Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Foto: Wikimedia Commons Public domain

(Ne)dávno: Jak málem došlo ke třetí světové válce

říjen a listopad 1962

Víš, že v šedesátých letech došlo ke konfliktu, který málem vyústil v takový boj, který se nebojím nazvat třetí světovou válkou? 

Na začátku století otřásla světem do té doby nejničivější válka. Ta vstoupila do dějin jako první světová. Odpověď poraženého Německa na sebe nenechala dlouho čekat a ještě v první půli dvacátého století vypukla světová válka číslo dvě. Další na pořadí?

Studená válka. Období, kdy Sovětský svaz a Spojené státy bojovaly o světovou hegemonii (=💡nadvláda, vůdčí pozice). Studená proto, že proti sobě tyhle dva státy nikdy nezačaly střílet.

Válka probíhala hlavně tak, že se dvě země, jedna na východě, jedna na západě, neustále předháněly, kdo má co lepší, kdo má čeho víc, kdo kde už kdy byl… 

Ale jednou. Jednou to fakt vypadalo, že bude zle a že populace dostane další válečnou facku. O co šlo?

Karibská krize

Napětí mezi USA a SSSR eskaluje ve chvíli, kdy se generální tajemník ÚV KSSS Nikita Chruščov rozhodne, že je dobrý nápad na Kubu rozmístit jaderné hlavice. Je důležité si uvědomit, že Kuba se blízce kamarádila se Sověty, jelikož je spojoval tvrdý komunismus.

Nicméně čteš správně, na ostrov vzdálený jen několik set kilometrů vzdušnou čarou od amerického území nechal dát Chruščov jaderné zbraně. Hodně jaderných zbraní, které by dokázaly srovnat se zemí celé východní pobřeží USA včetně prezidentského sídla ve Washingtonu.

Jak reaguje prezident Kennedy? 
Vystupuje v televizi s poměrně explicitním projevem, kde přiznává, že není pochybností o jaderných hlavicích na komunisty ovládaném ostrově.

V USA zavládne mezi obyvateli panika, jelikož nikdo moc neví, co se děje. Američané vykupují konzervy a staví ve sklepích protiatomové kryty.

Červené tlačítko

26. října k hranicím karibského ostrova plného nukleárních raket připlouvají dvě sovětské lodě a jedna atomová ponorka. 26. říjen 1962 se málem zapsal do historie, do učebnic dějepisu jako začátek třetí světové války. A nebo taky ne, protože těžko říct, jestli by ještě někdo někdy dokázal někam něco napsat, jestli by vůbec někdo žil a jestli bychom se vůbec narodili. Fakt málem vypukla jaderná válka! 

Stačilo, aby jednomu jedinému vojákovi v ponorce “ruplo v bedně”, bomby odpálil a válka byla na světě. 

Chruščov nakonec vydal rozkaz, že se útočit nesmí a pod vlivem ultimáta ze strany USA postupně demontoval rakety z Kuby.

Stačilo málo. Stačilo sakra málo a celý svět mohl vypadat dneska úplně jinak.

(Ne)dávno rubrika

(Ne)dávno: Bojovala až dobojovala

@tesspov