Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

RECEPT: Vánoční cukroví pro všechny

Italové si Vánoce neumí představit bez kandovanýho ovoce, Němci mají štoličky, které chutnají jako pohádka, a Američani žijou z sugar cookies. Ale nic z toho nemá vibe jako ta naše česká klasika.

BYDLENKA MOMENT

Dámy, a samozřejmě taky pánové, let's go, toto je absolutní bydlenka moment. Nemusíš dělat 9 až 12 druhů cukroví (jako by se tradičně mělo podle počtu měsíců v roce), udělej jich pár, ale zato pořádně. Dávám tips na absolutní klasiky, ale i na druhy, které ti pomohou zazářit a které zvládnou opravdu všichni.

I když miluju homemade cukroví, musím tady zmínit jeden unpopular opinion which is actually very popular: těsta od Myšáka, který jsou the GOAT a fajn, pokud moc nestíháš. Poměr cena-chuť-výkon je 100/10, minimum effort, maximum effect takzvaně.

Pokud ale patříš k těm, co si řeknou „ne, letos fakt udělám všechno od nuly“, nádhera, jen tak dál. Mám tady pro tebe klasiky i moje osobní každoroční people pleasery, hehe.

Gift guide: České značky, které chceš darovat (i dostat)

@mayakovacevic

LINECKÉ (3–2–1 metoda a jedeš)

INGREDIENCE:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • citronová kůra

POSTUP:

  1. Všechny ingredience smícháš dohromady a těsto vypracuješ.
  2. Hodíš do lednice aspoň na hodinu, lepší ale na celou noc.
  3. Těsto rozválíš na tloušťku 3-5 mm a vykrajuješ.
  4. Dáš péct na 160 °C cca 10 min (ale dávej bacha, mají tendenci se připálit hrozně rychle).
  5. Slepuješ marmeládou - nejlépe rybízovou. Necháš je pár dní změknout. Hotovo.
Zdroj: Pinterest (@nothingbutfoodandcakes)

VANILKOVÉ ROHLÍČKY

INGREDIENCE:

  • 350 g hladké mouky
  • 160 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g vlašských ořechů (kup kvalitní, ať nejsou hořké)
  • 50 g studeného sádla
  • 1 vejce
  • Na obalení: moučkový + vanilkový cukr (zkusila jsem i verzi se skořicí a bylo to mega dobrý)

POSTUP:

  1. Nameleš ořechy, smícháš dohromady se zbytkem ingrediencí.
  2. Vypracuješ těsto, necháš odležet.
  3. Tvaruješ rohlíčky (prodávají se i formičky na rohlíčky, ale já mám ráda takovou tu nepovedenou autenticitu).
  4. Pečeš 10–15 min na 180 °C.
  5. Ještě teplé obalíš v moučkovém a vanilkovém cukru - jsou křehké, tak dávej pozor.
Zdroj: Pinterest (@vilgainczsk)

PERNÍČKY

INGREDIENCE:

  • 230 g mouky
  • 140 g medu
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva

POSTUP:

  1. Rozpustíš máslo s medem.
  2. Smícháš suché ingredience s vejci, přidáš máslo s medem a vypracuješ těsto.
  3. Necháš odležet v lednici.
  4. Vyválíš, vykrajuješ.
  5. Pečeš 8–10 min na 170 °C.
  6. Namáčíš do polevy z cukru a rumu. Velmi ikonické.
Zdroj: Pinterest (@yukhen1114)

VOSÍ HNÍZDA / VČELÍ ÚLY - IDK, WHATEVER YOU PREFER

INGREDIENCE:

  • 150 g mletých piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g másla
  • 50 g ořechů
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • piškoty
  • Náplň: máslo, cukr, rum a likér

POSTUP:

  1. Uděláš krém (smícháš všechny tekuté ingredience).
  2. Uděláš těsto (smícháš všechny sypké ingredience).
  3. Tvaruješ ve formičce a plníš. Boom, easy as that.
Zdroj: Pinterest (@cooklikeczechs)

MOJE FAVES

Snažila jsem se pro tebe vybrat tak, abys to mohl*a mít metodou ASAP.

RAFFAELLO KULIČKY

INGREDIENCE:

  • 1 plechovka salka
  • 200 g kokosu
  • mandle
  • kokos na obalení

POSTUP:

  1. Smícháš salko a kokos a necháš odležet.
  2. Směs tvaruješ do kuliček, doprostřed dáš mandličku a obalíš v kokosu.
  3. Nech v lednici přes noc, aby držely tvar.
Zdroj: Pinterest (@s3s3299999)

TIRAMISKY

INGREDIENCE:

  • 100 g piškotů
  • 35 ml kávy
  • cukr
  • rum
  • 80 g mascarpone
  • kakao

POSTUP:

  1. Rozmixuješ piškoty.
  2. Přidáš kávu, cukr, rum a mascarpone.
  3. Tvaruješ, obalíš v kakau a opět necháš uležet v lednici.
Zdroj: Pinterest (@lucindarecipes)

MATCHA BALLS

INGREDIENCE:

  • 150 g másla
  • 20 g matchy
  • 100 g cukru
  • 100 g sušeného mléka
  • 40 g salka
  • mandle
  • datle optional

POSTUP:

  1. Rozpustíš máslo.
  2. Smícháš se zbytkem ingrediencí dohromady (kromě mandlí).
  3. Necháš vychladit.
  4. Tvaruješ a doprostřed přidáš madličku.
  5. Nech uležet a užij si absolutní zázrak.
Zdroj: Pinterest (@intentionalhospitality)

Ať už jedeš fully homemade, nebo si objednáš těsta od Myšáka a jen to hezky vyválíš, hlavní je jedno: Vánoce si užij a absolutně si nevyčítej nějaký ujídání salátu nebo cukroví v 10 večer. Make it fun, make it sweet, make it yours.