Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

TIPY A TRIKY: Instantní polévka bude tvoje go-to cozy jídlo!

Nemusíš umět vařit jako Gordon Ramsey, abys přežil*a, ale důležité je umět alespoň jedno jídlo fakt TOPOVĚ. A to moje je instantní polívka a umím ji hned na několik způsobů. So let's not gatekeep a pojďme se na to podívat.

Není polévka jako polévka!

Jakožto vietnamská žena jsem vyrůstala na instantních polévkách. Když se nestíhalo, tak se uvařil kotel polévky, přidaly se ingredience co dům dal a večeře byla hotová. Je tedy jasné, že jsem se za ty roky stala jakousi expertkou, takže si pojďme říct, co je dobrý a co rovnou v obchodě skipni.

BOTTOM TIER - nejhorší polívky jsou ty z českých supermarketů. Nejenže jsou úplně bez chuti, ale nudle jsou většinou tenké, rychle nabobtnají a je toho pak spíš taková kaše. No a pokud už narazíš na nějakou s chutí, tak je tak umělá, že bys v klidu mohl*a kousat do plastové láhve.

MID TIER - tady jsou klasické polévky, které znám ze svého dětství - Mama, Hao Hao, Mi Kim Chi, Omachi. Jsou to klasické nudlové polívky s tenčími nudlemi a jemným vývarem. Poměr cena výkon je nádhera a dá se s nimi pěkně kouzlit.

TOP TIER - korejské instantní polévky jsou za mě to nejlepší, co na můžeš koupit. Nudle jsou tlustší a já mám ráda, když mají ten skus a nejsou převařené. Zároveň mají výrazný a pálivý polévkový základ a často chutnají po mořských řasách.

Moje go-to nudle jsou Neoguri nebo Shin Ramyun, protože jsou v porovnání s jinými (jako je oblíbený Buldak) nejvíc neutrální a můžeš je kombinovat, jak se ti zlíbí.

FYI, tohle je moje hodnocení, podle toho, co mně chutná, ale tyhle recepty můžeš dělat s jakoukoliv polévkou.

Polévka 6x jinak

Krémový vývar

Občas potřebuješ extra dávku coziness a chceš si dát plnější, výraznější, krémovější vývar. Tak tohle je přesně pro tebe!

INGREDIENCE

  • jeden žloutek
  • pytlík s polévkovým základem (koření v pytlíku)
  • lžíce majonézy (ideálně Kewpie mayo)
  • pokud máš, tak jarní cibulka, česnek

Všechny ingredience smíchej v misce, ve které budeš servírovat. Vznikne ti taková pasta (s konzistencí jako kečup). Do vroucí vody dáš nudle a necháš je povolit. Naběračku nudlové vody smíchej s krémovou pastou. Nudle potom dej do finálního vývaru a dolij vývar podle potřeby.

QUYNH'S TIP: Pokud je na tebe polévkový základ moc pálivý, tak dej jen půlku, ale do ingrediencí přidej trochu sójovky, ať neztratíš chuť a slanost.

Omáčka z arašídového másla

Jestli máš radši stir-fry nudle než vývarové, tak tenhle hack je pro tebe a věř mi, že ho budeš vařit týden v kuse!

INGREDIENCE

  • lžíce arašídového másla
  • pytlík polévkového koření
  • med
  • pokud máš, tak česnek, sezamová semínka, chilli olej

Do vroucí vody dáš vařit nudle a odložíš si naběračku nudlové vody. V menší misce si smícháš ingredience výše. Pak postupně budeš přidávat vodu, dokud ti nevznikne omáčka (konzistence UHO nebo svíčková). Do nudlí přidáš hotovou omáčku a smícháš.

Carbonara nudle

Co takhle si doma udělat takový malý asijsko-italský fusion? Tak to jsou přesně tyhle nudle à la Carbonara.

INGREDIENCE

  • jedno vajíčko
  • sýr (je to na tobě, ale sáhni po něčem, co se rychle rozteče)
  • máslo

V menší misce smíchej vajíčko a sýr. Do vroucí vody dej vařit nudle společně se sušenou zeleninou. Slij vodu a do nudlí přidej koření a vajíčkovou směs. Až vše smcháš, tak pro zjemnění přidej trochu másla.

Chilli oil nudle

Jestli máš rád*a spicy věci, tak ti doma rozhodně nesmí chybět chilli olej.

INGREDIENCE

  • česnek
  • jarní cibulka
  • chilli (sušené nebo čerstvé)
  • olej
  • sójovka
  • pytlík polévkového koření

Nakrájej si česnek, jarní cibulku a chilli najemno. Na pánvi si rozehřej olej a zalij jím všechny nakrájené ingredience. Pak jen přidej sójovku, polévkové koření a voilá, máš svojí domácí chilli oil omáčku.

