Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Recept na tu nejlehčí letní svačinu - jahody se smetanou!

Chtěl*a by ses vrátit do léta svého dětství? Pak si udělej tyhle nostalgické jahody se smetanou!

Alespoň jednou v životě jsi určitě už musel*a ochutnat tu letní sváču, kterou nám vždycky připravovaly naše babičky - jahody se smetanou. Přestože si je každý dělá na svůj vlastní způsob, dle chutí, tak tenhle recept je přesně ta klasika, kterou mi připravovala moje babička, a pak i maminka. Tak snad ti bude chutnat! ❤️ 🍓

Ingredience

Jahody
Jedna celá smetana (12%)
Cukr moučka
Citrónová kůra

Postup

Je to snad úplně ta nejlehčí věc! Vezmeš si jahody, které si neprve samozřejmě umyješ, odebereš vrchní lístky a šťopku. Pak si je nakrájíš na menší kousky, aby se ti s nimi dobře pracovalo. Následně je dáš do velké misky a vezmeš si mačkadlo / šťouchadlo, které se normálně používá na brambory a s nimi jahody rozmačkáš na takovou kašičku. By the way, je super, když jahody nejsou zcela rozmašírované, ale jsou tam alespoň nějaké maličké koušíčky.. celá sváča má pak lepší chuť!

Následně si jen do jahody přidáš smetanu a celou směs metličkou spolu vyšleháš. Přidáš cukr moučku, který přidáš dle chuti. Když využiji celou jednu smetanu na jahody, dávám tak dvě polévkové lžíce. Pak už jen nastrouháš citrónovou kůru, která celému pokrmu dodá svěžest, metličkou v ruce vyšleháš, ať se cukr hezky rozpustí a celá směs se spojí, a máš hotovo!

Pokud ti ale nechutná tahle česká klasika, jsou tu i další možnosti přípravy, které ti zachutnají více. První je ta „wimbledonská”, kdy se jahody nemačkají a podávají se s vyšlehanou šlehačkou, do které se přidává cukr a vanilkový extrakt. Jiná alternativa je podávat mačkané jahody třeba s mascarpone, pokud ti nechutná smetana.

Podpoř FOMO team 👀🤍

Secure card payment by Stripe
Zjištujeme, jestli tvůj prohlížeč umí platby.