BBQ k létu patří, a pokud jsi ještě žádné nepořádal/a nebo na žádném nebyl/a, určitě bys to měl/a změnit!
Grilovačky jsou skvělé akce, které můžeš podniknout se svými kamarády. Strávíte spolu hezký den a ještě se dobře najíte, win win!
Přípravy jsou základ – sežeň místo, kde BBQ bude probíhat, gril (se kterým alespoň někdo umí správně manipulovat) a jeď na pořádný nákup.
Doporučuju koupit všechno naráz a potom to rozpočítat, protože tím nevznikne zmatek ohledně toho, co kdo bere. Nezapomeň koupit maso, pečivo, sýry, spoustu zeleniny, zálivky a pití. K masu doporučuju švestkovou omáčku a pepřovou BBQ omáčku.
Maso taky nezapomeň marinovat! Ideálně přes noc, aby mělo tu chuť, kterou má mít. Ještě je dobré trošku marinády nechat a přidávat ji na maso během toho, co se griluje.
Před nákupem si udělej jasný plán toho, co chceš grilovat. Ať se potom nestane, že máš spoustu jídla, které není možné sníst, nebo že ke všemu něco chybí.
S kámoši si kromě masa a klobásek zkus udělat třeba vlastní hot dogy nebo hamburgery! K tomu si můžeš dopředu připravit cibulové chutney!
Určitě nezapomeň vyzkoušet také grilované sýry, například hermelín je must try každé BBQ. Výhodou je, že u příloh k sýrům můžeš experimentovat, jak se ti zachce. Podávej ho s bylinkami nebo s ovocem a brusinkami.
Další chod, který za to stojí, je grilovaná zelenina, výborná je například cuketa, lilek, paprika, cibule, brambor nebo kukuřice.
Grilování není jen o mase, nezapomeň také na přílohy! Součástí každého BBQ by měl být zeleninový salát nebo zeleninové talíře, které hezky vyváží těžší jídlo.
Určitě mysli také na pečivo nebo zapékané a grilované hranolky, které lidé také často dělají jako přílohu.