Pokud máš radši krémové omáčky, tak můžeš do mixu ještě přidat strouhaný sýr a krémový sýr.

Ram-Don jako z filmu Parazit

Korejské instantní nudle jsem objevila právě díky oscarovému filmu Parazit, takže nezahrnout tenhle recept by bylo CRIMINAL.

Recept je mixem dvou typů nudlí, Neoguri a Chapagetti, a je to opravdu tak jednoduché, že jenom uvaříš oboje nudle a sušenou zeleninu a poté smícháš pytlíčky s kořením a BUM, máš chutově perfektní stif fry nudle!

Nadupaný vývar, který je Dietician approved

Okay, možná jsou tu tací, kteří si říkají... hmmm, vždyť ty instantní polévky nemůžou být vůbec dobré pro naše tělo. Well, maybe, ale někdy potřebuješ easy rychlé jídlo a představ si, že se dá udělat tak, aby to nebylo špatné.

Místo vody použij vývar. Vývary jsou velmi dobré pro tvůj gut health a jsme v době, kdy ho fakt nemusíš devět hodin táhnout, ale dá se koupit. Já doporučuju ten od Cibulky bistro, protože je 10/10.

zdroj: Grizly.cz

QUYNH'S TIP: Nejčastěji kupuju hovězí (ten má za mě nejvíc umami) a potom Pho vývar, jehož vůně je my type of therapy. Z pho vývaru jsem schopná si během pěti minut udělat rychlou asijskou polévku, která chutná jak z mého fav bistra.

Do polévky přidej něco zeleného (špenát, pak choi atd.) a i vajíčko, pro tu zdravou dávku proteinu.

Všechno je to v toppingu!

Shrnuli jsme si všemožné způsoby, jak vytunit polévkový základ, ale pojďme se podívat na topping. Určitě jsi někdy viděl*a ramen, který se servíruje v restauracích. Miska je vždycky plná tzv. toppingů, doplňujících ingrediencí, které z nudlové polévky dělají plnohodnotné jídlo.

A představ si, že doma to funguje úplně stejně. Čím víc vymazlíš toppingy, tím víc fancy bude tvoje polévka.

Vajíčko

Vajíčko je jednička všech toppingů, doma je máme každý a hlavně - těch potenciálních variací? Vajíčko můžeš jen tak rozklepnout do vody a nechat uvařit (můžeš si nechat tvrdý i tekutý žloutek).

Moje fav dětské varianta je vajíčko předem našlehat a pak zamíchat do rozvířeného vývaru. Dává to takový egg drop soup vibe.

Vajíčko je také možné udělat natvrdo, a když chceš jooo být fancy, tak si uděláš domácí ramen egg aka naložíš ho do sójovkového nálevu. (10 z 10 Quynh doporučuje).

Nebo takové volské oko? UFFFF! No a pokud miluješ hodně tekuté vajíčko, tak zkus onsen egg. Chce to trochu tréninku, ale stojí to za to.

Protein

Tady opravdu můžeš své fantazii upustit uzdu, což v realitě znamená, co lednička nabízí.

Já ráda dělám přírodní kuřecí plátky s ruzným kořením. Vždycky mám v mrazáku předpřipravené namarinované maso, které v případě nouze jen šoupnu do airfryeru.

Pokud jsi měl*a těžký den, tak si dopřej pořádný steak nebo jednodušší steak bites. Věř mi, že tě to tak pohladí na duši, že trable zmizí raz dva.

Co jsem si v poslední době velmi oblíbila je mleté maso. V restauracích si ráda dávám Tantanmen ramen, který je podávaný s mletým kuřecím masem a ono to vlastně není vůbec těžké.

Skvělé je i tofu. Ať už opečené na pánvi nebo jen vařené ve vývaru. Já jsem si velmi oblíbila tofu crumble, což jsou křupavé kousky tofu a je to BANGER.

QUYNH'S TIP: Pokud ti zbyde koření z polévky, tak ho použij na marinování masa, je to jednoduchý hack, jak mít ochucené maso.

Něco zeleného

Bez toho to prostě nejde. Záleží na tom, co mám doma a co mi chutná.

Zeleninu, kterou rychle uvaříš ve vodě, ať je stéle křupavá:

  • pak choi
  • špenát
  • brokolice

Chuťovky:

  • jarní cibulka
  • koriandr
  • kimchi
  • smashed cucumber

Extra special toppingy

  • řasa nori
  • tteokbokki
  • gyoza knedlíčky

Na závěr tu pro tebe mám ještě jeden tip, a to na DIY tteokbokki. Stačí ti k tomu rýžový papír, a pokud máš rád*a sýr, tak i ten. Papír namočíš a smotáš (do středu můžeš dát sýr). Pak jen nakrájíš na malé špalky a uvaříš rychle ve vodě nebo omáčce.

THIS COULD BE YOU TONIGHT!