Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Jak jsem vařil ratatouille podle známé Disneyovky

Ratatouille je tradiční francouzský zeleninový pokrm připravovaný zejména v okolí města Nice. Tohle je článek o tom, jak jsem ho vařil podle šedivé myši z oblíbené Disneyovky.

Před nějakou dobou jsem tvůj jazýček bezesporu potěšil tím, že jsem si připravil velkolepou recenzi na mražené pizzy. Tentokrát jsem se rozhodl, že ale necháme mražené polotovary v mrazácích a posuneme se na vyšší úroveň gastronomie.

Dlouhou dobu jsem přemýšlel, do jakého pokrmu se pustím tentokrát. Zdenda Pohlreich je sice all time favourite, ale je ho všude dost a na styl vaření Jirky Babicy si bohužel asi zatím stále nevěřím. Pak jsem ale zaslechl z rádia šanzón od Edith Piaf a bylo hned jasno – pokusím se napodobit um geniálního šéfkuchaře Remyho z Ratatouille.

V bříšku jako v Itálii aneb velký test mražené pizzy ze supermarketů

@yanhoechka

A co jinýho zkusit uvařit než právě ratatouille, že? Na filmech od Disneyho je krásné to, že opravdu zanechaly ve společnosti velkou stopu, a tak mezi námi existují lidé, kteří připravují recepty pokrmů, které Disney postavy v pohádkách jedí.

Je libo špagety jako Daisy a Trump? Není problém. Preclíky podle Mickey Mouse? Už vůbec žádný problém. Dokonce je možný si i koupit neoficiální Disney kuchařku. Pokud by tedy člověk chtěl, může se dlouhou dobu stravovat jako Disney postavička. Já takový blázen ale nejsem, takže jsem se spokojil pouze s receptem na ratatouille.

A co je teda potřeba?

  • 1 plechovka rajčatového protlaku
  • 1/4 česneku
  • 3/4 šálku vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl a mletý pepř
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cuketa
  • Provensálské koření
  • 3 lžíce mascarpone

Jak na ratatouille?

  1. Nejdříve je třeba si předehřát troubu na 190 stupňů Celsia.
  2. Na pánvi si rozehřej rajčatový protlak se solí, pepřem, provensálským kořením a olivovým olejem a nech pár minutek povařit.
  3. Protlak poté přelij z pánve do předpřipravené zapékací misky, následně vyskládej do misky také na plátky nakrájené papriky, cuketu a lilek, všechno pak překryj pečícím papírem
  4. Peč v předehřáté troubě, dokud zelenina není orestovaná a měkká, asi 45 minut.
  5. Podávej na talíř s kopečky mascarpone.

A na to, jak mi vaření šlo, se můžeš podívat ve videu 👇

Pozvi mě na pivo🍻

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.