Spolu u jednoho stolu je koncept hostiny, která se zaměřuje a vzniká za účelem podpoření udržitelnosti, a to nejen ekologické, ale i psychické a ekonomické. Cílem konceptu je nabídnout hostům jídla, která jsou sestavena na parametrech jako roční období, lokálnost a jednoduchost, ale i myšlenka zastavení se – jen být a užívat si svůj talíř, dobré pití a pomalou konverzaci.
Tvůrkyní konceptu je Julie Dudová, manažerka kulturního a gastro eventu Nebál, retreatových zájezdů za odpočinkem a sebepoznáním a kapely Blue Uandi. Studentka Fakulty výtvarného umění v Brně, kterou právě dialogy sdílené při studiu grafického designu přivedly k myšlence konceptu Spolu u jednoho stolu. „S ateliérem se zabýváme kolektivními tématy, jedno z nich se věnuje právě společnému vaření, hodování, udržitelnosti v kuchyni nebo pocitům, které v nás různá jídla vyvolávají,“ říká Julie, kterou motivuje zejména poetický přístup k jídlu.
Celá akce spočívá v tom umět lidi zastavit a propojit s jídlem, tzv. banální potřebou a zároveň velkou součástí života. Více se nacítit na jídlo a být za něj vděčný.
Julie pracuje s čistě lokálními a sezónními surovinami. Skrze všechny parametry se snaží podpořit přirozenou chuť potravin a spárovat ji tak, aby vznikla kombinace, kterou ale není složité rozklíčovat. V den konání vybere na trhu věci, které jí nabídne aktuální sezóna, a na základě nich pak v kuchyni intuitivně vznikne menu.
Součástí jídelní tabule je 10 míst pro 10 strávníků. „Je to dost pro vytvoření fajn kolektivu, a zároveň ne tolik, aby se u stolu ztrácely konverzace,“ vysvětluje Julie. Skrze přítomné konverzace na hostině člověk zjišťuje, jak každé jídlo chutná a že každému chutná přeci jen trochu jinak.
Stolování doprovází 3 chody – předkrm, hlavní chod, dezert. Každý z chodů je servírován s párem Juliiných slov, které vysvětlují, co mají hosté na talíři, jak je dané jídlo upravené a kolik péče mu bylo věnováno.
Přidanou hodnotou každé hostiny je tzv. chuťová karta. Jde o meníčka, ve kterých jsou hosté vybízeni, aby si ke každému jídlu psali vlastní poznámky – co jim chutnalo, jaká chuť je oslovila apod. Karty si i po konci akce mohou ponechat a inspirovat se při vlastním kulinářském umění.
S úspěchem se odehrála již jedna hostina. Kouzlilo se v brněnském prostoru @spot_brno, a jelikož je celý projekt provázán i skrze přidanou hodnotu pití, spolupracovalo se s Barborou Vymětalovou z @naturalwineshopcz. Chuť každého jídla tak byla posílena chutí vybraného naturálního vína.
V základu se jedná o friendly projekt. Julie oslovila svůj ateliér, se kterým sharovala všechny své nápady, a dekoraci v podobě květin obstarala kamarádka Andrea Poslužná.
Ačkoliv se první hostina konala teprve nedávno, Julie nezahálí a aktivně pracuje na zrození Spolu vol.1. Datum by mělo připadnout k 10. srpnu.
Společně s Andreou Poslužnou, která mimo jiné učí jógu v @yoga_garden_brno, plánují retreat na Kanárských ostrovech, který svým konceptem navazuje na červencový retreat v Beskydech.
Kapela @blueuandi bude hrát v srpnu na Moody Moon Noize, kde si poslechneš fajn hudbu a uvidíš Julii tančit v předních řadách raveu.