Velikonoce bez mazance jsou jako Vánoce bez bramborového salátu, proto pro tebe máme recept na tuhle velikonoční klasiku, která s máslem a kakaem k snídani chutná prostě nejlíp!
Vracíš se domů na svátky a chceš překvapit své blízké? Upeč jim něco dobrého! To potěší snad úplně každého, a jak všichni víme, láska prochází žaludkem. Tady je krok za krokem, jak na tradiční mazanec, kterým doma nikoho nezklameš.
Ingredience:
Postup:
Vždycky je třeba začít kváskem - ten si vytvoříš z kvasnic, které rozehřeješ v mikrovlnce, dokud nebude tekutý, s jednou lžící cukru a dvěma lžícemi mléka. Necháš 10 minut odpočívat.
Pak si v mikrovlnce rozehřeješ máslo, které si následně smícháš se dvěma žloutky a zbytkem cukru.
Mouku prosej do vymíchané směsi. Přidej citrónovou kůru, špetku soli, zbytek mléka a kvásek.
Poté takzvaně zaděláš na těsto - rukou nebo dobrým mixérem na těsta vypracuj do hmoty, která není tekutá, nijak se nerozpadá, ale drží pohromadě. Posyp lehce moukou, přikryj utěrkou a nech kynout, dokud není vypracovaný tvar dvakrát tak velký.
Po vykynutí znovu propracuj a přidej rozinky a mandle. Celé těsto rozděl na dva bochánky, které budou mít kulatý tvar, vlož na plech, na kterém je nech ještě zhruba jednu hodinu znovu odležet.
Před tím, než vložíš do trouby, potři vejcem, posyp mandlemi a dej péct na 170 °C po dobu 45 minut.
Mazanec nejlépe chutná teplý po ránu s máslem a kakaem!