Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Tvůj food checklist na cesty do Itálie

Chystáš se do Itálie a jeden z důvodů tvé návštěvy je právě jejich úžasná gastronomie? Vyzpovídala jsem pro tebe pár Italů, kteří ti prozradí, jaké jídlo si v různých částech Itálie rozhodně nenechat ujít!

Řím

Všechny cesty vedou do Říma především kvůli skvělému jídlu! Z těstovin rozhodně vyzkoušej Cacio e pepe a nezapomeň, že z Říma také pochází pasta carbonara, a proto si je neváhej objednat v místní restauraci.

Jako dezert vyzkoušej Maritozzo con la Panna, který tam najdeš snad na každém rohu.

Miláno

V Miláně a blízkém okolí vyzkoušej Risotto alla Milanese nebo plněné těstoviny Casoncelli bergamaschi, které jsou specialitou ve městě Bergamo.

A jako dezert rozhodně vyzkoušej Torta con le fragoline.

Sardínie

Seadas sardé je dezert, který pochází z tohoto krásného ostrova, který je navíc jednou z takzvaných Blue Zones, kde se lidé v průměru dožívají nejdelšího věku!

Na večeři vyzkoušej Spaghetti alle arselle, které jsou plné lokálních mořských plodů.

Sicílie

Na Sicílii vzniklo všemi milované Gelato, ale také méně známá Granita, což je ledový sorbet, který rozhodně stojí za zkoušku!

Jako hlavní jídlo zde ochutnej Caponata nebo Involtini di melanzane. Také Pizza Pistacchio Mortadella tě svojí zajímavou chutí rozhodně příjemně překvapí.

A jako sladkou tečku na závěr vyzkoušej sicilský dezert Cannoli.

Genova

V této přímořské oblasti rozhodně vyzkoušej místí bazalkové pesto, konkrétně Troffie al pesto, což jsou domácí těstoviny s pestem. Další specialitou je Foccacia, kterou si můžeš dát buď samotnou, nebo plněnou.

Neapol

Pokud jsi viděl/a film Jíst, meditovat, milovat s Julií Roberts v halvní roli, jistě víš, že Neapol je známá hlavně pro svoji Pizzu Napoletanu. Tu pravou si dej v pizzerii Da Michele, která funguje již od roku 1870. Pizza je tu levná a skvělá, ale musíš si na ni vystát frontu.

Pizza Margarita zase vznikla v Neapolské restauraci Brandi v roce 1889. Také v Neapoli vyzkoušej Panzaretto a těstoviny Pasta al Pomodoro.

Co ochutnáš v Itálii jako první ty?