Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla
Zdroj: Pinterest

Recepty, které musíš vyzkoušet this holiday season

Pro někoho jsou Vánoce o sněhu nebo dárcích, pro mě jsou jednoznačně o jídle. Jestli chceš o svátcích vyzkoušet nové recepty, mám tu pro tebe pár tipů.

Jídlo je moje love language a už se ze mě stává takový ten dospělák, co si místo Dysonu přeje Kitchen Aid nebo Thermomix, one day... Vánoce se u mě doma slaví všelijak, ale ve vietnamské domácnosti udržuji vánoční atmosféru hlavně já. To mi dává prostor zkoušet neobvyklé recepty, protože nikdo nepozná, že to není tradiční vánoční. Takže pokud tu čekáš nějaké typické vánoční recepty, jako bramborový salát nebo linecké cukroví, tak jsi tu špatně, ale za to tu možná objevíš recept, který bys mohl*a předat svým dětem a udělat z toho novou rodinnou tradici.

Chrumkavé brambory

zdroj: Serious Eats / Vicky Wasik

Tyhle brambory dělám over and over again, že se z toho v naší domácnosti stala nedělní tradice - sunday roast. A jelikož už je to bulletproof recept, tak je určitě budu dělat i na Vánoce, protože dětičky bramborový salát nevibujou.

Co budeš potřebovat (pro 2 lidi)

  • 0,5 kg brambor
  • sůl a pepř
  • olej, a nebo ještě líp sádlo (dá to tomu extra šmak)
  • koření dle chuti (záleží na náladě, ale můžeš bylinky, grilovací koření, česnek)
  1. Všechny brambory oloupeš a nakrájíš na stejně velké kostky (rychleji se uvaří), hodíš do hrnce se studenou vodou, osolíš a vaříš. Brambory se dávají do studené vody, aby se rovnoměrně provařily (narozdíl od těstovin, které dáváš do vroucí).
  2. Až budou brambory měkké (udělej vidličkový test), přecedíš vodu a vrátíš brambory do hrnce.
  3. Hrnec přiklopíš pokličkou a zakvedláš, zashakuješ. Okraje brambor se „ošoupají“ a pak se na nich bude skvěle vytvářet krustička.
  4. Teď máš dvě možnosti:
  • trouba - mezitím, co se ti vaří brambory, dáš do hlubšího plechu olej nebo sádlo, aby zakrylo celý spodek. Plech společně s olejem dáš do trouby na 200 stupňů, aby se prohřál. Pak tam jen z hrnce přesypeš brambory a dáš do trouby na 30-40 minut. Po 20 minutách pootočíš, ať jsou křupavé ze všech stran. Na posledních 5 minut přidáš k bramborám koření a necháš dodělat dozlatova (koření dáváš na konci, aby se nespálilo a nezhořklo)
  • airfryer - mnohem jednodušší a oil-free metoda. Brambory po zakvedlání okořeníš, jak chceš a přesypeš do airfryeru. Dávej si pozor, ať není airfryer přeplněný a radši dej 2-3 várky. Já dávám na 180 stupňů na 20 minut, potom pootočím a dám na 200 stupňů na 10 minut.

Je pravda, že metoda s troubou vytváří mnohem lepší krustičku, ale za to to trvá často mnohem déle (záleží na troubě), takže airfryer mě jistí v dnech, kdy jsem lazy.

Vídeňský bramborový salát

zdroj: Mission Food

Tento typ bramborového salátu jsem poprvé ochutnala v pražském Pork's a od té doby pro mě neexistuje jiný bramborový salát! Je lehoučký, nakyslý a je to zase něco z trochu jiného soudku.

Co budeš potřebovat (pro 3-4 lidi)

  • 1 kg brambor (ideálně salátový typ, ať mají ten správný skus
  • červená cibule (je míň štiplavá a sladší)
  • jarní cibulka
  • 250 ml vývaru
  • 3 polévkové lžíce octa (vinný nebo jablečný)
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • sůl a pepř
  1. Brambory uvaříš ve slupce a ideálně ještě horké je oloupeš (přeceděné je sprchni studenou vodou, ať se nepopálíš). Do salátu je důležité, aby byly horké, není to jen proto, že chci abys trpěl*a.
  2. Brambory nakrájíš na plátky (cca půl centimetru, ale jak já vždycky říkám, hlavní měřítko je, aby se ti vešly do pusy).
  3. Nakrájené brambory zaliješ vývarem (topový bude, když bude domácí, ale teď koupíš i v obchodě předpřipravený, takže no worries). Důležité je nechat brambory do sebe vsáknout všechen ten vývar.
  4. Nakrájíš si cibuli, jarní cibulku na půlkolečka a přidáš až ve chvíli, kdy jsou brambory nasáklé vývarem!
  5. Přidáš ocet (po každé lžíci ale ochutnávej, ať to nemáš moc kyselé), pokračuješ s olejem, solí a pepřem podle chuti
  6. Celý salát promíchej a toť vše.
  7. Salát nech nějakou dobu vychillovat, protože nejen, že bude všechno krásně promíchané, ale vychlazený chutná mnohem líp.

