Člověk na půl roku zmizí z Prahy a kámen nezůstal na kameni! Praha aktuálně oplývá x novými gastro podniky, tak se pojďme mrknout, které stojí za to!
Dneska jsem pro tebe vybrala 6 podniků, které jsme za tebe ještě s pomocí dvou FOMO kolegyň vyzkoušely, ať víš, co čekat a co za to stojí.
Pekárno-kavárna inspirovaná Kodaní
Do Solo jsem se těšila asi nejvíc, protože už mi po návratu z Erasmu pěkně chybí Kodaň a jejich typická snídaně bmo = bolle med ost. Jinými slovy houska se sýrem.
Tu v Dánsku typicky podávají s vyšlehaným máslem, marmeládou a vajíčkem. V Solo tuhle snídani najdeš taky a je to (aspoň, co vím) jediné místo v Praze, kde ji mají.
Já jsem si ji objednala společně s cappuccinem, které bylo výborné, ale k samotné snídani mám výhradu. Houska byla super, máslo i marmeláda taky, ale co musím vytknout, je sýr. Přišlo mi, že kousek, co jsem dostala, byl oschlý, a navíc to není ten typický sýr, co ti dají na talíř v Dánsku.
Kromě snídaně mají na menu i spoustu sladkých dobrot jako třeba skořicový nebo kardamonový pletenec, semlu, cookies a různé chlebíčky.
Interiér je hodně podobný - vlastně možná až trošku okopírovaný od dánských kaváren, ale co mi přijde cool, je, že v kavárně najdeš nábytek od kodaňské značky FRAMA a kávu od La Cabra.
Trošku mi ale v interiéru chybí prvek něčeho vlastního, co by bylo signature přímo pro Solo. Přece jen nejsme v Kodani.
Další nepříjemností je, že kvůli aktuální popularitě tohoto podniku je to hodně busy, tudíž o víkendech to není to místo, kde se můžeš opravdu uvolnit a jíst tam 2 hodiny. Raději tam vyraž ve všední dny nebo si počkej až trošku pomine tenhle hype.
Co je ale velmi pozitivní - v Kodani bys za takovou snídani nechal*a pomalu ledvinu a tady se vejdeš do 250 korun (snídaně + kafe).
Podtrženo, sečteno - dala bych tomu 7/10. Výhrady sice mám, ale bez debat se na snídani někdy vrátím.🥐
Restaurace zaměřená na těstoviny a brunche
Co se interiéru týče, Matilda má to, co mi chybí u Solo. Podnik má svůj vlastní vibe a duši. Celkově musím říct, že interiér se mi opravdu hodně líbí, cítila jsem se tam příjemně a je to radost pro oči!
Menu se mi taky zamlouvalo, přišlo mi jiný, než na co jsem v Praze od italských restaurací zvyklá. Ochutnala jsem těstoviny s kadeřávkovým pestem, ale upřímně jsem z nich nebyla tak nadšená. Stejně tak i moje společnice, které ochutnaly bigoli s pancettou. Na všechny z nás byly těstoviny až moc mastné.
Spoustu lidí si v Matildě ale chválí i brunche a sladké, to musím vyzkoušet příště! A to je asi i můj tip pro tebe: raději tam zajdi na brunch.
Zatím dávám 7/10, ale třeba po ochutnaní brunchů změním svoje hodnocení.
Cukrárna
I přesto, že jsem větší fanoušek sladkého pečiva než přímo dezertů, zákusek choux je nebe.
Má totiž vše - krém, měkkou buchtičku i křupavý prvek! A to je vše, co od sladkého potřebuju. Příchutí mají milion od matchy, slaného karamelu po ovocné jako malina s růží či Schwarzwald s čokoládou a višní.
K zákuskům si můžeš dát i skvělou matchu nebo kafe.
Mýmu zážitku dávám 10/10.🧁 Musíš vyzkoušet!
Kavárna specializovaná na matchu
Sensu je další senzace, co už jsi minimálně 5x viděl*a u svých pražských kámošů a kámošek na stories.
Snad už je to ten podnik, co přesvědčí i ty největší kritiky matchy, že matcha nechutná jako tráva!
Matchu tam totiž najdeš v x variacích drinků i dezertů. Já jsem vyzkoušela coconut matchu - vyšlehaná matcha do pěny s kokosovou vodou a plátky kokosu na vrchu. Byla výborná. Ceny se pohybují kolem 100 korun za drink.
Interiér je velmi simple, plný dřeva, působí to hodně uklidňujícím dojmem. Je to i fajn work/study spot, jelikož je tam spoustu míst.
Jediné, co můžu vytknout, je lokace. Je to pro mě z ruky a okolí není nejhezčí.
Sensu bych dala tím pádem 8,5/10.
Italská restaurace
Vyzkoušela FOMO redaktorka Míša Halová:
Sugo má hodně minimalistický design, ale stejně jako vinárna Enoteca (která patří stejnému majiteli) má naprosto skvělou atmosféru a menu! Trošku jsem se bála že budu mít vysoký očekávání a ve finále to nebude nic moc, ale moc mile mě to překvapilo! Takže se nemusíš bát, že je to nějaký scam, co jen vypadá cool na storýčkách.
Jestli tam půjdeš, tak MUSÍŠ ochutnat jejich tiramisu, protože to je fakt geniální, a to nepřeháním! Jídlo je taky moc dobré, ale zase ne nic wow, co by mi přišlo nesrovnatelné s ostatními italskými restauracemi v Praze.
All in all tomu dávám 8/10 🌟 Možná i 9 za to tiramisu!🤣
Italská restaurace
Vyzkoušela FOMO kolegyně Naty Gočíková:
Všichni Mensu přirovnávají k Sugo, ale je to úplně jiný koncept. Je to spíš jako na Sicílii, když zajdeš do random restaurace, a tam tě mile překvapí, že tam vaří italská babička a je to tam vlastně super milý.
Jako mínus beru výběr v menu a to, že mají jen jedno bezmasý jídlo. Za to ale mají dobrý tiramisu, hodně nadýchaný. Prostor mě taky tolik nenadchnul, je to hodně malinký, vibe klasický italský restaurace a lokace je mezi kancly - sice u vody, ale bez výhledu.
Dala bych mojí návštěvě tak 6/10.