Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Gumové melouny, avokáda nebo banány, které se nedají zlomit. Lidé v USA si stěžují na podivné ovoce a zeleninu

Na TikToku se začaly objevovat videa, na kterých lidé ukazují ovoce a zeleninu, která vypadá jako gumová. Proč je tento jev tak častý a co za ním stojí?

Pokud používáš TikTok nebo Instagram, možná jsi narazil*a na videa s podivně vypadajícím ovocem nebo zeleninou. Lidé z USA na potravinách ukazují, že se nedají rozmáčknout ani zlomit a zdají se být z gumy. Špatné stravování Američanů a Američanku není žádnou novinkou, ale gumová borůvka už může být celkem znepokojivá.

Gumové ovoce a zelenina?

Jako první upozornila na zvláštní ovoce uživatelka Tikoku @kiva_boddy, která v místním obchodě s potravinami pořídila pro svou rodinu vodní meloun. Ve svém videu pak říká, že jí děti meloun vrátily se slovy, že ovoce má zvláštní texturu. Následně demonstrovala, jak plátek melounu ohybá, ale neláme se. Video rychle získalo popularitu a s ním se strhla vlna dalších uživatelů a uživatelek, kteří si také stěžovali na potraviny a považovali je za umělé.

Objevilo se i video, na kterém se vnějšek melounu slupoval jako nálepka:

Nebyly to ale jen melouny. Lidé také upozorňovali na nezničitelné banány, borůvky nebo avokáda.

„...Když se snažím zlomit banán, jde to těžce. Táhne se jak lepidlo a textura je podobná těstu..." stěžuje si uživatel Tiktoku @hunterkiotv

Další uživatelka koupila pro svou dceru borůvky. Když se ale nedojedené borůvky snažila vyhodit, objevila mezi nimi údajně i silikonovou bobuli.

Na avokáda si ve velké míře stěžovali lidé z Texasu.

Co stojí za tímto jevem?

Internet okamžitě zaplavily nejrůznější teorie a nejpopulárnější jsou samozřejmě ty s největším konspiračním potenciálem. Lidé za podivným chováním ovoce vidí bioinženýrství a konspirují, o co řetězcům s potravinami jde.

Nejpravděpodobnější vysvětlení je ale zřejmě to nejnudnější. Ovoce má různá stádia, gumové může být, pokud jej sklidíme příliš brzy nebo nesprávně, popsané je to třeba u avokáda. Zásadní vliv má turgorový tlak – ztráta vody před nebo po sklizni vede ke změnám textury ovoce.

Nejpravděpodobnější tedy je, že díky úspěchu původního videa začali lidé cíleně hledat ovoce s nezvyklou texturou, aby mohli natočit sledované video, a žádné spiknutí se neděje.

Žádná oficiální instituce v USA se k trendu zatím nevyjádřila.

Pozvi mě na kafe☕️✨

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.