Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: FOMO

Knižní rozhovory, které stojí za to si přečíst

Rozhovory jsou oblíbeným formátem v časopisech či podcastech, stačí to však? Proč by si člověk měl vybrat knižní rozhovor? Důvody, proč dát přednost knížce před audiem, i pár tipů na moje favority, ti dnes představím.

Easy čtení

Pokud nejsi zrovna nadšený knihomol nebo tápeš, jakou knihu vybrat, aby tě nenudila po pár stránkách, doporučuji zvolit si právě knižní rozhovor. Tím, že se jedná o jednoduchou formu otázek a odpovědí, se nebudeš v informacích ztrácet, vše je přehledné a zároveň „rychlé“. Nemusíš tak přečíst spoustu stránek, než se dostaneš k pointě či rozuzlení zápletky.

Rozhovory v televizi nebo ve zmiňovaných podcastech jsou super, ne vždy se ale host dostane skutečně „k jádru pudla“.knižním rozhovoru se zpovídaný často zamýšlí nad vícero tématy, která propojuje a vysvětluje, což pomáhá k vytvoření si obrázku, který je zasazený do kontextu. V knižním rozhovoru se zkrátka vždy dozvíš něco extra, něco navíc, ať to jsou storky z dětství nebo oblíbený jídlo.

Choose your fav

Máme obrovský štěstí, že žijeme v době, kdy vychází knížka skoro každému, kdo je trochu vidět. Je jen na tobě, jestli si vybereš svého oblíbeného influencera, celebritu, sportovce, osobnost z dějin nebo z politiky. Kašli na ostatní, když říkají, že čtení není cool. Čti o komkoliv, kdo zajímá tebe! 

A jaký knižní rozhovory jsou moje fav?

FOMO Bookclub tips:

Nina Špitálníková – Svědectví o životě v KLDR

Sedm osob, sedm rozhovorů, sedm naprosto odlišných příběhů, které mají jednoho společného jmenovatele – ilegální útěk z vlasti.

Kniha od Niny Špitálníkové, české koreanistky, která vyzpovídala sedm lidí napříč spektrem korejské společnosti. Od studentky, přes mladou učitelku, až po převaděče na hranicích či seniorku. Rozhovory skvěle ilustrují rozdílné životy tamních obyvatel. Jak ovlivní život Korejců to, jestli se narodí na vesnici nebo ve městě? Opravdu se děti ve školce učí, jak zabíjet zákeřné Američany? A dá se alespoň na chvíli schovat před všudypřítomným kultem dynastie Kimů?

Fun fact: Kniha v roce 2021 získala ocenění Magnesia Litera za publicistiku.

Kamila Moučková / Světlana Witowská – Hlavou proti zdi

Ano, přesně ta Světlana, která krotí politiky v televizních debatách. Jedná se o rozhovor dvou moderátorek, který někdy připomíná spíše přátelské povídání. Báječná Světlana Witowská vyzpovídala ještě báječnější Kamilu Moučkovou. Kamila byla jednou z nejvýraznějších osobností veřejnoprávní televize. Byla to ona, kdo občanům skrz obrazovky v roce 1968 oznamoval, že na naše území přijela „spřátelená vojska“. 

Nečekejte ale žádný holčičí žvásty. Jedná se o silný životní příběh o vytrvalosti, tvrdohlavosti a odvaze jít si za svým, to vše na pozadí společensko-politické situace tehdejšího komunistického Československa. 

No a mě zajímá, jaký knižní rozhovory jsi četl ty? Lemme know na Instagramu @_kajina nebo @heyfomo.cz!