Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: Pinterest

Psycholog není tabu

Setkal ses někdy v tvým okolí s názorem, že psycholog je pro blázny? Odradil tě od návštěvy terapeuta, nebo tě snad dokonce přesvědčil o tom, že přeháníš a žádnýho nepotřebuješ? Doufám, že ne. A pokud ano, tady máš pár důvodů, proč dát i tak psychologovi šanci.

Doktor na tělo, doktor na duši

Proč je mít psychoterapeuta takové tabu? Když tě bolí tělo, jdeš přece k doktorovi, radši vůbec neotálíš a hrneš se do čekárny, protože často neznáš příčinu své bolesti a bojíš se, aby to nebylo něco vážného. Nebereš svou fyzickou bolest na lehkou váhu. Jak se ale stavíš k bolesti duše? Když pocítíš emoce, se kterými neumíš pracovat, k psychologovi se neženeš. Snažíš se je rozluštit, dát si diagnózu a na vlastní pěst se léčit. Někdy tohle fungovat určitě může, ale co když ne napořád? Lidská psychika je komplikovaná sama o sobě, nemluvě o tom, že navíc musí čelit dnešnímu uspěchanému světu plnému podnětů. Je proto naprosto normální požádat o pomoc někoho, kdo tě tvými emocemi provede a pomůže ti je správně pochopit.

Malej velkej chaos

Stejně jako já, žiješ i ty ve světě, ve kterém se pořád něco děje. Všude vidíš hot news, musíš být každý den na deseti místech a potkat se s dvaceti lidma. Pátek večer v hospodě, v sobotu rave. A možná pak i přes týden. Najednou se hot news změní na covid news a ty jsi rok doma. Sám/a se sebou. Bez lidí. Bez podnětů. Bez věcí, který by zaplnily tvojí mysl. Jen ty. A je to najednou těžký. Najednou zjišťuješ, že neumíš být sám. Že pomalu blázníš. Starý kostlivci lezou ven ze skříně. Na sítích vidíš, jak ta karanténa všem prospívá. Všichni cvičí, chodí na procházky, mají konečně čas na sebe. A pak se cítíš ještě hůř, protože ty to máš vlastně úplně naopak. Nemůžeš se dokopat k cvičení a jsi na sebe za to naštavnej/ná. Už se začínáš trochu ztrácet ve svý vlastní mysli a říkáš si, jestli si to všechno náhodou nenalháváš. Tolik emocí, tolik chaosu. Chaosu, ve kterým si s dalšími miliardami lidí. A všichni dělají to nejlepší, co můžou. Všichni se tak trochu ztrácí. Ty můžeš bejt jeden z těch, co poprosí o pomoc. Život bude pak o trochu klidnější. 

Something to be ashamed of  to be proud of

Pokud už máš za sebou první a nejtěžší krok, tedy požádat o pomoc, you rock. Pokud ne, THIS IS YOUR SIGN. Neboj se. Nebo se klidně boj. Ale mít psychologa není ostuda. Mít psychologa je v pořádku. Pomůže ti uvědomit si tvoje emoce, najít původní problém. Pomůže ti urovnat si myšlenky a ty tak budeš moct vidět trochu jasněji. Mít psychologa je něco, za co bys na sebe měl/a být pyšný/á.

Peníze by neměly být problém

Existuje spousta možností, jak sehnat pomoc. Některé jsou placené, některé nikoliv. Tady je přehled toho nejzákladnějšího:

  • placený psycholog: jde o sezení, které si platíš ty sám/a, částky se pohybují v řádu stovek i tisíců, nicméně nemusíš čekat na sezení tak dlouho jako u psychologů, za které platí pojišťovna
  • školní psycholog: terapie u školního psychologa bývá často zdarma, nebo alespoň prvních několik schůzek / je relativně jednoduché takového psychologa sehnat a určitě není na škodu začít tam
  • psycholog hrazený pojišťovnou: některé pojišťovny ti přispějí na návštěvy psychologa, někdy mívají i speciální nabídku (například VZP mělo 10 sezení zdarma)
  • akutní pomoc: neváhej se obrátit i na linku první psychické pomoci (tel. 116 123)

Stále si nejsi jistý/á? 

I když můžou sociální sítě způsobit spoustu problémů a ne zrovna přispívat duševnímu zdraví, jsou někdy i velmi užitečné a ty na nich můžeš najít spoustu super profilů, které ti pomohou si urovnat názor na psychoterapii a na přístup k duševnímu zdraví obecně. Mezi top profily patří třeba: