Roberta se rozhodla, že chce mít vlastní matchy brand, který bude kvalitní a zároveň i cenově dostupný. Dneska se spolu podíváme, jak si matchu správně připravit, jaké ma benefity a jaké to je jako Gen Z mít svůj brand, který není úplně běžný.
Klíč k úspěchu je správná příprava a kvalitní matcha. Ideálně si pořiď bambusovou metlíčku, kterou matcha šlehá. To jsou 2 zásadní kroky pro začátek, které hodně ovlivňují chuť.
Matcha se hlavně nesmí spálit příliš horkou vodou, něco mezi 60 - 80 stupni, ideálně okolo 70, krásně se totiž na této teplotě rozvine chuť. Pokud člověk ještě není úplný fanda chuti matchy, tak doporučuji zkusit ji studenou s mlékem úplně bez vody. Chuť je pak krémovější a trošku slabší. Vyhni se ale klasickému a zvol alternativy jako kokosové, ovesné nebo třeba mandlové.
Matchu proseješ přes sítko do místičky, a místo teplé vody ji zaliješ mlékem. Pak šleháš metličkou do tvaru M. Doporučuji jen malé množství mléka na rozšlehání, a pak dolít zbytek do velikosti drinku do skleničky. Na 2g matchy je to cca 70ml mléka, ale je lepší dát méně a podle chuti přidat, ať to nemáš úplně slabé.
Matcha má opravdu velké množství benefitů. Obsahuje spoustu antioxidantů, které v těle bojují s volnými radikály. To jsou sloučeniny, které mohou poškodit buňky, a způsobovat chronická onemocnění. Jedna z nejlepších věcí, které matcha obsahuje, je L-theanin, ten zjemňuje účinky kofeinu, a díky němu není tak agresivní a vstřebává se do těla 3x pomaleji než například u kafe. Zároveň také pomáhá s úzkostmi a navozuje stav uvolněné bdělosti + spoustu dalšího, například pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví srdce.
Nápad založit si vlastní matcha brand vznikl po tom, co jsem nebyla spokojená s matchou, která se dala sehnat v Česku. Chtěla jsem vytvořit českou značku na úrovni zahraničních matcha brandů, která by kolem sebe budovala komunitu lidí, kteří mají matchu rádi. Další motivace určitě byla, aby matcha byla u nás dostupnější. Myslím si totiž, že dobrou matchu by měl ochutnat každý. Je mi líto, že kvůli nízké kvalitě matcha prášku, co se u nás prodává, mají lidé matchu spojenou s hořkou a travnatou chutí. Navíc má tolik zdravotních benefitů, že by byla hrozná škoda nezkusit ji dostat mezi více lidí.
Hledala jsem skrze odborné články nejlepší místo, kde se matcha pěstuje a následně udělala velký google digging, dokud jsem nenašla pár farem, které by splňovaly všechny hodnoty, které jsem chtěla dodržet, a byly pro mě důležité. Byla to hlavně ceremoniální kvalita, kdy jsou lístky sbírané v první sklizni a mají tedy nejvyšší obsah všech benefitů a nejlepší chuť, pak to byla bio kvalita, která vím že nemá přímý vliv na chuť, ale pro mě je to důležitý faktor z hlediska zdraví. Přeci jen je matcha rozemletý mladý lístek, na kterém postřik zůstane, a člověk to má v pití. No a pak už jsem jen objednala vzorky a někdy před Vánoci mi přišel TEN vzorek a já věděla, že tohle musí ochutnat každý, protože to byla totální pecka oproti všemu ostatnímu.
Největší fuck-up byl stroprocetně, když jsem zapomněla zařídit platební bránu ke dni spuštění e-shopu a narychlo jsem přidávala alespoň bankovní převod, aby šlo objednávat. No a nejlepší věc samozřejmě, že se mi povedlo sehnat naprosto skvělou matchu haha!
Můj velký sen by bylo mít vlastní matcha farmu v Japonsku, abych mohla kontrolovat veškerou kvalitu a proces výroby, ale teď z těch reálnějších plánů je to určitě vlastní „matchárna“, kterou si moc přeju už asi tak 2 roky. Vlastně jsem ji chtěla mít ještě před e-shopem, ale to zatím bohužel nevyšlo. A pak se hrozně těším až mít možnost dělat matcha drinky na různých akcích a pop upech. To by mě hrozně bavilo.
Řekla bych, že celkem náročné, protože chci, aby se Robcha matcha pořád zlepšovala, tak to hodně živím. Jenže to znamená chodit normálně do práce, kde pracuji na sebe, a zároveň hledat čas na to, co mě baví a naplňuje, což je Robcha Matcha. Nikdy bych nevěřila, kolik točení videí a stříhání zabere času. A pak také provozní věci, co nejsou vidět, ale toho času zaberou snad ještě více. Každopádně to miluju a neuvěřitelně mě to baví a jsem šťastná, že mám tu možnost.