Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

RECEPT: Gyoza knedlíčky z trouby

Pamatuješ si ten moment z Kung Fu Pandy, kdy Po úplně poprvé ochutná knedlíčky po boji s mistrem Si Fu a jeho život už nikdy nebude jako dřív? Tyhle jsou sice gyoza a ještě k tomu z trouby, ale pocity po první ochutnávce jsem měla podobné.

KLASICKY TROCHA (KARI) OMÁČKY KOLEM, HEH

Gyoza jsou původně japonské knedlíčky inspirované čínskými jiaozi. Tradičně se plní masem, zelím, česnekem a zázvorem a připravují se výhradně na pánvi - nejdřív se opečou, pak podusí. Na páře se připravují právě ty originální Kung Fu Panda knedlíčky.

Já tenhle recept viděla asi tak ve dvaceti verzích na TikToku, pokaždé s jinými doplňujícími ingrediencemi, světlem a hudbou, haha. Tak jsem si řekla, že dokud ho sama neotestuju, dál ho posílat nemůžu - teď už ale s klidným srdcem říkám: takovou pecku jsem fakt nečekala. Je to jednoduchý, rychlý, krémový, lehce pikantní, a když to necháš v troubě o pár minut déle, tak i lehce crunchy.

WHY IS IT SOOOO YUMMY?

Kokosové mléko, kari pasta a sójová omáčka je kombo, které prostě neomrzí. Knedlíčky do sebe tu omáčku krásně natáhnou, změknou, ale nahoře se lehce opečou. 

Navíc je to recept, který se dá nekonečně modifikovat. Přihodíš houby, pak choi, bambus, víc chilli, míň chilli, kuře za veggie variantu… pořád to funguje.

Zdroj: Magdaléna Petrová

RECEPT ITSELF:

Množství knedlíčků nechám úplně na tebe (podle velikosti pekáče nebo hladu. Já je často připravuju rovnou do krabiček jako obědy do práce.

INGREDIENCE:
  • gyoza knedlíčky s kuřecí náplní - jak už jsem zmínila, počet kusů podle chuti a velikosti mísy (můžeš si je klidně udělat doma, ale úplně v pohodě kup i hotový mražený - moc dobrý mají třeba v Sapě)
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžíce červené kari pasty
  • 2 stroužky česneku
  • 3–4 lžíce sójové omáčky
  • hrst petržele nebo koriandru

a na servis:

  • jarní cibulka
  • sezamová semínka
  • chilli flakes v oleji
  • vařená brokolice nebo jiná zelenina dle tvého výběru
POSTUP:
  1. Do zapékací mísy naleješ kokosové mléko, přidáš kari pastu, prolisuješ česnek, nasypeš bylinky a všechno metličkou dobře promícháš.
  2. Do téhle omáčky vyskládáš knedlíčky. Klidně vezmi naběračku a hezky je omáčkou zalij shora.
  3. Dej péct na 200 °C zhruba na 15-20 minut. Čím déle, tím víc crunchy - a to je přesně ten detail, který to celé posune.
  4. Na konci přidej brokolici, chilli, posypej sezamem a jarní cibulkou.

AND IT'S DONEEE <3

Recept: Hwachae - virální korejský ovocný punč

@adelakutilova

Rychlé, jednoduché, s chuťovým i vizuálním wow efektem a bez stresu. A jestli tě kdysi v Kung Fu Pandě fascinovaly knedlíčky stejně jako mě, tak ti garantuju, že tohle je jejich moderní reinkarnace. Stačí trouba, pekáček a dvacet minut tvého času.