Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: Pinterest

Jak na efektivní detox od sociálních médií a potřebujete ho vůbec?

Pauzu od telefonu a sociálních médií v dnešním světě potřebuje jednou za čas skoro každý z nás. Zamysleli jste se někdy nad tím, jak moc nám technologie přirostly k tělu a jak přirozené pro nás je být na každém kroku on-line? 

To, že žijeme v digitálním světě všichni ví, v posledních letech se ale tato skutečnost pojí s více překážkami a nepříznivými vlivy, než jsme občas schopni rozpoznat. Sociální média se dostaly na vysokou příčku každodenních potřeb, nezbytností ale i pracovních záležitostí. Je to dobrý sluha, ale zlý pán. Usnadňuje naše fungování ve světě, spojení se s okolím, získávání nových informací či čerpání inspirace. 

Pojďme si ale přiznat, že každého z nás se sociální sítě v určitém slova smyslu dotkly. 

Neustále porovnávání situace svého interního bytí se situacemi venku je nesmysl, byť to 90% lidí stále vědomě dělá.

V některých případech nás Instagram, Facebook, Twitter, TikTok a další obdobné platformy mohou natolik vyčerpat, že ztratíme motivaci, cítíme se méněcenní a naše mínění o světě se zcela modifikuje.

To, jak moc času trávíme na svému telefonu a konzumujeme obsah, který nám mnohdy přináší minimální hodnotu, si každý musí odvodit sám. 

Doba se neustále posouvá a tudíž i tyto vymoženosti s ní, proto je na každém z nás abychom jednali tak, aby to bylo v souladu s naší vnitřní spokojenosti a prospěchem. Elektronika a její příslušný obsah je stále jen nástroj, a o tom k čemu nám tento nástroj bude sloužit, co nám nabídne a přinese ještě stále rozhodujeme my, tak to pojďme využít moudře a v našem nejlepším zájmu. 

Prvním krokem k takové detoxikaci je rozpoznání problematiky, kdy je konzumace za hranicí normy užívání. Stačí se zamyslet a hrát si s myšlenkou detoxikace a z poloviny je vyhráno. 

Jak ale vůbec začít se social media detoxem a jak dlouho ho praktikovat? 

1. začněte pomalu a postupně, nastavte si pravidla a hranice podle vaší vlastní potřeby toho, jak moc rychle a radikálně s detoxem začnete, vše chce čas a trpělivost

2. vypněte veškeré zbytečné notifikace, které vás jen naopak lákají appky více používat

3. při práci, učení, poslechu hudby či jiné aktivity, která vyžaduje vaší plnou soustředěnost si nastavte mode letového režimu

4. po probuzení nescrollujte, nechte telefon ležet na stole alespoň hodinu

5. nastavte si časový limit (i aplikace Instagram nabízí možnost nastavení si časového limitu při jejím používání)

6. pokud máte možnost, telefon si přes noc nechte v jiné místnosti 

7. nezakazujte si, ale omezte (naopak čas na sociální média si naplánujte, bude pro vás snažší se poté držet nastaveného režimu)

8. dejte o svém detoxu vědět přátelům 

Pokud si myslíte, že vám stačí zakomponovat těchto pár pravidel na začátek a cítíte, že vám právě toto vyhovuje, paráda. Vše je jen o vašem pocitu. 

Na závěr jsem připravila lehčí tabulku na splnění. Nebudete v tom sami, k detoxu se přidám i já a můžete očekávat pravidelné updates o tom, jak jsem se s tím poprala a jaké benefity mi to přineslo. 

Tak pojďme do toho!