Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Real studentská kuchařka: Vege friendly luštěninový speciál

Přináším ti další díl real studentské kuchařky plné jídel, které ti skoro nehnou s účtem, zaberou ti jen pár minut a dají tvému tělu víc než polívka z pytlíku.

Fazolová quesadilla s čedarem a kukuřicí

Tahle quesadilla tě teleportuje rovnou do studentskýho Mexika. Potřebuješ jen pár věcí a za 10 minut žvýkáš cheesy heaven.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 2 pšeničný tortilly
  • 1/2 plechovky červených fazolí
  • hrst mražené nebo sterilované kukuřice
  • nastrouhaný čedar (nebo jinej sýr, co máš v lednici)
  • sůl, pepř, chilli podle gusta

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Fazole slij a rozmačkej vidličkou – můžeš osolit, opepřit a přidat chilli.
  2. Na jednu tortillu natři fazolový pyré, posyp kukuřicí a sýrem.
  3. Přiklop druhou tortillou a dej na suchou pánev.
  4. Opékej z obou stran dozlatova, dokud se sýr neroztaví.
  5. Nakrájej na trojúhelníky.
  6. Když se budeš chtít cítit fancy, můžeš přidat avokádo.
Zdroj: Pinterest

Indický dhal z červené čočky

Tahle veganská krémová dobrota je ready za pár minut. Ideál na dny, kdy chceš něco levnýho, výživnýho a fakt dobrýho.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • kari pasta nebo koření (kurkuma, garam masala, římský kmín)
  • olej, sůl

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Na oleji osmahni nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor.
  2. Přidej koření nebo kari pastu a nechej rozvonět.
  3. Vsyp čočku, zalij kokosovým mlékem a přidej vodu tak, aby byla čočka ponořená.
  4. Vař na mírném plameni cca 15 minut, dokud čočka nezměkne a nevznikne krém.
  5. Osol podle chuti a podávej s rýží nebo pečivem.
Zdroj: Pinterest

Hummus s pečenou paprikou

Klasika mezi pomazánkama, ale s upgradem – pečená paprika tomu dává smoky sweet vibe. Mazej to na chleba, toast nebo si do toho prostě jen namáčej prst.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 pečená červená paprika
  • 2 lžíce tahini
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl, pepř, olivový olej

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Cizrnu slij a dej do mixéru.
  2. Přidej papriku, tahini, česnek, citronovou šťávu a trochu vody.
  3. Mixuj dohladka, podle potřeby přidej olivový olej.
  4. Osol a opepři podle chuti.
  5. Ulož do lednice nebo klidně sněz hned.
Zdroj: Pinterest

Salát z černé čočky, fety a zeleniny dle výběru

Salát, co vypadá, že sis ho koupil*a v hipsterský kavárně za týdenní budget na jídlo, ale zvládneš ho doma za pár korun. Ideál do krabičky do školy či práce.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 hrnek čočky beluga (nebo klasická zelená)
  • cherry rajčátka/paprika/okurka
  • feta sýr
  • rukola
  • olivový olej
  • citronová šťáva, sůl, pepř

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Čočku uvař podle návodu a nech vychladnout.
  2. Zeleninu nakrájej na kousky, fetu rozdrob.
  3. Smíchej vše s rukolou, zakápni olejem a citronem.
  4. Osol, opepři.
Zdroj: Pinterest

Cizrnová pomazánka, co dává vibe jak rybičkovka

Tahle cizrnová verze rybičkové pomazánky fakt chutná jako ta z dětství – ale je cruelty free.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce veganské majonézy (mají třeba v Lidlu)
  • 1 nakládaná okurka
  • 1/2 cibule
  • sůl, pepř, citronová šťáva

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Cizrnu rozmačkej vidličkou na kaši.
  2. Přidej najemno nasekanou okurku a cibuli.
  3. Vmíchej hořčici, majonézu a citronovou šťávu.
  4. Dochuť solí a pepřem.
Zdroj: Pinterest

Pikantní fazole na topince

Klasika, co tě nikdy nezklame. Hotovo do 10 minut a chutná to jak brunch v Londýně (ale bez té ceny).

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovka červených fazolí
  • 1/2 plechovky rajčatového pyré
  • 1 cibule
  • chilli, sůl, pepř
  • chleba - klidně starší
  • volitelně sýr

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Na pánvi osmahni cibuli.
  2. Přidej fazole, rajčatové pyré, chilli, sůl a pepř.
  3. Nech provařit pár minut.
  4. Dej si opéct chléb - do toustovače nebo na pánvi.
  5. Můžeš zasypat sýrem.
Zdroj: Pinterest

Pečené falafely bez fritování

Křupavý falafely bez litru oleje? Yes please. Hoď to do pitty, do salátu nebo rovnou do pusy.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 200 g suché cizrny (nenahrazuj konzervou!)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • koriandr nebo petržel
  • římský kmín, sůl
  • 1–2 lžíce mouky

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Cizrnu den předem namoč a pak sceď.
  2. Rozmixuj s cibulí, česnekem, bylinkami a kořením.
  3. Přidej mouku, vytvoř kuličky nebo placičky.
  4. Dej na plech s pečícím papírem, pokapej olejem.
  5. Peč na 200 °C cca 25 min, otoč v půlce.
Zdroj: Pinterest

Cizrnová shakshuka

Když nevíš, co k večeři, ale chceš něco „wow“. Tohle je sytý, teplý a hlavně se to vaří v jedné pánvi.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • česnek, sůl, pepř, římský kmín

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Na pánvi osmahni cibuli, česnek a papriku.
  2. Přidej rajčata a cizrnu, dochuť.
  3. Udělej dvě dírky a rozklepni tam vajíčka.
  4. Přikryj poklicí a nech vařit, dokud se bílek nezatáhne.
  5. Podávej s chlebem, ideálně rovnou z pánve.
Zdroj: Pinterest

Fazolové brownies

Zní to podezřele? Možná. Ale chutná to jako legit brownies a navíc to má proteiny.

🛒 Co budeš potřebovat:

  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1/3 hrnku kakaa
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

👩‍🍳 Jak na to:

  1. Všechny suroviny hoď do mixéru a mixuj dohladka.
  2. Nalij do menší formy s pečícím papírem.
  3. Peč na 180 °C cca 25 minut.
  4. Nech vychladnout a krájej na kostky.
  5. Jez, dokud nezmizí.
Zdroj: Pinterest