu s máslem. V jiné misce vyšlehej vejce s cukrem, poté přidej mouku a rozpuštěnou čokoládu. Směs nalij do vymazaných formiček a peč na 200 °C asi 7–9 minut. Fondant by měl být na povrchu pevný, ale uvnitř tekutý. Podávej s malinovou omáčkou a čerstvými malinami.
Co budeš potřebovat na malinovou omáčku:
• 250 g čerstvých nebo mražených malin
• 2 lžíce cukru (můžeš použít moučkový nebo třtinový)
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 lžička škrobu (volitelné pro hustší konzistenci)
Postup:
Do menšího hrnce dej maliny (pokud používáš mražené, nemusíš je předem rozmrazovat) a cukr. Za nízké teploty začni zahřívat, až se maliny rozvaří a pustí šťávu. Přidej citronovou šťávu, která omáčce dodá svěží chuť, a míchej, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku můžeš nechat tak, jak je, nebo ji propasírovat přes jemné sítko, abys odstranil/a semínka.
Tip: Pokud chceš omáčku trochu ozvláštnit, přidej špetku vanilky nebo kapku malinového likéru.