Přihlášení se k heyfomo

Po přihlášení budeš mít přístup ke všemu obsahu na heyfomo.cz, můžeš komentovat články a další features, just do it!
Reset hesla

Jak funguje káva

Jaké existují typy kávových zrn, nápojů a příslušenství? Společně se zkusme alespoň základně zorientovat v kávě a možná narazíme i na několik zajímavých faktů!

Pití kávy je neoddělitelnou součástí každého dne pro většinu z nás. Máme své oblíbené druhy, na které jsme zvyklí, často se však dál nepídíme po tom, čím je náš vybraný nápoj charakteristický a jaké existují jiné možnosti. Pojďme si proto společně rozšířit své obzory!

Zrna, jejich pražení a namletí

Web Sprudge popisuje tzv. kávový pás jako tropickou oblast u rovníku, kde se pěstuje nejvíce světové kávy. Jako místo zrodu kávy se považuje Etiopie. Co se týče kávových zrn, existují dva hlavní druhy, arabica a robusta, která je typicky menší a kulatější. Perk rozlišuje tato zrna na základě chuti – arabica bývá jemnější a sladší s tóny čokolády, tvoří 60 % světové produkce. Robusta mívá silnější a výraznější chuť, je nahořklá.

Čím praženější káva je, tím je barva jejího zrna tmavší a chuť víc hořká, vysvětluje Kávomil. Stejně to funguje i naopak, méně pražená a světlejší zrna bývají kyselejší, přece jen se jedná o ovocné plody. U mletí kávy platí pravidlo: čím jemněji namletá, tím silnější a výraznější chuť. Úrovně hrubosti lze zvolit na základě další úpravy kávy či na základě stroje, pro který ji meleme.

Výběr „nástroje“ k přípravě

Možností, jak si kávu udělat, je několik – asi nejpopulárnější způsoby jsou klasický espresso kávovar, moka konvička nebo překapávaná káva, která ve stroji protéká skrze filtr. Na prvním obrázku můžeš vidět odlišnou míru hrubosti pro každý nástroj, například to nejhrubší namletí je ideální pro french press. Mlýnky jsou ruční, elektrické či zabudované v kávovarech. S mletím si ale nemusíš lámat hlavu a můžeš si nechat namlít kávu například ve své oblíbené kavárně.

Existují i jiné drinks než klasické lattečko

…ačkoliv na něm není nic špatného!

Třeba takové cappuccino je z 1/3 káva, z 1/3 mléko a z 1/3 mléčná pěna. U ostatních nápojů už to není tak dobře zapamatovatelné, třeba taková mocha bývá espresso, horké mléko, pěna a šlehačka často se sladkým sirupem či horkou čokoládou navíc. Tím nejpopulárnějším kávovým nápojem je espresso!

Zajímavosti ze světa kávy

Podle statistik jsou největšími konzumenty kávy na světě Finsko, Norsko, Island, Dánsko a Nizozemsko. Zajímalo by tě, jakou kávu používá tvůj oblíbený kávový řetězec? Starbucks odebírá arabicu, takový Blonde Espresso Roast je bází latinskoamerických káv s jemným, krémovým tělem a citrusovými tóny. Costa coffee kombinuje arabicu a robustu ve svém Signature Blendu.

A jestli máš čas, mrkni se na tohle fajn video, kde se dozvíš mimo jiné o tom, jak působí kofein v našem organismu.👇