Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: foto - @zemankuba

Bistro Nudle:
Podnikání na střední, hygiena a udržitelnost

Jindra a Petr jsou kluci z Českých Budějovic, kteří založili bistro ještě během studia na střední škole. V dnešním rozhovoru se dozvíš, co všechno podnikání v gastru obnáší a snad ti předají trochu motivace, aby sis i ty šel za svými sny.

"Nudle" je asijské take-away bistro v Českých Budějovicích. Koncept je jednoduchý. Přijdeš, navolíš si, kolik chceš nudlí, masa, zeleniny, omáček nebo posypu. Klukům záleží na čerstvosti surovin i originalitě receptů, ty si tak můžeš vytvořit jídlo přesně podle svých představ. 🥡🥢🤌

Ahoj kluci! Kdybyste mohli čtenářům trochu představit – kolik vám je, co děláte…?

Jindra (@jindrasoukal): Je mi devatenáct, studuju gymnázium Česká v Českých Budějovicích. Mimo bistro je moje hlavní práce režírování videí, natáčení reklam a podílení se na artových projektech společně s Petrem. 

Petr (@peta_vancata): Mně je dvacet, chodím do prvního ročníku MKPR na Karlově univerzitě. Taky se věnuji tvorbě videí, a to hlavně postprodukci. Jak už řekl Jindra, společně děláme různé projekty, reklamy a artový věci. Podílím se i na Budějovickém Majálesu, kde vedu produkci a dřív jsem tam měl na starost marketing.


Přiblížíte nám, co vůbec obnáší založit bistro? Kde se vzal nápad a jak jste ho zrealizovali? 

Jindra: Koncept jsme viděli všude po Evropě a měli jsme pocit, že je to v Českých Budějovicích díra na trhu. Mně to napadlo prvního, ale bez Petra by se bistro nikdy nezrodilo. My se v tomhle totiž skvěle doplňujeme. Já většinou přijdu s nápadem a nadšením, ale Petr je ten, kdo to dotáhne do konce. Doposud jsme oba pracovali hlavně na online projektech. Chtěli jsme vytvořit něco materiálního, kde se můžeme kreativně vyřádit a budeme mít produkt v rukou. 

Oba: Založit bistro ale vůbec není taková prd*l, jak jsme mysleli.😂 Jako první jsme začali řešit, jak budou vypadat krabičky a interiér, ale to, že musíme mít "x" papírů a povolení, nám vůbec nedocházelo. 

Hlavní bylo najít prostor. Měli jsme štěstí a objevili jsme volnou místnost vedle oblíbené budějovické kavárny Široko. Domluvili jsme se s majitelem, podepsali nájemní smlouvu, rekoulaudovali prostor, vybrali našetřené peníze z videotvorby a začali jsme s rekonstrukcí. Prostor původně sloužil na odkládání všeho možného – na odpadky, cihly… Dali jsme to tam do kupy, vybourali dveře, obložili zdi, zavedli elektriku, vodu, plyn a vzduchotechniku. To jsme před tím samozřejmě vůbec neuměli, všechno jsme se učili za pochodu. Nakoupili jsme vybavení, založili s.r.o., nafotili kampaň, a když byl prostor ready k otevření, pozvali jsme hygienu. Ta nám řekla, co je ještě potřeba vylepšit, a pak jsme mohli otevřít.

Každopádně bistro nezaložíš za půl roku, je to běh na dlouhou trať. Jediný zisk, co z toho zatím máme, jsou stravenky za tisícovku, protože všechen výdělek jde zpátky na provoz. Ale my Nudle bereme spíš jako koníček než práci. 🥡=🖤

Co pro vás bylo nejnáročnější?

Petr: Asi komunikace. Ať už se zákazníky, nebo se zaměstnanci. Dáváme práci hlavně mladým lidem. Bylo náročný vybudovat si u nich respekt vzhledem k tomu, že jsou stejně starý jako my. Máme zkušenost i s tím, že jsme někoho zaměstnali a těsně před začátkem směny jsme dostali zprávu: ,,Dneska nepřijdu a vlastně nepřijdu už nikdy.” 🤪

Jindra: Napadá mě ještě jedna – teď už vtipná – historka. Bylo to v době, kdy už jsme dostali povolení od hygieny, ale ještě jsme kvůli zbývajícím detailům nezačali s provozem. Chtěl jsem to mít v Nudli pěkný, tak jsem tam donesl různý kytky a kamarádka mi ze srandy do jedný z nich dala strašilku. Zapomněl jsem ji vyhodit a když byl Petr v bistru sám, přišla hygiena…

Petr: To, že máme vůbec v bistru kytky, jsem ještě nějak zakecal, ale strašilka se už vysvětlovala těžce.😂

Jaké byly začátky a jak se Nudlím daří teď? 

Oba: Ze začátku to bylo pro lidi něco nového, každý chtěl nudle ochutnat. My jsme takovou poptávku nečekali, takže to bylo těžký stíhat. Recepty nebyly tak vymakaný jako teď a neměli jsme řád. Postupem času jsme nastavili pravidla a získali stálý zaměstnance i zákazníky.

Teď se Nudli daří dobře. Konečně máme kapacitu soustředit se víc na marketing a vymýšlet nový recepty. Taky řešíme výrobu vlastních hůlek a ekologičtější obaly. Do budoucna bychom totiž chtěli, aby bistro bylo co nejvíc udržitelné.🌱 Zákazníci se můžou těšit i na slevy, když si přinesou vlastní krabičku.

Jak to časově zvládáte se školou?

Jindra: Myslím si, že když se člověk od určitého věku věnuje tomu, co ho baví, a vydělává mu to peníze, tak by mu v tom škola neměla bránit. No a jak to stíhám? Zrovna minulý týden jsem háknul odpoledku, protože jsem musel jít vařit omáčku.😂

Petr: Vše je o prioritách. Vnímání volného času je hrozně subjektivní. Já třeba beru jako svůj volný čas i tenhle rozhovor. Taky nám hodně pomohl covid, díky online výuce jsme se mohli věnovat bistru. Naše rekonstruování vypadalo tak, že jsme měli ve sluchátkách Teamsy a v ruce sbíječky.😂

Co byste poradili mladým lidem, kteří by taky chtěli podnikat a vůbec netuší, kde začít?

Oba: Prostě začít, neřešit ostatní a nebát se! Vlastní podnikání stojí spoustu námahy a peněz, ale když budete věřit svojí myšlence, mnohonásobně se vám to vrátí.