Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: FOMO

Shakira, Putin i Babiš aneb co jsou vlastně Pandora Papers?

Pandora Papers sem, Pandora Papers tam. V posledních týdnech velmi skloňované spojení, o kterém ale málokdo vlastně ví, co znamená. Ve zkratce se jedná o únik téměř 12 milionů dokumentů, které odhalují skryté bohatství, vyhýbání se daňovým povinnostem a v některých případech také praní peněz některými z bohatých a mocných lidí, a to včetně Shakiry, prezidenta Ruska Vladimira Putina či premiéra Andreje Babiše.

Pandora Papers je úctyhodná investigativní práce šesti stovek novinářů ze 117 zemí světa, kteří se dlouhé měsíce prodírali soubory, a snažili se tak najít informace, které na začátku října spatřily světlo světa. Pandora Papers obsahují 6,4 milionu dokumentů, téměř tři miliony obrázků, více než milion e-mailů a téměř půl milionu tabulek.

Získané dokumenty tak odhalují, jak někteří z nejmocnějších lidí na světě, včetně více než 330 politiků z 90 zemí, používají tajné offshore společnosti, aby skryly své bohatství. Offshore společnosti jsou firmy, které sice podnikají v tuzemsku, ale sídlo mají v zahraničí. Mohou se tak jednoduše vyhnout placení daní. Mezi nejznámější státy, kde společnosti pak sídlí patří třeba Bahamy, Kajmanské ostrovy nebo Belize.

V dokumentech se objevilo také jméno premiéra Andreje Babiše. Podle portálu Investigace v červenci roku 2009 požádala francouzská právní kancelář DB Artwell Avocats své kolegy z Panamy (právní kancelář Alcogal) o speciální službu pro svého českého klienta: zákazník chtěl anonymně založit firmy v diskrétních daňových rájích. 

Tím klientem byl Andrej Babiš. O čtyři měsíce později toho Babiš využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur, svým způsobem neudělal nic jiného, než že poskytl sám sobě půjčku. A to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží.

Důležité je ale upozornit, že zakládání společností v daňových rájích není nelegální, ale často je to považováno za neetické. Odborníci se však shodují, že Babišovo jednání nese znaky praní peněz. „Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala,“ tvrdí bývalý vyšetřovatel finanční kriminality Kamil Kouba.

Předseda vlády ale obvinění odmítl a ČTK sdělil, že jde o pokus o jeho očernění a o ovlivnění uplynulých parlamentních voleb v Česku. Mimo světových politiků se v Pandora Papers objevila i kolumbijská zpěvačka Shakira, německá modelka Claudia Schiffer. 

Máme prezidenta? A mohla bych ho vidět?

@tesspov