Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

TASTE THE SEASON: October edition

Říjen není jen o pumpkin spice latte. Je to měsíc, kdy na trzích i v obchodech najdeš ty nejchutnější a nejbarevnější suroviny – od dýní přes jablka a hrušky až po artyčoky nebo kořenovou zeleninu. A protože sezónnost už dávno není jen buzzword, ale cesta k lepšímu jídlu i menší ekologické stopě, připravila jsem pro tebe tipy, jak si říjen vychutnat naplno.

WHAT'S THE OCTOBER DEAL?

  • jablka, hrušky, hroznové víno, ostružiny, rybíz, trnky
  • dýně (a všechno pumpkin spice, duh)
  • růžičková kapusta, zelí
  • kořenová zelenina: mrkev, celer, petržel, pastinák
  • artyčok
  • květák, brokolice, červená řepa, topinambury

🫦 TRY SOME:

1) Kachní prsa s bramborovou kaší a zeleninovým ragú

Kořenová zelenina je absolutní říjnový základ – bez mrkve, celeru a petržele by česká kuchyně v podstatě neexistovala. Jasně, dá se z ní udělat vývar nebo svíčková (té se během podzimu určitě ještě dostaneme 👀), ale zkus i trochu víc fancy variantu.

Ingredience:

  • 2 kachní prsa
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • ½ celeru
  • 1 pomeranč
  • 1 cibule
  • 100 ml portského vína
  • olivový olej, sůl, pepř, tymián
  • 500 g brambor + máslo a mléko na kaši

Postup:

  1. Kachní prsa osol, opepři a nařízni kůži do mřížky. Polož jena suchou pánev kůží dolů a nech vypéct tuk, dokud kůrka nezíská zlatou barvu. Maso dej stranou.
  2. Do výpeku dej cibuli, mrkev, petržel,zalij portským vínem a nech zredukovat. Zeleninu přesuň do pekáčku, přidej kachní prsa, plátky pomeranče a peč 16 minut při 160 °C.
  3. Uvař brambory, rozmačkej s máslem a mlékem.Podávej maso se zeleninovým ragú a krémovou bramborovou kaší. Comfort food level 100.

2) Carciofi alla Romana

Moje srdcovka z dob, kdy jsem žila v Římě. Artyčoky plněné mátou a česnekem, vařené pomalu v olivovém oleji a víně. V Itálii je vážně nedostaneš mimo sezónu – a právě proto mají takový kouzlo.

Ingredience:

  • 4 čerstvé artyčoky
  • 3 stroužky česneku
  • svazek čerstvé máty (ideálně menta romana, ale jde nahradit i tou naší českou)
  • svazek petrželky
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Očisti artyčoky (odstraň vnější listy, seřízni stonek, zakápni citronem, aby nezčernaly).
  2. Nasekej česnek, mátu a petrželku, směsí naplň vnitřek artyčoků.
  3. Artyčoky dej do hrnce dnem vzhůru, zalij vínem, trochou vody a olivovým olejem, lehce osol a dus na mírném ohni cca 40 minut.
  4. Podávej s bílým pečivem – nejlepší simple elegance ever.

3) Pumpkin spice latté sirup

TikTok girlies moment. Pokud jsi doteď kupovala pumpkin spice latté jen ve Starbucks, tak věř, že domácí sirup ti ušetří peníze a chutná prostě líp.

Ingredience:

  • 200 g dýňového pyré (upečená a rozmixovaná dýně)
  • 200 g cukru (třtinový ideál)
  • 200 ml vody
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky muškátového oříšku
  • ½ lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. V hrnci smíchej vodu a cukr, přidej dýňové pyré a koření.
  2. Vař cca 10 minut na mírném plameni, dokud směs nezhoustne.
  3. Sirup přeceď přes sítko, nalij do sklenice a skladuj v lednici.
  4. Používej do latté, kaší nebo třeba do overnight oats.

4) Růžičková kapusta cancelled?

Tady není moc kompromisů – buď ji miluješ, nebo ji od školky nemůžeš vystát (i might be there haha). Přitom se z ní dá udělat fakt skvělé jídlo, když ji správně připravíš. JEN SE NESMÍ ROZVAŘIT.

Ingredience:

  • 300 g růžičkové kapusty
  • 50 g pancetty nebo slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej, sůl, pepř

Postup:

  1. Kapustičky rozpůl a krátce povař 3–4 minuty v osolené vodě.
  2. Na pánvi rozpal olej, přidej pancettu a česnek, pak vhoď kapustu a zprudka opeč, aby byla křupavá a lehce karamelizovaná.
  3. Podávej jako přílohu nebo i samostatně se sýrem.

Říjen je prostě o tom vařit z toho, co je právě nejlepší. Ať už skončíš u svíčkový, artyčoků nebo pumpkin spice latté, je to čistý seasonal win.