Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: FOMO

Elon Musk aneb snílek s Aspergerem, který posílá lidi do vesmíru

Elon Musk patří bezesporu k nejvýraznějším postavám několika posledních let a názory společnosti na jeho osobu se mnohdy liší. Zakladatel společností Tesla a SpaceX každopádně lidstvu už několikrát dokázal, že budoucnost je blíže než si možná myslíme. 

Život Elona Muska je plný snů, pokusů, úspěchů ale i zklamání. Musk, kterého mnozí označují za technologického génia, se narodil 28. června 1971 v jihoafrické Pretorií kanadské modelce Maye Musk a jihoafrickému inženýrovi a podnikateli Errolu Musk. Mládí prožil společně se svými sourozenci Kimbalem a Toscou v Jihoafrické republice. Když bylo Elonovi deset let, jeho rodiče se rozvedli a on několik následujících let žil především s otcem. V 17 letech se  přestěhoval za studiem do Kanady, zčásti také proto, aby se vyhnul povinné vojně. 

Ve stejném roce zažádal Elon o kanadské občanství, které podle jeho slov chtěl jenom proto, aby měl větší šanci získat to americké. V roce 1992 se Musk rozhodl zvednout plachty a z Kanady odešel na univerzitu do americké Pensylvánie, kde nakonec získal titul bakaláře z ekonomie a fyziky. 

Zdroj: Know Your Meme

Zrod fenoménu PayPal

Pensylvánie zamířil rovnou na Standfordskou univerzitu v Kalifornii, kde měl v plánu získat doktorát z energetické fyziky. Ve stejnou dobu se však ve světě začal rozpínat internet a Elon tak po pouhých dvou dnech studia zanechal a založil svojí první softwarovou společnost Zip2. Firmu následně v roce 1999 prodal za 307 milionů dolarů v hotovosti a 34 milionů v akciových opcí společnosti Compaq Computer Corporation. 

Peníze z prodeje využil Musk k financování svého dalšího projektu a to internetového platebního systému PayPal, který zažehnul revoluci v internetovém bankovnictví. Netrvalo tedy dlouho a za rok PayPal odkoupila za 1,5 bilionu dolarů americká aukční síň eBay.

Rave v továrně. Elon Musk uspořádal party pro zaměstnance GigaFactory

Rave v továrně. Elon Musk uspořádal párty pro zaměstnance GigaFactory

by @heyfomo.cz

Mise Mars

Elon Musk uměl peníze vždy velmi dobře vydělat a zároveň je vždy uměl velmi dobře investovat. V roce 2002 tedy využil peníze získané prodejem svého podílu v PayPalu a založil firmu Space Exploration Technologies Corporation, více známou jako SpaceX. Elon je od malička fascinován vesmírem a stanovil si za cíl kolonizovat Mars. Společnost tak po dobu své existence vyvinula raketové nosiče Falcon 1, Falcon 9, těžkou nosnou raketu Falcon Heavy a kosmickou loď Dragon. Začala také s komerčním vypouštěním telekomunikačních družic. V roce 2008 se SpaceX jako první soukromé společnosti povedlo dosáhnout orbitu Země, což odstartovalo dráhu plnou úspěchů, které trvají dodnes. 

„Pokud je to namáhavá a nebezpečná cesta, ze které se možná nevrátíš živý, ale je to nádherné dobrodružství, zní to lákavě. Mars je tím pravým místem,“ – Elon Musk

V roce 2012 jako první soukromá firma SpaceX úspěšně vyslala kosmickou loď k Mezinárodní vesmírné stanici. O tři roky později se společnosti podařilo získat další prvenství a to tím, že dokázala po startu rakety Falcon 9 přistát s jejím prvním stupněm, tudíž se otevřela možnost znovupoužití raket, které v jiných případech shoří v atmosféře. V roce 2018 vyslala SpaceX do vesmíru pomocí své rakety Falcon 9 automobil Tesla, ve kterém seděla figurína kosmonauta. Jako poslední úspěch si společnost v září tohoto roku připsala, že opět jako první vyslala v rámci mise Inspiration 4 do vesmíru posádku složenou z obyčejných civilistů.

„Když je něco dostatečně důležité, uděláš to, i když šance nehraje ve tvůj prospěch.“- Elon Musk

Budoucnost automobilismu

V roce 2004 se Musk rozhodl stát investorem ve společnosti Tesla, jelikož věřil v budoucnost elektromobilů. Automobilku založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning v roce 2003.

O několik let později se ukázalo, že Muskova víra v Teslu byla trefou do černého. V průběhu roku 2020 se totiž jeho jmění zhodnotilo přibližně o 77 procent, a to právě kvůli prudkému růstu ceny akcií Tesly, která zvýšila svou tržní hodnotu o 743 procent. V červnu roku 2021 se stala Tesla první automobilkou, která prodala více než 1 milion elektromobilů. 

„Elon Musk a Grimes, ikonický cringe pár“ - Vice

Zdroj: Pinterest

Podivný geek pár

V roce 2018 se Musk objevil na Met Gala po boku kanadské umělkyně Grimes, což vzbudilo debaty o tom, zdali netvoří pár. Dvojice pár týdnů na to opravdu potvrdila, že jsou spolu a v roce 2020 se jim dokonce narodil syn. Musk následně na Twitteru uvedl, že dostal jméno X Æ A-12 Musk. Úřady v Kalifornii ale toto jméno zakázaly a tak byl pár nakonec nucen své dítě přejmenovat na X Æ A-Xii Musk.  24. září 2021 přinesl portál PageSix informaci o tom, že se pár rozešel, což následně potvrdil také sám Musk s tím, že se budou ale o syna s Grimes starat i nadále společně.