Křupavý bramborový salát

Přiznám se, že tenhle recept mám už x měsíců uložený, ale nikdy jsem ho nedělala, tak sdílím jen tak pro inspo, protože si myslím, že to bude banger!

Pečená mrkev s parmezánem

zdroj: Kalefornia Kravings

Pokud máš v rodině někoho, kdo úplně neholduje zelenině, tak zkus tenhle recept, protože si ho oblíbil i mrkev-hater. Je to super easy a cozy jídlo na vánoční večeře.

Co budeš potřebovat? (pro 2 lidi)

  • 0,5 kg mrkve
  • parmezán (ideálně v celku)
  • grilovací koření
  • olej
  1. Mrkev oloupej a rozkroj na půlku (zase se řiď pravidlem, aby se vešly do pusy)
  2. Do nakrájené mrkve přidej olej, aby se líp drželo koření a potom okořeň dle chuti
  3. Nastrouhej si parmezán a přidej ho na spodek plechu
  4. Okořeněnou mrkev naskládej do parmezánové peřinky a dej do trouby na 180 stupňů dozlatova
  5. Po vyndání z trouby posypej zbylým parmezánem a servíruj.

Hermelínový předkrm

zdroj: Whisper of Yum

Recept jsme tento týden testovali s mým přítelem a úplně jsme se do něj zamilovali! Hlavně je super easy, že ho zvládne i můj kluk. My jsme ho připravovali do většího sharing plechu, ale dovedu si to představit i v menších předkrmových porcích, pokud se nechcete sharovat, ale sharing is caring, so...

Co budeš potřebovat (pro 1 osobu)

  • hermelín (1 ks na osobu)
  • šunka, slanina, klobáska (cokoliv ti bude chutnat, za mě slanina TOP)
  • omáčka (brusinková nebo sweet chilli)
  • med
  • chilli vločky
  • vlašské ořechy
  • plech nebo oven-safe mísa
  1. Hermelín nakrájíš na kostičky a naskládáš do plechu nebo mísy.
  2. Do mezer dáš kousky šunky/slaniny/klobásky.
  3. Navrch dáš trochu brusinkové nebo sweet chilli omáčky (obě jsou s hermelínem skvělé, takže je to na tobě).
  4. Pokud máš rád*a pálivé, přidej i chilli vločky.
  5. Hermelín dej do trouby nebo do airfryeru na 200 stupňů na 10-15 minut (podle toho, jak moc chceš rozteklý sýr).
  6. Na závěr ozdob nakrájenými vlašskými ořechy a přidej med (vše je samozřejmě optional).

Mám na hermelínu ráda přidávat nejrůznější chutě, které jemnou texturu sýru posunou na jiný level. Sladko-pálivá varianta je moje fave. K tomu křupavou bagetu a je to!

Hruška s prosciutto

zdroj: Eats by the Beach

Miluju combo meloun a prosciutto na léto, i když jsem na meloun alergická, tak věřím, že je to výborné. Meloun ale můžeš nahradit hruškou, která je v zimním období více obvyklá než meloun.

Co budeš potřebovat?

  • hrušky (z jedné budeš mít cca 4-6 kousků)
  • prosciutto
  • niva/gorgonzola
  1. Hrušku omyj a pokud chceš, oloupej (já neloupu, mám ráda slupky)
  2. Nakrájím na 4-6 kousků a vykrojím prostředek.
  3. Do prostředku (kde vznikla taková kolíbka) dám trochu nivy.
  4. Celý skvost obalím do prosciutta.
  5. Nazdar a máš na světě ten nejvíc easy gurmánský předkrm.

Bye pizza šneci, hello pizza stromky

Okay, tohle rozhodně není nic mindblowing, ale přijde mi to super roztomilý způsob, jak naservírovat klasické pizza šneky a hlavně je to jeden z těch receptů, co dělat s dětma je velká zábava.