Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

3 vánoční recepty, které zvládne každý!

Dneska ti ukážu 3 vánoční recepty. Můžeš si je užít sám, ale dají se použít i jako dárek pro tvé blízké. Doufám, že ti zpříjemní chvíle u pohádek! 🍪

Gingerbread granola

  • 500 g ovesných vloček
  • Hrst pekanových ořechů nebo jakýchkoliv, co máš rád
  • Kousky hořké čokolády
  • 180 g másla
  • 220 g tmavého třtinového cukru
  • 2 lžičky perníkového koření

Rozehřejeme troubu na 165 stupňů. Smícháme vločky, oříšky, čokoládu a koření. Cukr s máslem necháme za stálého míchání v hrnci rozpustit. Pak směsi smícháme dohromady, dáme na plech a pečeme 30 minut.

Vaječňák podle @made_by_kristina – je super i do kafe!

Suroviny (na 800 ml likéru)

  • 4 žloutky
  • 25 g cukru krupice
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovka kondenzovaného sladkého mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml kvalitního rumu

V hrnci vyšlehám žloutky s cukrem do pěny. Poté přidám mléko, smetanu, kondenzované mléko a zrnka z vanilkového lusku. Směs za stálého míchání metličkou pomalu přivedu k varu, aby začala houstnout. Ta pravá hustota je řidší než puding. Hrnec odstavím a nechám vychladnout. Po vychladnutí vmíchám rum a naliju likér do připravené litrové lahve.

Pražené mandle se skořicí

  • 200 g mandlí
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml vody
  • 1 lžička skořice

Do pánve naliju vodu, přisypu cukr a mandle a dám vařit na maximum. Pomalu míchám a přivedu k varu. Jakmile začnu pozorovat, že to začíná houstnout, přisypu skořici a dobře promíchám. Jakmile je směs hustá, musíš míchat, aby se nespálila. Po nějaké době směs začne vypadat suše a uvidíš, jak se madle začnou obalovat. Ztlumíš teplotu a ještě chvilku mandle pražíš. Nepřežeň to, nebo budou moc tvrdé. Pak je rozprostři na plech a nech vychladnout.